GÜNCEL Haber Girişi : 08 Aralık 2008 19:22

Bayram coşkusu tüm yurdu sardı

Bayram coşkusu tüm yurdu sardı
Eyüp Sultan Camii de namazı eda etmek isteyenlerin tercih ettiği camilerden biri oldu. Cami ve iç avlu dolunca cemaat dışarıya serilen hasırlarda namızını kıldı.

Milyonlarca müslüman Kurban Bayramı heyecanı ile erkenden kalkarak camilerin yolunu tuttu. İstanbullular da özellikle Eyüp Sultan, Sultanahmet ve Süleymaniye Camii gibi büyük camilere akın etti. Eyüp Sultan Camii'nde, her bayram namazında olduğu gibi büyük yoğunluk yaşandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren caminin iç ve dış avluları müslümanlar tarafından dolduruldu. Camii imamının verdiği vaazı huşu içerisinde dinleyen müslümanlar daha sonra, namaz için ayağa kalktı. Bayram namazı kılındıktan sonra hep birlikte tekbirler getirilerek dua edildi.

Namazın bitişiyle birlikte ilk bayramlaşmalar da cami avlusunda yaşandı. Namazdan çıkan cemaat bayramın tüm müslümanlara hayırlar getirmesini temenni etti. Namaza babalarıyla gelen çocuklar da, çok mutlu olduklarını ve bugün şeker toplayıp büyüklerini ziyaret edeceklerini söyledi.

Vatandaşlar namazlarını kıldıktan sonra kurbanlarını kesip dini vecibelerini yerine getirmek üzere yola koyuldu.

Bu arada eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da bayram namazını Eyüp Sultan Türbesi'nin bulunduğu bölümde kıldı. Hastalığı nedeniyle Erbakan kapıdan korumalarının yardımıyla güçlükle çıkabildi. Erbakan'ın çıkışı sırasında "Mücahit Erbakan" sloganları atıldı. Erbakan, türbe kapısına kadar yanaştırılan aracına binerek camiden ayrıldı.

-ANKARA-

Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Ankara'nın önemli camilerinden Kocatepe Camii'nde de bayram sevinci yaşandı. Ankaralılar yağmura aldırmadan, sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazı için camiyi doldurdu. Dedeler torunlarıyla birlikte aynı safta namaza durdu. Büyük bir huşu içinde kılınan namazın ardından tekbirler eşliğinde dualar edildi.

Namazdan sonra cami avlusundaki çiçekçiler de bayram etti. Başkentliler sevdiklerinin bayramını kutlamak için demet demet çiçek aldı. Kimisi annesine, kimisi babaannesine.

Her bayramda siyasiler ve devlet ricalinin namaz kıldığı Kocatepe'de bu yıl Ankara Valisi Kemal Önal vardı.

-ADANA-

Adana'da bayram namazı kılmak isteyenler Sabancı Merkez Camii'ne akın etti. 28 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği camide bazıları yer bulmak için koşuşturdu. Vali İlhan Atış da bayram namazını Sabancı Merkez Camii'nde kıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren camiye gelmeye başlayan vatandaşlar, buradaki vaazı dinledi. Camiye çocuklarını alıp gelenler de vardı. Bayram namazının kılınmasının ardından hutbede "Kurban Bayramı'nın önemi" anlatıldı. Cami çıkışında, vatandaşlar birbirinin bayramını kutladı. Vali İlhan Atış, elini öpen çocukların bayramını kutladı.

-DİYARBAKIR-

Kurban Bayramı tüm dünyada olduğu gibi Diyarbakır'da da büyük coşkuyla kutlanıyor. Sabah saatlerinde camilere akın eden Diyarbakırlılar bir ağızdan getirdiği salavat ve tekbirlerle birlik ve beraberlik mesajı verdi. Bayram namazını Diyarbakırlılarla AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve Tarım ve Köyişleri Baranı Mehdi Eker de kıldı.

