GÜNDEM Haber Girişi : 09 Şubat 2015 01:27

BÜYÜK ERZURUM PROJESİ-7 Hazırlayan: Kazım Engin ESEN

BÜYÜK ERZURUM PROJESİ-7 Hazırlayan:  Kazım Engin ESEN
ERZURUMUN GÜNLÜK HAYATA DİREK ETKİ EDEBİLECEK ŞEHİRCİLİK,İMAR VE ÇEVRE ALANINDA KALKINMASI AMACIYLA YAPILMASI PLANLANAN PROJE VE POLİTİKALAR:
VARAN-1-)İMAR VE İNŞA ALANINDAKİ PROJELERİMİZ: Hem Erzurum merkezde ve hem de diğer ilçelerimizde yeni uydu kentleşmeler yerine kentsel dönüşümden faydalanıp   eski  şehir merkezlerine bağlı kalınarak geniş  bulvar ,cadde ve sokaklar  üzerine kurulu  imar parselasyonları yapılmalıdır.Erzurum deprem  kuşağında olduğu için  sadece il ve ilçe merkezlerinde değil köylerde bile projesinden temeline,demirinden betonuna varana kadar inşası yapılacak olan binaların teknik kontrolünü olası bir doğal afete karşı can ve mal güvenliği açısından çok sıkı denetlemeye tabi tutulmalıdır.Bunun için gerek Büyükşehir  ve  gerekse İlçe  Belediyeleri  bünyelerinde birer denetleme şirketi kurup hızla bina,araç gereç ve laboratuar gibi ünitelerle yapılandırıp özellikle denetleyici konumundaki gerekli  ve yeteri kadar mühendis ve teknik elemanı acilen istihdam ederek bir an önce işe başlamalıdır.Belediyeler Bu şirketleri döner sermaye yoluyla çalıştırıp  kendilerine  mali külfet getirmemelidirler.
VARAN-2-)ÇEVRE İLE İLGİLİ  PROJEMİZ :  Gerek Büyükşehir ve gerekse İlçe Belediyeleri olarak çevreye özel önem vermelidir.Gerek inşaat ,gerek tarımsal ve gerekse sanayi çalışmaları sırasında çevreyi kirletmemeye ve kirlettirmemeye özen göstereceğiz.Sanayi tesislerine gerekiyorsa  mutlaka arıtma tesisleri koyduracağız.
VARAN-3-)SOSYOEKONOMİK AİLE HAYATINI ETKİLEYECEK  PROJELERİMİZ :  Bütün ilçelere  nüfus ve yerleşim alanı büyüklüklerine göre 1,2 veya 3 adet büyükşehir belediye sininde katkılarıyla  kışın olumsuzluklarından etkilenmeyecek şekilde modern  kapalı pazar yerleri yapılmalıdır.Pazarcı esnafının da etkilememesi için onlarla da diyalog içerisinde olarak  ilçelerimizde kurulacak pazar yerlerinin günleri beraberce belirlenmelidir.Zabıta hizmetlerinin herkese aynı kural ve kaideler  çerçevesinde uygulanacağı bir belediyecilik anlayışı tesis  edilip ve kurulacak olan her  pazar yerine de vatandaşlarımızın dilek ve şikayetlerine anında müdahale edecek  bir adet zabıta kontrol  noktası yapılmalıdır..
VARAN-4-)KIRSALIMIZDAKİ İMAR-İSKAN VE İNŞA ALANINDAKİ PROJELERİMİZ: Köylerimiz yeniden imar edilmelidir. Gerekirse hizmetin daha kaliteli ve daha kolay gidebilmesi amacıyla 100 hanenin altındaki köylerimiz birleştirilerek  daha kabul edilebilir bir alan üzerine eski otantik yapılarına uygun  fakat modern olarak sekili,tandır başlı,yüklüklü,kilerli vb. şekilde betonarme olarak fakat sıhhi açıdan ağaç kaplamalı olarak peyderpey yeniden inşa edilmelidir.Ahırlarını kir ve kokuya karşı köyün hemen dışına toplu olarak inşa edip,köy odalarını,muhtariyet binasını ,wc sini  ve hatta savaş anındaki sığınağına ve bu sığınağa gidecek tedarik yollarına varıncaya kadar yeniden yapılmalıdır. Meydanları ve sokakları beton parke kaplı, yolları satıh kaplama asfalt  olacak olan köylerimiz telefon ve internet hizmetlerinden de yararlanabilmelidir.Ayrıca konulacak otomatik jeneratörlerle kesintisiz elektrik enerjisine kavuşturulmalıdır.Her köyümüze bir disiplin ve düzen dahilinde  gerek özel halk otobüsleri ve gerekse Büyükşehir ve İlçe otobüsleri ile il ve ilçelere ulaşım elverdiği ölçüde sıklıkla sağlanmalıdır.
