ERZURUM Haber Girişi : 06 Şubat 2015 13:59

BÜYÜK ERZURUM PROJESİ-5 Hazırlayan: Kazım Engin ESEN

BÜYÜK ERZURUM PROJESİ-5 Hazırlayan:  Kazım Engin ESEN
SINAİ VE TİCARİ PROJELERİMİZ:
ALRAŞ  A.Ş. (ALVAR PETROL RAFİNERİ  SANAYİİ VE TİCARET A.Ş.)Erzurum ekonomisine ilave çok ciddi bir katma değer oluşturması için Alvar beldesine PETROL RAFİNERİSİ  kurulmalıdır.    Taşıma kapasitesi50  milyon ton/yıl   olan Bakü?Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının PT-2 numaralı Alvar pompa istasyonundan hammadde girişi olarak yararlanılması planladığında  yaklaşık 5 milyon ton/yıl kapasiteli  ve 11 milyar TL. bedelli bu projeyi ilimiz ekonomisinin çok sert bir ivme kazanması amacıyla bir an önce yapılması gereken bir yatırım olarak görmekteyiz. Kırıkkale deki  rafineriye hammadde sağlamak amacıyla Ceyhan'dan Kırıkkale'ye kadar 447 kilometre boru hattı döşeyerek yılda yaklaşık 5 milyon ton  ham petrol taşıyan devletimiz  hammaddesi halihazırda yanı başına kadar gelmiş bir tesisi  Alvar'a inşa etmekten , ettirmekten ve teşvik etmekten kaçınmayacaktır.Hele Erzurum gibi  ekonomik yönden geri kalmış ihmal edilmiş milliyetçi muhafazakar vatanperver bir vilayete bu yatırımın gelmesine hayır diyecek bir hükümet  tasavvur bile edilemez. Yatırımcısının sahibi ve firma ismi kim ne olursa olsun en az 2000-2500 kişiyi istihdam edecek  bu devasa tesis Erzurum'umuza  yapılacak olan büyük bir eser olacaktır. Bu devasa yatırımın İlimize kazandırılması için  yerel yöneticiler  ile siyasi görüşü ne olursa olsun yerel siyasetçiler ve yerel sanayici işadamları veya il dışındaki Erzurumlu sanayici ve işadamlarımız ile  Sivil toplum kuruluşları  ve şehrin önemli  sivil ve resmi tüm kuruluşları olarak her türlü katkıyı,desteği ve alakayı göstermek zorundadır. Bu büyük eserin  Erzurum'umuza  kazandırılması için siyasi iktidar kim olursa olsun başta  Sn. Başbakanımız  ve  nezdinde  hükümetimizin  de bu projeyi sahiplenmesi için gerekli kamuoyu baskısı yoğun bir şekilde  oluşturulmalıdır . Bu yatırımın bir an önce ilimize kazandırılması için  hükümetimizin  kapısı her gün aşındırılarak;tabiri caizse  kapıdan atsalar bacadan girilmelidir. Ülkemizdeki  büyük  sermaye sahipler ininde  bu oluşumun içerisinde olmaları ve katkı vermeleri  için   teşvik  edilmelidir. Ülkemizin özellikle Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun  Orta ve Kuzey kesimlerinin işlenmiş Petrol ürünleri ihtiyacının karşılanması amacıyla bölgede böyle bir rafinerinin kurulması da zaten iktisadi açıdan da  zaruri bir ihtiyaçtır.
VARAN :2- ALPETKİM  A.Ş. (ALVAR PETRO KİMYA  SANAYİİ VE TİCARET A.Ş.):
Kurulacak olan rafinerinin doğal bir devamlılığı olan  PETROKİMYA TESİSİNİNDE rafinerinin hemen yanı başına  kurularak en az rafineri kadar önemi olan;katma değeri yüksek   bu tesisinde Erzurum ekonomisine kazandırılması içinde rafineri ile aynı anda start verilmelidir. Ham maddesini genellikle  Petrol rafinerisinin ürün artığı kalan maddelerden  sağlayacağından   rafineri ile aynı anda üretime geçirmek için maddi ve manevi her türlü çabayı sarf edilmelidir. Yaklaşık 5 milyar TL. bedelli  emsalen Alpet(Aliağa Petro kimya tesisi) ölçeğindeki  bu entegre endüstri  tesisi  en  az 1500-2000 kişiyi  istihdam edecek Erzurum un en işlevsel ve çok fonksiyonlu bir  tesisi olacaktır.Böyle büyük bir endüstri tesisinin  etrafında da  takdir edilir ki  istikbalde en az bu istihdam kadar katma değer yaratacak  özel sektörün yatırımları da  kendiliğinden gelecektir.İlave bu yatırımlarla istihdam ve ticari hareketlilik daha fazla olacaktır.