Sabah namazından sonra camilerin hoparlörlerinden okunan salavatlar kente manevi bir atmosfer kattı. Diyarbakır halkının çoğu beşinci haremi şerif olması nedeniyle manevi havası olan Gazi Caddesi'ndeki Ulu Cami'ye akın etti. Diyarbakır Ulu Camii, dört büyük mezhebin aynı anda namaz kıldığı tek camii özelliğine sahip. Sabah namazıyla birlikte dolmaya başlayan cami, bayram namazı saatinin yaklaşmasıyla taştı. Havanın soğuk olmasını nedeniyle cami avlusunda duramayan cemaat içeri girmek için adeta birbiriyle yarıştı. Bayram öncesi verilen vaazda ise Kurban Bayramı'nın önemine değinildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurahman Kurt, Osman Arslan'ın da bayram namazını kıldığı Ulu Cami'de namazdan sonra geleneksel bayramlaşma töreni yapıldı. Bayram namazı hutbesinin ardından Ulu Camii imamı ülkenin birlik ve beraberliği için dualar okudu, cemaat bir ağızdan 'amin' dedi. Yapılan bayramlaşma töreninde camii içinde ve dışında cemaatten halkalar oluştu. Diyarbakır halkı ile il dışından gelen binlerce kişi tek tek bayramlaştı. Vatandaşlar bayramlaşma halkasındaki Bakan Eker ve İçişleri eski bakanı Abdülkadır Aksu'ya ilgi gösterdi.

Diyarbakır'daki bayramlaşmaya bu sefer çok sayıda farklı sima da vardı. Kimse Yok mu Derneği'nin organize ettiği büyük dayanışma için şehre akın eden batılı işadamları ve hayırseverler Diyarbakırlı çocuklarla bayramlaştı. Cami çıkışında vatandaşların bayramını kutlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakırlı hemşerilerinin bayramını kutlamak için burada olduğunu söyledi. Bayramlar her zaman birlik, beraberlik ve güzellikleri getirdiğini belirten Eker, Diyarbakır'da böyle güzel bir bayramı Diyarbakır halkıyla kutlamaktan memnun olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu ise Diyarbakırlı olmasından dolayı bugün Diyarbakır halkıyla bayram namazı kıldığını söyledi. Aksu, "Bütün günler böyle bayramlar gibi güzel olmasını temenni ediyorum. Diyarbakır'da olmaktan çok mutluyum. Diyarbakırlıların bayramını kutluyorum" diye konuştu.

-KAYSERİ-

Kayseri'de vatandaşlar bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Namaz sonrası camileri dolduran binlerce vatandaş birbirlerinin bayramlarını kucaklaşarak kutladı.

Kayseri'de Kurban Bayramı namazında camiler doldu taştı. Sabahın ilk ışıklarıyla bayram namazını kılmak için yola koyulan insanlar büyüklü küçüklü tüm camileri doldururken tarihi camilerde insanlar namaz kılacak yer bulmakta zorlandı. Bayrama kavuşmanın huzurunu yaşayan vatandaşlar huşu içerisinde vaazı dinledi. Namaz vakti geldiğinde ise binlerce vatandaş yine hep birlikte namaza durdu. Vatandaşlar namazın ardından hep bir ağızdan tekbirler getirerek dua etti.

Hunat Camii'nde kılınan namazın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile ilçe belediye başkanları vatandaşlarla bayramlaştı.

SOĞUKTA BAYRAM NAMAZI COŞKUSU

Bayram namazını kılmak isteyen Şanlıurfalılar sabahın erken saatlerinde soğuğa rağmen Balıklıgöl'deki Hazreti İbrahim Peygamber'in makamının da bulunduğu Halilürrühman, Mevlid-i Halit ve Dergah Cami'lerine akın etti.