VARAN-5-)ALTYAPI YATIRIM PROJE VE 
POLİTİKALARIMIZ:  Tüm Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile İller Bankası olarak birlik ,beraberlik  ve dayanışma halinde çalışarak özellikle alt yapı (Su +kanalizasyon vb.) çalışmalarını öyle yerin altına  3-4 adet koruge boru koyup da adını da 1.2.3.etap isale hattı kandırmacısı ile değilde gerçekten içerisinde tüm hizmetlerin görüleceği insanların rahatlıkla arıza giderebilmek için çalışabileceği yerine göre değişiklik gösterse bile en az 3x3 m.boyutunda hizmet kanalları inşa edilmelidir.Böylelikle bundan böyle her kuruluş hattını veya hizmetini yenilerken beton asfalt olarak bir kere yapılacak olan  yollarımızı ayrı ayrı kazıp deforme etmeyeceklerdir. Ayrıca bu kanaldan hizmet alan 3.kurumlardan da kira bedeli alarak Büyükşehir Belediyesi kazanç elde edebilir.Yukarıda belirtilen altyapı tamamlandıktan sonra tüm bulvar,cadde ve sokaklar bir kere sıcak asfaltla kaplanıp buralar bir daha hizmet bahanesiyle kazılmamalıdır.
VARAN-6-)BELEDİYECİLİK HİZMETİ ALANINDAKİ TALEPLERİMİZ: Belediye hizmetlerini gerek büyükşehir ve gerekse ilçe belediyeleri olarak en etkin bir şekilde yapmalıdır.Gerek Büyükşehir ve gerekse İlçe Belediyeleri olarak sadece Cumhuriyet caddesinin ve paşalar caddesinin değil de  tüm Erzurum un belediyesi olmalıdır. Belediyeler olarak  çöp  toplama işini ve kar mücadelesini (Kar temizleme işini)mümkün olduğu  kadar çevreyi rahatsız etmeden ve gündüz trafiğini  keşmekeşe sokmadan  gece yapmalıdır. Binalarımızın çatısına sarkıt oluşmaması için teknik anlamda çözüm üretip  tedbir almalıdır. Bir belediye radyosu kurarak özellikle cenaze bilgilerini ,kar ve soğuk yüzünden okulların tatil edileceğini ve kışın kar ve tipi yüzünden kapanan bölgemizdeki şehirler arası yolları anons edeceğimiz gibi  su elektrik vb. kesintiler ile  çalışma yapılması nedeniyle (kar mücadelesi de dahil) kapatılacak olan cadde ve sokakları kapatma saatleriyle birlikte bir gün önceden  halkımıza duyurmalıdır.Günün herhangi bir saatinde belediye ekiplerinin akıllarına estikçe veya keyfine göre bariyerleri öyle yolun ortasına atarak kar mücadelesi veya çalışma var diyerek yolu trafiğe kapatıp vatandaş çileden çıkarılmamalıdır.
 Cadde ve sokaklardaki  park yerleri yeniden belirlenmelidir.Başta esnafımız olmak üzere hiç kimsenin kaldırıma mal veya eşya koymalarına müsaade edilmemelidir.  Ayrıca  cadde ve sokakların bazı kesimlerini de kendilerine ait park yerleri ilan etmelerine kesinlikle izin verilmemelidir.Kim olursa olsun İl ve İlçelerimizin hiçbir cadde,sokak gibi yerlerinde bu ve benzeri durumlara müsaade edilmemelidir.Adilane bir davranışa örnek olması bakımından gerekirse caddelerimizin bir tarafını esnaf araçlarına diğer tarafını ise halkın araçlarına ait olmak üzere  çift taraflı park yerleri oluşturulmalı bu durum zabıtaca sık sık denetlenmelidir. Ayrıca tüm ilçelerimize Büyükşehir Belediyesinin bir temsili birimi kurulmalıdır.