Bu yatırımlarla Alvar beldesi Pasinler ilçemizle doğal olarak birleşecek  her iki yerleşim yerimizin toplam nüfusu tahminen 150.000 kişi civarında olacaktır.Bu iki yatırım ilimizin sanayi kalkınması için zaten başlıbaşına  itici bir güç olacaktır.
DOĞU DEMİR ÇELİK A.Ş.(DOĞU ANADOLU DEMİR ÇELİK VE GALVANİZLEME A.Ş.): (Sayfa:21)Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki özel ve kamunun elinde bulunan  hurda demirin toplanarak işlenip ve galvanizlemesiyle ilimiz ekonomisine özellikle  istihdam noktasında önemli katkı sağlamayı öngörülmelidir. Böylelikle Ülkemizin Doğu Anadolu  ,Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri ile yurt içinde; Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya bölgeleri ile de  yurt dışında büyük bir pazar boşluğu olan;  galvanizli cıvatalı enerji nakil hatları,oto korkuluklar  ve sokak aydınlatma direkleri gibi galvanizlenmiş  benzeri ticari mal talebine cevap verilerek karlı bir işletme kuracağımız inancındayız.. Bu amaçla başta Aras Edaş A.Ş olmak üzere ilimizdeki Alçak,Orta ve Yüksek Gerilim  Enerji Nakil Hattı yapan tüm ciddi firmalar ile ciddi anlamda tesislerimize  hammadde sağlayacak olan gerek ilimiz ve gerekse çevre illerdeki  çözüm ortağı hurdacı esnaflarımızın da ortaklığında Horasan İlçemizdeDoğu Demir Çelik A.Ş. adı altında bir şirket kurup faaliyete geçirmeliyiz. Piyasa ihtiyacına cevap verebilmesi için yılda yaklaşık 200 bin ton demir üretim kapasiteli olarak kurulması gereken haddehane tesisimiz  yaklaşık 40 milyon Tl.'ye mal olacak ve yaklaşık 300 kişiye aş ve iş imkanı sağlayacaktır.. Ayrıca aynı şirket bünyesinde  yaklaşık 150 kişinin çalışacağı  10 milyon Tl.proje bedelli Galvanizleme tesisini de kurarak haddehanede üretilen tüm imalatı galvanizleyerek  yukarıda sözü edilen  imalatları yapmak suretiyle Pazar açısından kendisini çok avantajlı  konuma getirecektir. Böylelikle bu tesisin  Horasanımıza kazandırılmasıyla Horasan  ekonomisine ilçemizin önemli bir katma değer kazanacağı gibi toplamda da direkt olarak 450 kişi istihdam edilecektir.
DOĞU KAĞIT AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.(DOĞU ANADOLU KAĞIT AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.): Doğuanadolu, Güneydoğuanadolu  ve Doğukaradeniz bölgesinde belli  il ve ilçe merkezlerin de mevcut var olanlarla birlikte ilave olarak kurulacak olan özel atık kağıt toplama merkezleriyle ve özellikle kamunun elindeki  atık kağıtları hammadde olarak değerlendirmek suretiyle Oltu İlçemizdeDoğu Kağıt AmbalajSanayi ve Ticaret A.Şadı altında bir şirket kurulmalıdır.50 bin ton/yıl kapasiteli kurulacak  tesis  yaklaşık olarak 120  kişiyi istihdam edecek ve ambalaj tesisi ile beraber ve 35 Milyon TL.'ye mal olacaktır. İlimizdeki Gazete ve Matbaa sahipleri ile İlimiz içindeki ve dışındaki hammadde çözüm ortaklarımızın ortaklığıyla kurulacak olan tesis Oltu ilçemizin ekonomisine de  katkı sağlayacaktır. Bölge İllerinin gazete ve matbaa kağıdı ihtiyacını karşılamayı amaçlayacak olan şirket ayrıca Alçı,Yem,Kireç  fabrikalarına da ambalaj torbası üretimi ile hizmet verecektir.
VARAN :5-İLİMİZ SINIRLARI İÇERİSİNDE ATIL VAZİYETTE BULUNAN SANAYİ TESİSLERİNİN TEKRAR İLİMİZ EKONOMİSİNE KAZANDIRILMASI : 
A-) AŞKALE KROM :Aşkale'de kapalı ve atıl vaziyette duran tesisin tekrar açılarak istihdam yaratması için  gerekirse sahibi bulunan kişilerle de irtibata geçilip varsa sorunlarının çözümüne imkanlar dahilinde gerek siyasilerimizin ve gerekse il idarecilerimizin  katkı sağlayarak fabrikanın çalışması için  gerekeni yapmalıdırlar.Problem hammadde sorunu ise İl özel idarelerinin yetki ve sorumluluklarıyla birlikte maden ocaklarının kontroller ininde  Büyükşehir Belediyelerine geçmesini müteakip ilimiz sınırları içerisinde çıkarılan  Krom madenlerinin işlenilmek üzere hammadde olarak bu fabrikaya yönelmesi için maden işleticisi firmalara gerekirse arabuluculuk yapıp  hatta  telkinde bulunmalıdırlar.Yok sorun işçi ve işveren arasındaki bir problemse bu konuda da yetkililer arabuluculuk yapıp her iki tarafında rızası çerçevesinde mutlaka soruna çözüm bulmalıdırlar.Netice itibariyle sorun veya sorunlar ne olursa olsun mutlaka çözüp tesisi Aşkale ekonomisine kazandırılmalıdır.