Hafta başından bu yana güneşli geçen hava bugün sabahın erken saatlerinde yerini soğuğa bıraktı. Soğuk havaya aldırış etmeyen vatandaşlar bayram namazını eda etmek için camileri doldurdu. Çocukların da geldiği cami çıkışında, küçükler büyüklerin ellerini öpüp harçlıklarını aldı. Bayram namazı sonrası ise vatandaşlar kabristanlara giderek yakınlarının mezarını ziyaret etti. Bediüzzaman mezarlığına gidenler burada fatiha ve Yasin-i Şerif okuyup dua etti.

SELİMİYE CAMİİ BAYRAM NAMAZINDA DOLDU TAŞTI

Edirne'de bulunan Selimiye Camii, Kurban Bayramı namazında dolup taştı. Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından biri olan Selimiye'ye sabahın erken saatlerinden itibaren insan akını başladı.

Yurdun değişik yerlerinden de insanlar Selimiye'de sabah ve bayram namazını kılmak için Edirne'ye geldi. Şehir merkezinden oturanların da katılımı ile caminin tamamı kısa süre içerisinde doldu. İki önemli dini bayramdan biri olan Kurban Bayramı namazına gelen müminler ibadetini yaptıktan sonra cami çıkışında birbirleri bayramlaştı.

KONYALILAR, BAYRAMA MEVLANA'YA DUA EDEREK GİRDİ

Konyalılar, Kurban Bayramı'nın ilk günü bayram namazını tarihi Selimiye Camii'nde kıldıktan sonra, Mevlana'nın türbesinin de bulunduğu müzeye giderek dua etti.

Konya'da Kurban Bayramı namazı 07.37'de kılındı. Tarihi Selimiye Camii'nde namazını kılanlar, hemen yanı başındaki Mevlana'nın türbesinin bulunduğu müzeye akın etti. Mevlana'nın kabri başında dua eden vatandaşlar, daha sonra kurbanlarını kesmek için kurban kesim yerlerinin yolunu tuttu.

600 YILLIK BAYRAMLAŞMA GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Bolu'da 600 yıllık bayramlaşma geleneği sürdürülüyor. Merkeze bağlı Yeni Akçakavak, Yazıören, Bahçeköy ve Ahmetler köyünde yaşayan vatandaşlar, asırlardır süren geleneklerini her bayram coşkuyla devam ettiriyor.

Yazıören, Bahçeköy ve Ahmetler köyünde yaşayan vatandaşlar, Kurban Bayramı namazında Yeni Akçakavak köyü Vakıf Mahallesi Camii'nde bir araya geldi. Kılınan bayram namazının ardından köylülerin yaşlıları önde olmak üzere bayramlaşmak için sıraya girdi. Bayramlaşma nedeniyle caminin avlusunda uzun kuyruklar oluştu. Köylülerin tamamı birbiriyle bayramlaştı. Yeni Akçakavak köyü muhtarı Mehmet Keser, bayramlaşma geleneğinin çok eskilerden beri devam ettiğini belirterek, "Tarihini tam olarak bilemiyorum, ama 600 yılı buluyor. Biz de büyüklerimizden gördüğümüz gibi aynen devam ettiriyoruz. Bayram geleneğimiz camide bayramlaşma ile bitmiyor. Bayramlaşmadan sonra herkes evlerine gider ve evlerde ağırlamalar yapılır. Biz böyle gördük. Çocuklarımız da bizlerden bu şekilde görüyor. Bundan sonraki geleneği de onlar sürdürecek'' dedi.

Köylüler de, geleneklerini her bayram devam ettirdiklerine vurgu yaparak, "Atalarımızdan kalan bir mirastır. Biz de bu mirası sürdürüyoruz. Bayramlaşma birlik ve beraberliğimiz artmasını sağlıyor. Bayramlaşma sayesinde bu köylerde yaşayan herkes birbirini tanıyor, her zaman hal hatırlarını soruyor." ifadelerini kullandı.

