Haber Girişi : 20 Eylül 2018 13:24

Boşuna zil takıp oynamayın! Rektör Çomaklı son noktayı koydu: Doğu Anadolu Gözlemevi tam zamanında hizmete açılacak

Boşuna zil takıp oynamayın! Rektör Çomaklı son noktayı koydu: Doğu Anadolu Gözlemevi tam zamanında hizmete açılacak

Atatürk Üniversitesi bünyesinde yapımı devam eden Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı merkezlerinden biri olacak olan Doğu Anadolu Uzay Gözlemevi hedeflenen sürede yani 2020 yılında bilim dünyasının hizmetine açılacak.

Dört metre çapındaki tek parça camı ile aynı zamanda kızılötesi ışınları da çok net biçimde çözünürlüğe kavuşturacak olan Doğu Anadolu Gözlemevi'nin, son günlerde kamuda karar altına alınan tasarruf tedbirleri kapsamına girip girmeyeceği tartışma konusu olmuştu. Bazı çevreler, bittiğinde ülkenin en büyük dünyanın da sayılı olacak uzay gözlemevinin, tasarruf tedbirlerine takılacağını, dolayısıyla hedeflenen sürede bitmeyeceği iddialarını gündeme taşımıştı.

Dün Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı'ya bu iddiaları sordum. Rektör Çomaklı, iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve şunları ekledi:

"Atatürk Üniversitesi Erzurum hatta ülkemiz için son derece değerli bir proje olan Doğu Anadolu Uzay Gözlemevi yatırımımız, önceden planlandığı biçimde ve olması gereken hızda devam etmektedir. Bu yatırımın kaynağı önceden hükümetimizin de yüksek katkılarıyla sağlanmıştır. Evet ülke genelinde olduğu gibi üniversitemizde de tasarruf önlemlerinin uygulandığı programlar mevcuttur. Ancak gözlemevi bu kapsamın tamamen dışında tutulmuştur. Bu sebeple şehrimize, üniversitemize, bölgemize ve nihayetinde de ülkemize ilmi anlamda önemli katkılar sağlayacağına yürekten inandığımız bu projemiz tam da öngörülen zamanda bitmiş ve bilim dünyasının hizmetine sunulmuş olacaktır."

Rektör Ömer Çomaklı'nın, bendenize yaptığı bu açıklama, başta felaket tellallığı yapan çevrelere cevap olmasının yanı sıra bu projenin önemine inanan insanlara moral vermesi bakımından son derece değerlidir.

Henüz yapımına başlanmamış projelerin aciliyet önemine göre bir kısmı ertelendi, bu doğru. Fakat Doğu Anadolu Gözlemevi gibi çok önceden inşaatına başlanmış ve yapımı devam eden hiç bir projede ne idari ne de mali bir sorun yok.

Birileri bir kez daha moraracak ama neylersiniz ki gerçek bu... Başkan Erdoğan, çok önem verdiği teknik hiç bir yatırımda en küçük bir kısıtlama olsun istemiyor. Doğu Anadolu Uzay Gözlemevi de bu ülkenin gözbebeği yatırımlarından biri olduğuna göre, sanal ortamda felaket tellallığı yapanlar bu sefer de avuçlarını yalamak zorunda kalacaklar.

Etiketler : şener
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.