B-) DOYASAN :Ilıca Şeker Fabrikasının yanında bulunan atıl vaziyette duran bu tesisin ekonomik problemlerden çok hammadde sıkıntısı çektiğini  ve teknolojisin inde  eski olduğu bilinmektedir. Söz konusu bu yağ fabrikasının tekrar  ilimiz ekonomisine katma değer sağlaması için sahipleri ile görüşülerek anlaşılması halinde Erpankobirliğin de ortak olacağı yeni bir yapılanmaya gidilerek tesisleri elden geçirip gerekli modernizasyonların yapılıp rekabet gücünü artırmak amacıyla ürün yelpaze sinide çoğaltıp  tarımsal ve tarıma dayalı sanayi projemizin 2.kısmında belirttiğimiz gibi Erpankobirlik bünyesinde üretmeyi planladığımız  kanola yağını  hammadde olarak kullanmak suretiyle tekrar üretime geçmesi sağlanmalıdır.
C-) TORTUM KİREÇ FABRİKASI :Tortumdaki bu tesis de  atıl olmaktan çıkarılıp istihdam sağlanması açısından İlimiz ekonomisine kazandırılmalıdır.Tesisin sahipleri ile görüşülüp varsa hukuki problemlerinin   hemen çözümü cihetine gidilip şirket bünyesi içerisine Erçimsan Holding de dahil edilerek tesise işlerlik kazandırılmalıdır.Gerekli  bakım onarım ve modernizasyon çalışmaları hızla tamamlanıp hizmete alınması için gerekli her türlü çaba harcanmalıdır. Halen Doğu Anadolu bölgesindeki pazarı Sivasdaki  ve Niksardaki iki fabrika doldurmaktadır. Bu fabrikanın açılmasıyla ürün nakliye avantajıyla bölgede rahatlıkla rekabet edecek ve DoğuAnadolu ,Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde  rahatlıkla Pazar bularak inşaat ve tarım sektörüne hizmet verecektir.
Yukarıda belirtilen ve atıl duran bu üç adet tesisin ilimiz ekonomisine kazandırılması halinde yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlanacaktır.
ERPAŞ.( ERZURUM TÜKETİM MALLARI DAĞITIM PAZARLAMA A.Ş.):
Küçük esnafımızı ulusal marketlerin  esaretinden kurtarılmalıdır.Esnafımızın perakende piyasasında  ulusal ölçek de ki marketlerin karşısında rekabet edeceği bir ticari güce bugün  her zamankinden çok  ihtiyacı vardır.İl sınırlarımız içerisindeki  esnaf kardeşlerimizi bir araya getirerek birlik,beraberlik  ve dayanışma içerisinde hareket etmelerini sağlayıp rekabet edebilecekleri bir piyasa oluşturmak amacıyla her birinin belirlenecek eşit sermaye karşılığında eşit oranda ortak edileceği; Büyükşehir Belediyesinin de öncülüğünde ve teşvikiyle ;gerekirse Ertansa ile  ortak olacağı (Büyük marketlerin toplu alımlarda uyguladıkları raf bedeli,daha fazla ıskonto ,mal fazlası vb. gibi bir çok ticari avantajları da elde ederek) toplu alım ve dağıtım yapacakbu şirketinACİLEN kurulması gerekmektedir.Bu şirket ilimiz bünyesindeki her ortağını 25-BAKKALIM-001 ve 25-MARKETİM-001 örneklerinde de  olduğu gibi isimlendirerek her perakendeci esnaf kardeşimize bir numara verecektir. Özellikle  bu bakkallar da kredi kartı ile alışveriş yapılabileceği gibi Şirkete ortak her bakkaldaki ürün fiyatları da aynı olacaktır.  
Kurulacak olan bu  şirket her ne kadar esnaf kardeşlerimiz  arasından mübadeleli olarak seçilecek  bir yönetim kurulu tarafından idare edilse bile yinede başında sektöre vakıf dürüst, güvenilir ve profesyonel  bir idareci bulunacaktır. Bu şirket Bölgedeki diğer illerden gelen talepleri de karşılayarak cirosunu ve karını artırabilecektir.Esnafımız bu şirketin yıl sonu karından da ilave gelir olarak istifade edecektir.                                             DEVAM EDECEK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.