ARDAHANLI GURBETÇİLERDEN HEMŞERİLERİNE BAYRAM HEDİYESİ

Hollanda'da yaşayan Ardahanlı gurbetçiler aralarında topladıkları parayla satın alınan 152 koyunu ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Bazı jandarma karakollarına da kurban hediye eden gurbetçiler, bayramda yardımlaşmanın en iyi örneğini sergiledi.

Gurbetçileri temsilen Ardahan'a gelen Yavuz Yıldırım adlı vatandaş, kamyona yüklediği kurbanları köy köy gezerek kurban kesmeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlara verdi. Kurbanlık koyunları ailelerin kapısına kadar götüren Yıldırım, Hollanda'da bulunan Ardahanlı gurbetçilerle kurban kesemeyen ailelere kurban yardımı konusunda karar aldıklarını ve bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Gurbetçi işçilerin biriktirdiği paralarla aldıkları 152 koyunu Ardahanlı hemşirelerine ulaştırmanın sevincini yaşadıklarını kaydeden Yıldırım, "Mesafeler uzakta da olsa, gönüllerimiz bir arada." diye konuştu.

Kurbanlıkları alan aileler ise bu tür yardımların kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, "Gurbetçi hemşirelerimize bizleri bayramda hatırladıkları için teşekkür ederiz. Dualarımız hep onlarla." ifadelerini kullandı.

ŞEHİT KIZI, HER BAYRAM ASKER ELBİSESİ GİYEREK, BABASININ ADININ VERİLDİĞİ OKULU ZİYARET EDİYOR

Terhisine bir hafta kala şehit olan Hasan Özdenbaşı'nın kızı Nur Özdenbaşı her bayramda olduğu gibi bu bayramda da babasının ardının verildiği okulu ziyaret ederek okulun öğrencileri ile bayramlaşıp hasret giderdi.

Nur Özdenbaşı, bir şehit kızı. O babasının 1,5 yaşında iken kaybetti. Jandarma Er Hasan Özdenbaşı, 1994'de terhisine 9 gün kala terör örgütü ile girdiği çatışmada Şırnak'ta şehit düştü. Kabri Ordu'nun Çatalpınar ilçesine bağlı Göller beldesinde bulunuyor. Beldedeki bir ilköğretim okulunun adına da Er Hasan Özdenbaşı'nın adı verilmiş.

Şehid babasını hiç göremeyen kızı Nur Özdenbaşı, önce babasının adının verildiği okulu ziyaret ediyor, orada öğrenciler ile bayramlaşıyor, daha sonra da babasının kabrine gidiyor. Şehit kızı önceki yıllardaki bir ziyareti sırasında okulun tuvaletlerinin kapısının kötü halde olduğunu görünce harçlıklarından biriktirdiği para ile hem okula yardım yapmış hem de belediye başkanına giderek okul için elinden geleni yapmasını istemişti.

Okul şu anda yörenin en iyi şartlarına sahip eğitim yuvalarından biri. Her bayram içini biraz hüzün kapladığını aktaran Nur Özdenbaşı, babasının adının verildiği okuldaki öğrencileri kardeşi gibi gördüğünü söylüyor. "Benim hiç kardeşim olmadı çünkü babamı kaybettim, ilk ve tek çocuğuyum" diyen Nur Özdenbaşı, gözyaşları içinde şunları söylüyor: "Bir çocuk bayramda ne ister, annesinin babasının elini öpmek, onlardan bayram harçlığını almak ister. Ben bunu hiç yapamadım. Evet annemin elini öptüm, ama babamın elini hiç öpemedim. Babamın adı bu okula verildiği çok büyük gurur duydum. Şehitler, aileleri onların çocukları unutulmasın istiyorum."

İleride önce subay sonra pilot olmak istediğini ifade eden Nur Özdenbaşı, onun için asker elbisesi giydiğini, bunun kendisine gurur verdiğini dile getiriyor. Nur Özdenbaşı, babasını bir kez rüyasında gördüğünü, el ele tutarak yürüdüklerini anlatarak, "Bu o kadar tatlı bir histi ki anlatamam. Ben o rüyadan sonra uzun süre ağladım." diye konuştu.

