SAĞLIK Haber Girişi : 12 Nisan 2022 03:58

Bilim dünyasına hayırlı olsun

Bilim dünyasına hayırlı olsun
Egzersizlerin beyine etkisi incelenecek. Geliştirilen proje destek almaya hak kazandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (ARDEB) çerçevesinde açılan “Spor Araştırmaları” başlıklı özel çağrı çerçevesinde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalının sunduğu proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından destek aldı.

Atatürk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi yürütücülüğünde hazırlanan "Egzersiz Metotlarının SerebralArteriyel Elastikiyete Etkisinin Near-İnfrared Spektroskopiyle ve SerebralKortikal Yolak Etkisinin Manyetik Rezonans Traktografiyle Değerlendirilmesi ve Egzersiz Uyumunun Otomatik Analiz Programıyla Tespiti" konu başlığıyla Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Polat yürütücülüğünde sunulan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 1001 Spor Araştırmaları projeleri çerçevesinde desteklendi.

EGZERSİZ METOTLARININ VE SÜRESİNİN BEYİN YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLERİ İNCELENECEK

Toplam bütçesi 620 bin TL olan projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Gökhan Polat, proje ile sporcu egzersiz takibine önemli bir katkı sağlayacaklarını söyledi. Sporcuların egzersiz faaliyetlerinin takibi ve egzersiz faaliyetleriyle oluşan beyindeki yapısal değişimlerin yıllardır araştırılan konular olduğunu aktaran Polat şunları söyledi: “Egzersiz faaliyetleri beyin ve vücudumuzda birçok yapısal değişim oluşturabilmektedir. Bu değişimlerin tespiti için süreçte birçok görüntüleme yöntemi ve inceleme metodu kullanılmış ve kullanımları araştırılmaya devam etmektedir. Son yıllarda özellikle beynin damarsal ağının uyumun tespitinde nearinfrared spektroskopi (NIRS) metodu ile önemli veriler ve parametreler elde edilmeye başlandı. Ayrıca hareketlerimizin kontrol ve dengesini sağlayan motor fonksiyonun sinirsel ağdaki yapısal değişimleri de manyetik rezonanstraktografi görüntüleme tetkiki ile tespit edilebilmektedir. Bu nedenle projemiz, egzersiz metodlarının ve süresinin beyin yapısındaki değişimleri ve bu değişimler arasındaki bağlantıyı inceleyecek olup bu konuda öncü bir çalışma olacaktır.

Projemize destek veren başta Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Albayrak’a, KARGETAM Koordinatörü Prof. Dr. Zekai Halıcı’ya ve Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Alper ile projemizde büyük emeği olan araştırma ekibimize ve Radyoloji Anabilim Dalının kıymetli öğretim üyelerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanan Polat, sporcu sağlığı ile antrenman sürecine katkı sağlamasını planladıkları projenin bilim dünyasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

ÇOMAKLI: TÜM ÇABAMIZ BİLİME VE TEKNOLOJİYE ÖNCÜLÜK ETMEK

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 1001 Spor Araştırmaları projeleri çerçevesinde projesi desteklenen Doç. Dr. Gökhan Polat’ı tebrik eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, alınan bu desteğin Atatürk Üniversitesinin sahip olduğu bilgi ve tecrübenin yanı sıra araştırma ve geliştirme konusuna verdiği önemin bir meyvesi olduğuna değindi.

Tüm çabalarının bilime ve teknolojiye öncülük etmek olduğunu dile getiren Çomaklı: “Bilimsel bilgi üretme yeteneğimizi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek için yorulmadan, usanmadan çalışmaya devam etmeliyiz. Bu ve benzeri başarılar akademisyenlerimizin bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarında motivasyon kaynağı olacak, onlara güç, ivme ve enerji kazandıracaktır” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.