Bina mı şifa veriyor, doktor mu?

Başka şehirlerde de benzer uygulama var: Tüm hastaneler, adına “şehir hastanesi” dediğimiz tek bir çatı altında toplanıyor.

İşte Erzurum… Önce Numune, ardından SSK ve son olarak da Mareşal hastaneleri kapatıldı.

Evet; haklısınız sayın yetkililer… Erzurum Şehir Hastanesi hakikaten beş yıldızlı otel konforunda…

Peki bölgede on ile hizmet veren bu şehir hastanesi, doktor ve sağlık personeli açısından ihtiyacı karşılayacak yapıda mı?

Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanlığı’yla birlikte başlayan, ama sonraki yıllarda muazzam bir ilerleme kaydeden “şehir hastaneleri” projesi, özellikle pandemi döneminde gösterdi ki, bir ülkeye yapılacak en hayati bir hizmet bu…

Ülke çapında şehir hastaneleri kurulur da hiç Erzurum bundan mahrum kalır mı?

Kalmadı da elbet…

Bölgenin en büyük şehir hastanesi Erzurum’a inşa edildi.

Yaptıranlara müteşekkiriz.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi ile Erzurum Şehir Hastanesi, Doğu için en hayati öneme haiz kurumlardır.

Her yıl milyonlarca insanımız bu hastanelerimizde şifa buluyor, tedavi oluyor.

Buraya kadar vicdan sahibi hiç kimse yapılan bu hizmete itiraz edemez…

Lakin…

Bazı endişelerimizi de ifade etmek durumundayız.

Erzurum Şehir Hastanesi kurulurken malumunuz önce Numune Hastanesi kapatıldı, eski bina yıkıldı.

Yakın bir geçmişte yine eski olan SSK Hastanesi kapatıldı.

Son olarak da aslında Numune ve SSK kadar eski olmayan Mareşal Hastanesi kapatıldı; muhtemelen o da yıkılacak.

Yani böylelikle Erzurum’da hepsini de aslında kuşatan tek bir hastane var. (Özel Buhara’yı saymıyorum)

Kritik soru şu:

Bütün hastaneler tek bir çatı altında toplandı ya, Erzurum’un deprem kuşağı üzerinde bir şehir olduğu gerçeğinden hareketle, Allah korusun yarın bir gün büyük ölçekli bir deprem olduğunda ve hastane zarar gördüğünde bir kriz oluşmaz mı?

Duyuyorum, yetkililer şunu söylüyor:

İyi de zaten bahsettiğiniz o binalar çürüktü, iptidai idi, ciddi bir depremde yıkılacaklardı.

Haklısınız da biz, kapatılan o hastaneleri o halleriyle işletmeye devam edin demiyoruz.

Dediğimiz şudur:

Bölgeden gelen hastalarla birlikte yılda bilmem kaç milyon insana tek bir hastanede hizmet verilmesi, muhtemel bir felaket karşısında büyük bir risk değil mi?

Elbette ki anlıyoruz, Sağlık Bakanlığı maliyeti düşürmek giderleri azaltmak için mümkünse tüm hastaneleri bir merkezde toplamak istiyor.

İktisadi politikalar açısından geçerli olabilir bu anlayış, lakin bir felaket halinde işin şekli bambaşka bir boyut kazanır.

Ulaşım ve benzer sorunlara hiç girmiyorum.

Bir başka sorun da şu:

Erzurum’daki şehir hastanesini inceleyin, bir emsalini en gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile göremezsiniz.

Son derece modern bir hastane, her yanıyla insan merkezli bir yapı…

Ama o hastanenin acil servisi, neredeyse gripten giden hastayı bile üniversite hastanesine sevk ediyor!

Birçok bölümde doktor sayısı yetersiz bazı branşlarda doktor yok!

Sizce de bir çelişki yok mu bu manzarada?

Beş yıldızlı otel konforuna sahip bina var, ama doktor sayısı çok az!

Bu hastane, aynı zamanda bir bölge hastanesi olduğu için on vilayete hitap ediyor.

Bina mı insanlara şifa dağıtacak, doktorlar ve sağlık personeli mi?

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Önce vatan 31 Temmuz 2023 18:14

    Sn prof Dr Murat kucukugurlunun .Iki cilt halinde yayınlanmış olan Erzurum belediye tarihi ve 3 kitap olarak Dr ŞERIF BEY 'in yazdığı Erzurum sihhi cografya kitabini okudum. Tıbbı olarak Doğu Beyazitan kemaliye'ye kadar 9 Adet hekimin bölgede hizmet vardığını ve çok zor şartlar altında Erzurumda guraba hastanesinin yani numune hastanesinin yapıldığını ve hastane çalışanlarına verilen ücret miktarların kadar tüm hesapları yazıldığı hatta bir etüv cihazına yer bulunamadigi yazılmış durumdadır.Savas yıllarında Cok zor durumda hekimlerimiz görev yaparak insanlarımıza faydalı olmuşler.Şimdi hastaneler birleştirildi devasa yapılar ortaya çıktı hani binalardan biri ikinci bir tip fakültesi olacaktı gidin her iki hastaneninse üzerinde şehir hastanesi yazıyor. Bir hasta ve yakını çok kısa zamanda hizmet almak ister malesf olmuyor günler öncesinden randevu almanız gerekiyor.Ayrica hastane içerisinde yardımcı olan kişiler yerleri bilmiyorlar yanlış yere yönlendiriyorlar uçuş bucaksız koridorlar git hasta halinle gidebilirsen ayrıca yeni yapılan hastanenin asansörleri çok küçük insanlar çok zor hizmet alıyorlar bunlara bir düzenleme getirilebiliyor. Patoloji raporları bir ayda veriliyor buda sakıncalı bir durum.Bu hastaneler hepimizin parası ile yapılıyor, Ayrıca doktor sayısı bazi branşlarda yok veya çok az ila bakan 'ın Erzurumlu olmasın gerek yok sn siyasiler bu konuyu ele alıp incelemeli ve ona göre çözüme yatırmalıdır. DR yaklaşımlarında daha iyi olması gerekiyor. Bina yapmayla is olmuyor. Boşaltılan hastanenin akıbeti ne olacak buları yapanlar kabul edenler hesap vermeyeceklerini haddimi asmayaym ama Sizde dahil olmak üzere okuyanlarin bu uc kitabı okumanısini tavsiye ediyorum Daha çok Dr Şeriflere ihtiyacımız var. nurlar içinde yat.

  • halis demir 24 Temmuz 2023 19:16

    şehir hastanesinde yürümekten hasta düştüm. böyle saçma hastane olmaz bu nasıl kontrol inşaat mühendisi diploması kesin sahte ve myo mezunu iş bilmez mühendis işidir .git git bulunmuyor. 50 senelik palandöke hastanesi bundan kat kat iyiydi. hele doktorlar kibir abidesi agzında maske sekreterde maske hastaı yalandan dinliyorlar. önce o maskeni çıkarıp hastanı bir dinle. sonra ilaç ver. dahiliye hastasını diyetisyene havale eden doktordan bir cacık olma.z bu tiplkeri aile sağlığı merkezlerine verin. otopark otopark otopark. bunu yapın. hastane rezalet.