Nur Özdenbaşı'nın annesi Gülseren Özdenbaşı ise "Eşimi kaybedince çok büyük acılar yaşadık, hala da devam ediyor. Her bayram herkes ailesi ile gelip kabir ziyareti yapıyor, bizim her zaman bir parçamız eksik. Amma ondan bir parça yetiştirmenin büyütmenin mutluluğu da var. Zaten ben de bir kez eşimi rüyamda gördüm, bir arkadaşı ile bana haber göndermiş, çocuğa bakacaksa iyi baksın yoksa yanıma alacağım demiş. Bir bayram gecesi bu rüyayı görmüştüm. O zaman çok üzülmüştüm, ama ben evladım için iyisini yapmaya çalışıyorum." şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAYRAM NAMAZINI MUHAFIZ ALAYINDA KILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram namazını Çankaya Köşkü'nde bulunan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı'ndaki camide oğullarıyla birlikte kıldı. Gül namazın ardından askerlerle bayramlaştı.

ERDOĞAN, BAYRAM NAMAZINI SULTANAHMET CAMİSİ'NDE KILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sabah namazını ve bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kıldı.Erdoğan namazını eda ettikten sonra cami cemaati ile bayramlaştı. Cemaatle sohbet eden Erdoğan, tüm inananların bayramlarını kutladı.

Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ile bayram namazını Sultanahmet Camii'de kıldı. Erdoğan namazın ardından cematle bayramlaştı ardından basın mensuplarının bayramını kutladı. Erdoğan basın mensuplarına yaptığı açıklamada Kurban Bayramı'nın tüm İslam alemine hayırlı olması temennisini dile getirdi. Erdoğan şunları söyledi: "Malum 2 dini bayramımızdan biri olan Kurban Bayramımızı kutluyoruz. Barış için, sevgi için, kardeşlik için Kurban Bayramının önce ülkemiz, milletimiz, tüm İslam dünyası ve insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Malum dünya coğrafyasında sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. İnsanlığın barışa hasret olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Özellikle ülkemizde bölücü terör örgütü ile mücadelenin sürdüğü bir dönemi yaşıyoruz. Her zamankinden fazla birliğe, beraberliğe, kardeşliğe ihtiyacımız var. Bunun herhangibir siyasi ranta dönüştürülmesine tahammülümüzün olmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Dolayısıyla dayanışmanın, sevginin, barışın egemen olduğu bir milat olmasını temenni ediyorum bu Kurban Bayramı'nın. Kurbanlarımızın özellikle fakir fukara, garip gureba için en azından onların hasret kaldığı bir süreci gidermesine vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle tüm vatandaşlamın, tüm milletimin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyorum. Aileleriyle mutlu yarınlar yaşamasını temenni ediyorum."

BAKAN ŞAHİN, ÇOCUKLARA 5'ER YTL HARÇLIK DAĞITTI

Kurban Bayramı'nı seçim bölgesi Antalya'da geçiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bayram namazını Kepez ilçesindeki Hz. Ömer Camii'nde kıldı. Namaz çıkışında çocuklara 5'er YTL harçlık dağıtan Şahin, camiye gelen vatandaşlarla bayramlaşarak sohbet etti. Adalet Bakan, camiye de 200 YTL bağışta bulundu.

Harçlık alan bazı çocukların bir süre sonra tekrar gelmesi üzerine Şahin, yanında bulunan Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner'e yönelerek "Bunlar yeni gençler değil mi? Herkesi tanıyor olman lazım." dedi. Kendisini takip eden gazetecilerin bayramını da kutlayan Şahin, bayram mesajında şunları söyledi: "Bu bayramın kardeşliğimizi, dostluğumuzu, birliğimizi ve beraberliğimizi artıracağımız günler olmasını diliyorum. Nezaketin ve zarafetin ön plana çıktığı günler olmasını diliyorum."

