Haber Girişi : 04 Ağustos 2017 12:46

BİR NEFES ZAFER TAŞDAN

BİR NEFES ZAFER TAŞDAN

Azmin ,sevginin,şevkin sanata,sanatın da başarıya dönüştüğü şifalı bir nefesin adıdır Zafer Taşdan.

 

1971 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Güneyçam Köyünde dünyaya gelen,bugün Türkiye'nin Önemli Mey Sanatçılarından birisi olan Zafer Taşdan, aynı zamanda TRT de sanat yaşamına devam etmektedir.

 

Şu günlerde ikinci Albümü olan "Bir Varmış Bir Yokmuş " la bu kadar keşmekeşlik içerisinde,bu kadar darlanmışken, gönüllerimize taze bir nefes olmaya devam etmektedir.

 

Erzurum sevdalısı bir kardeşimiz olan, kendisiyle tanışıp dost olmanın bahtiyarlığını yaşamaktayım. Sanatı kadar insanlığı,yüreği de yüce olan dost bir yapıya sahip kardeşimizi biraz yakın en tanımanızı istedim.

 

Biyografi yazmak zordur. Çünkü Biyografilerde sizin tanıdığınız kadar yazabilirsiniz karşınızda ki insanı. Evvelini duyumsarsınız veya dinlersiniz. Ben Zafer Taşdan'ı 26 yıl önce İstanbul'da tanıdım. O dönem İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı'nda öğrenciydi. Yeni başlamıştı Konservatuara.  Erzurum'un yetiştirdiği Ünlü müzisyenlerden Ağa Taşdan'ın torunu olduğunu o zaman öğrenmiştim. Şu an Atatürk Üniversitesi'nde  Öğretim görevlisi olan sevgili Dr. Zinnur Gerek'de Konservatuar üçüncü sınıftaydı. Zafer Zinnur Hoca'nın Yenibosna semtinde ki evine gelir Mey,Zurna gibi üflemeli enstrümanlarla ilgili durmadan birşeyler sorar alır üflerdi. Ben o zaman içimden bu nasıl bir istektir der, biraz da tuhaf karşılardım doğrusu. Fakat yıllar geçti o gün ki o istekli gencin bir şifalı nefes olduğunu görünce. Her şeyin başının aşk boyutunda istek, azim ve sevgi olduğunu anladım. Ve defalarca kendisini icra ederken dinleyip duygu yoğunluğundan ağladım.

 

Zafer Taşdan; Bizim memlekette ve doğu coğrafyasında ki "İmkanımız yoktu, başaramadık" bahanesinin geçersiz olduğunun kanıtıdır aynı zamanda. Rahmetli İbrahim Erkal, Üstad Arif Sağ Büyük yetenek Erdal Erzincan gibi imkansızlıkların içerisinden gelip Tüm Türkiye'nin gönlüne taht kurmuş Erzurumun nadide değerleri gibi. Buradan hepsine sevgi ve saygılarımı sunuyorum." Zira sanat kalkınmaya kanat'tır". Bu yönleri ile gençlerimize birer iyi örnektirler aynı zamanda.

 

Belki Zafer Kardeşimizin ismi çok bilinmeyebilir dinleyici kitle olan halk tarafından. Fakat Dinleyici kitlenin dinlediklerinin sanatçısıdır Zafer Taşdan. Birçok ünlü sanatçının özellikle tercih ettiği bir müzik insanıdır kendisi.

 

İnsani yanımıza dokunan ve o insani yanımızı duygu yoğunluğuyla dinginleştiren büyülü bir sanat dalıdır Müzik. Ben O'na; "Hepimizin konuşamadığı, fakat hepimizin anladığı insanlığın ortak dili diyorum". Zafer Taşdan işte o hepimizin hatta çok fazlamızın konuşamadığı büyülü dili en iyi konuşan kardeşlerimizden bir tanesidir. "Bir Varmış Bir Yokmuş"u alıp dinlediğinizde çok iyi anlayacaksınız ne demek istediğimi. Tümü muhteşem olan Albümde ki Ezgilerden,kanımca "Uzun Hava" ve "Şifa İstemem" i herkes dinlemeli.

 

Anadolu'da ki Türkülerin bir adı da "Ezgi" dir ezilmişliğin çaresizliğin feryadıdır Türkülerin çoğu. Ritminden ziyade içeriğinde yüklü olan mana yüzyıllardır Anadolu insanının yoksulluğunu,yoksunluğunu bir o kadarda vakarını anlatır. Gerçek tarih o ezgilerde saklıdır asıl, Taraflı ve ekonomik kaygılarla yazılan tarih kitaplarında değil. Nesilden nesile hiç bozulmadan aktarılan büyülü şifresidir  tarihin müzik , Anadolu'nun müziği de Halk Müziği yani Türkülerdir.  İşte bu Mirasın sevdalısı olan Sevgili Zafer Taşdan ayrıca çok iyi bir arşivci,çok iyi bir repertuarcıdır. Kılı kırk yararak repertuar yaptığını yakınen bildiğim için , bu yönünün ne kadar isabetli ve doğru olduğunu Albümdeki eserlerden iyice anladım.

 

Tüm bölgelerin ezgilerini ustaca icra etmesine rağmen ana besin kaynağı yine de Erzurum'dur Zafer Taşdan'ın. Erzurum'u icra ederken adeta, Sekiz olan notaları seksene çıkarıyor sevgili Zafer.

 

Ustaya buradan selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

 

Sevgili Zafer Taşdan senin nefesin değince Türküler güzelleşiyor.Güzel olan her şey adına. Ömrün ve Başarın uzun olsun Kardeşim.

 

Sevgili Mehmet Şener'e ayrıca Erzurum'un tüm değerlerine verdiği değerden dolayı sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum. Palandöken kadar Vakur Gazetesine de uzun ve başarılı ömürler diliyorum.

 

 

Saygılarımla...

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.