 VARAN-10-) ULAŞTIRMA  ALANINDAKİ PROJELERİMİZ: Projemizin birinci bölümünde belirtmiş olduğumuz İktisadi ve sınai başarıları elde etmemiz halinde kırsalımızda olacağı gibi il ve ilçe merkezlerimizde de nitelikli ve üreten büyük bir nüfus oluşacaktır. Takdir edilir ki oluşacak olan bu nüfusun ulaşımını sağlamak için ne Belediyelerin bugünkü ulaşım filoları ve nede gerek şehir içi ve gerekse ilçeler arası hele hele yakın ilçeler arası yol kapasiteleri yeterli olacaktır.
Bu amaçla ulaşım problemimizin kalıcı çözümüne hizmet edeceği inancıyla  il merkezimizi kuzeyden güneye iki ayrı noktadan (1.Hat-Kayak merkezi-Yunusemre mahallesi-Aliravi Caddesi-Sanayi-Hilalkent. 2.Hat-Yıldızkent-Paşalar Caddesi-Hastaneler Caddesi-Şükrüpaşa) ve doğudan batıya da iki ayrı noktadan (1.Hat-Pasinler-Nenehatun Köyü-Mahallebaşı-Gölbaşı-Kavakkapı-Gez Mahallesi-Üniversite Kavşağı-Dadaşkent-Organize Sanayi Bölgesi-Ilıca-Çayköy-Aşkale 2.Hat- Abdurrahman gazi Mah.-Kayakyolu-Yenişehir 2.Marketler-Yıldızkent-Bölge Araştırma ve Eğitim Hastanesi önü ?Bilkent lisesi-Dadaşkent-Organize Sanayi Bölgesi-Ilıca) hafif raylı sistemi inşa ederek  gelişmiş bir  halkın ulaşım probleminin bu toplu taşıma sistemiyle çözümlenmesi şimdiden planlamalıdır .Ayrıca hem özel ve hem de Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma filoları da güçlendirilip yenilenmelidir.
Üçüncü alternatif de teleferik ile toplu taşıma sistemi kurarak hem halkımızın zaman kaybının  hem de trafik sıkışıklığının önüne geçilebilir.Bu projemizle de  Havaalanından,otogardan ve tren garından  gelen misafirlerimizi toplayarak şehrin iş yoğunluğu olan yerlerine,Atatürk Üniversitesine ve nihayetinde ise Kayak merkezine TELEFERİK ile taşıma öngörülmelidir. Bunun dışında yerel yöneticilerimiz  ilimiz için özellikle şehir içi ulaşımına yönelik bir  mas ter planı da yapmalıdırlar.
Büyük Erzurum Projemizde planlamış olduğumuz yatırımlarımızı Erzurum'umuza kazandırmamız halinde ; İlimizin Gayri Safi  Milli Gelirini en az 12-13 bin dolara çıkararak bu konudaki  ülkemiz içindeki sıralamasını  en azından  30.sıraya yerleştirmeyi hedeflemekteyiz. 
Proje tamamlandığında İlimiz iktisadi anlamda  yatırım cenneti olacak ülkemiz ekonomisine katkısı öyle binde ifadelerle değil de yüzde ifadelerle en az 1,5-2 civarında olacak bununla bağlantılı  olarak ta  İlimiz ülkemiz toplam dış ticaretinde en az %2 payla ilk on arasında olacaktır. 
Projemizle ilimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanında da hamle yaparak nüfusu yoğun üreten bir kırsal yapısına sahip olacaktır. Bu  ekonomiksel değerin doğal bir sonucu olarak ta konuşmamızın başında da belirttiğimiz gibi  dünyanın hatırı sayılı canlı hayvan ve kırmızı et borsası kendiliğinden oluşacaktır. 
Bütün bu yatırımların tamamlanması ile İlimizde İktisadi ve Ekonomik bir hareketlilik olacak bunun doğal bir sonucu olarak ta  Erzurum'umuzun  vilayet  nüfusu 2-2,5 milyon arasına çıkıp Dadaşlığın  ününe yakışır bir şekilde İlimiz o eski ihtişamlı günlerine geri dönecek Erzurumun öz çocuğu  en az 17-18 tane  Dadaş milletvekilimizi  meclise göndereceğiz.                                                                  BİTTİ

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.