Camiye çok sayıda genç ve çocuk gelmesinden de mutluluk duyduğunu ifade eden Şahin, "Buradaki küçük yavrularımızın şahsında ülkemizin bütün gençlerinin bayramını kutluyorum." dedi. Şahin, camiden çıkmadan önce korumaları yaşlı bir vatandaşa yardım etti.

BAKAN EKER İLE AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AKSU DİYARBAKIR'DA

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Diyarbakır Ulucami'de bayram namazı kıldı.

AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Osman Aslan, Ali İhsan Merdanoğlu ve Abdurrahman Kurt ile Ulucami'ye gelen Bakan Eker ve Aksu, bayram namazı kıldıktan sonra vatandaşlarla bayramlaştı.

Gazetecilerle de bayramlaşan Bakan Eker, bütün Türkiye'nin bayramını kutladığını belirterek, ''Allah bu bayramı bütün ülkemiz ve milletimiz için barışın, dostluğun, kardeşliğin geliştiği, huzur içinde kalkınmanın gerçekleştiği günlere vesile kılsın. Herkesin bayramını kutluyorum'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu da bayramın sevgi, kardeşlik ve barışın öne çıktığı günler olduğunu ifade ederek, ''Hava güzel, ortam güzel, insanlar güzel, herkesin yüzü gülüyor. Hep öyle olur inşallah. Bayramın amacı bu zaten. Bayram sevginin, kardeşliğin, barışın öne çıktığı günlerdir. İnşallah her gün böyle bayram gibi olsun'' diye konuştu.

Bakan Eker daha sonra Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde yapılacak bayramlaşma törenine geçerken, Abdulkadir Aksu, Batman'a hareket etti.

ŞEHİTLİĞİ ZİYARET EDEN ÖZAK, MEZARLARA ÇİÇEK BIRAKTI

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon'daki şehitliği ziyaret ederek, mezarlara çiçek bıraktı.

Trabzon'un Değirmendere Mahallesi'ndeki şehitliği ziyaret eden Bakan Özak, şehit yakınları ve vatandaşlarla bayramlaştıktan sonra şehit mezarlarına karanfil koydu.

Bakan Özak, burada yaptığı konuşmada, bayramların insanlar arasında sevgi ve barışın en kuvvetli şekilde yaşandığı günler olduğunu söyledi.

Bakan Özak'ın şehitliği ziyaretine Trabzon Valisi Nuri Okutan ile diğer yetkililer de katıldı.

BAYKAL, TORUNLARIYLA BAYRAM NAMAZI KILDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Kurban Bayramı'nı memleketi Antalya'da geçiriyor. Baykal, bayram namazını torunları ile birlikte dedesinin de imamlık yaptığı Tekeli Mehmet Paşa Camii'nde kıldı. Deniz Baykal cami çıkışında, "Etnik kimliğimiz, kültürlerimiz, mezhebimiz birbirinden farklı olabilir ama bu kardeşçe yaşamamıza engel değil." dedi. Baykal, namazdan sonra börek ve simit satın alarak evine döndü.

