SAĞLIK Haber Girişi : 05 Haziran 2014 20:21

Bin 800 hasta organ bulamadığı için öldü

Bin 800 hasta organ bulamadığı için öldü

Erzurum’da düzenlenen “Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi” çalıştayında, 2013 yılında yaklaşık bin 800 hastanın organ bulamadığı için hayatını kaybettiği, dini nedenler, medyada çıkan olumsuz haberlerin de organ bağışı oranını düşürdüğü belirtildi. 

Palandöken Dağında bulunan Palan Otelinde başlayan ve 2,5 sürecek olan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Fatih Kaciroğlu, projenin önemine dikkat çekti.

Beyin ölümü tespiti ve donör bakımı ile ilgili uzman 75 doktorun katıldığı çalıştay da Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Birimi Proje Koordinatörü Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın, “Sağlık Bakanlığımız ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen ve eğitim aktivitesi kapsamında sizleri davet ettiğimiz “Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım” adlı projesinin koordinatörlüğünü yürütüyorum.” dedi.

Türkiye Organ, Doku Bilgi Sistemine kayıtlı yaklaşık 25 bin hastanın organ nakli olabilmek için sıra beklediğini ifade eden Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın, “Organ nakli olan yada onlar kadar şanslı olmayıp organ bulamadığı için hayatını kaybeden hastalarımıza rağmen, bekleme listemiz her geçen gün artmaktadır. Sadece 2013 yılında yaklaşık bin 800 hastamız organ bulamadığı için hayatını kaybetmiştir.” diye konuştu.

Avrupa’da yüzde 75 düzeylerinde olan bağış oranının Türkiye’de yüzde 22’lerde olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Birimi Proje Koordinatörü Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın, “2013 yılında bin 708 beyin ölümü tespit edilmiş olmasına rağmen bunların sadece 379’una aile onayı alınabilmiştir. Yani en büyük eksiğimiz, organ bağış oranlarının yetersizliğidir. Aile ret nedenlerini belirlemek üzere yaptığımız çalışmalarda dini nedenler, medyada çıkan olumsuz haberler, vücut bütünlüğünün bozulması endişesi gibi nedenler göze çarpmaktadır. En önemli hedefimiz toplumumuzdaki yanlış inanışları düzeltip farkındalık sağlayarak organ bağış sayısını artırmaktır. Bu amaçla Bakanlığımız tarafından 2009 yılında başlatılan ve geçen yıl sonlanan bir eğitim programı ile yaklaşık 6 bin uzman hekimimize, yoğun bakım çalışanlarımıza ve organ nakli koordinatörlerimize eğitimler verilmiştir.” diye konuştu.