Deniz Baykal, sabah evinden çıktıktan sonra yanında torunları Mehmet ile Alican Erkılıç kardeşler, CHP Antalya milletvekilleri Osman Kaptan ve Hüsnü Çöllü ile birlikte bayram namazı için Tekeli Mehmet Paşa Camii'ne gitti. Baykal, namazdan çıktıktan sonra vatandaşlarla bayramlaştı. Ardından gazetecilere açıklama yapan Deniz Baykal, "Etnik kimliğimiz, kültürlerimiz, mezhebimiz birbirinden farklı olabilir ama bu kardeşçe yaşamamıza engel değil." dedi. Kurban Bayramı'nın İslam dünyası için en önemli günlerden biri olduğunu dile getiren Baykal, bayramların toplumsal birlik ve beraberliğin önemini hatırlattığını söyledi. "Önemli olan, insanların birbirine olan sevgisi, saygısı, dayanışması, birliği ve beraberliğidir." diyen Deniz Baykal, farklılıkların bir zenginlik olduğunu hatırlatarak "Farklı kimliklerimiz olabilir, etnik kökümüz, kökenimiz farklı olabilir. İçinden geçtiğimiz birikimler birbirinden farklı olabilir. Mezheplerimiz, inançlarımız farklı olabilir. Ama bu, bizim hep birlikte milletçe dayanışma içinde yaşamamıza engel olmamalı. Bunu bir kez daha böyle bir bayram gününde düşünmeliyiz." şeklinde düşüncelerini dile getirdi. Türkiye'de ve dünyada birçok acıların yaşandığını ifade eden Baykal, "Bayramlar bu acıların ne kadar anlamsız ve temelsiz olduğunu bize gösteriyor. Kardeşlik ve beraberliğimizi hiçbir şekilde kaybetmemeliyiz. Bu duygular içindeyim. Bütün vatandaşlarımın, bütün Müslümanların bayramını yürekten kutluyorum. İnşallah gelecekte her şey, çok daha iyi olacak. Daha güzelini hep beraber gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Deniz Baykal beraberindekilerle birlikte Kır Camii'nde bulunan Avcuoğlu Börek Salonu'na gitti. Baykal, 10 tane börek siparişi verdikten sonra bir müddet börek ustası ile sohbet etti. Daha sonra kendisine ikram edilen böreklerden bir lokma alan Baykal, kendisini takip eden gazetecilere elleri ile börek yedirdi. Baykal, börekler için 100 YTL vermek istedi, ancak iş yeri sahibesi 50 YTL'nin yeterli olduğunu söyleyerek paranın kalan kısmını almadı. Baykal, Işıklar semtindeki bir simitçiden de simit satın alarak evine döndü.

BAHÇELİ, TÜRKEŞ'İN MEZARINA KARANFİL BIRAKTI

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kurban Bayramı namazını Gazi Mahallesi Merkez Camii'nde kıldı.

Bayram namazının ardından her bayramda olduğu gibi merhum MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in mezarını ziyaret eden Bahçeli, mezara kırmızı karanfiller koyarak, dua etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bayram namazını Gazi Mahallesi'nde bulunan Gazi Merkez Camii'nde kıldı. Bahçeli, sabah saatlerinde Tandoğan'daki evinden ayrılarak camiye geldi. Bayram hutbesini dinleyen Bahçeli, bayram namazı sonrası basın mensuplarına açıklama yapmadı.

Camiden ayrılarak merhum Alparslan Türkeş'in Beştepe'deki kabir mezarı ziyaret eden Bahçeli, öncelikle burada kendisini bekleyen partililer ile bayramlaştı. Merhum Alparslan Türkeş'in mezarı başında okunan dualara eşlik eden Bahçeli, kabre kırmızı karanfiller bıraktı. Dua ederek kabre dokunan Bahçeli, mezarda nöbet tutan gençlerin beklediği kulübeye geçti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK VAN'DA

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugünün gerçekten bayram coşkusuyla kutlanmasın herkesin arzusu olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı için Van'da bulunan Bakan Çelik, bayram namazını Hazreti Ömer Camisi'nde kıldı.

Bakan Çelik, namazın ardından camide bulunan vatandaşların bayramını kutladı.

Hazreti Ömer Camisi çıkışında gazetecilerle de bayramlaşan Çelik, şöyle konuştu:

''Vanlı hemşehrilerimin, tüm Türkiye'nin ve İslam aleminin bayramını kutluyorum. Bugünün gerçekten bayram coşkusuyla kutlanması, bayramın ruhuna uygun olarak idrak edilmesi, hepimizin arzusudur. Allah hepimize güzellikler nasip etsin.''

CİHAN - AA