GÜNCEL Haber Girişi : 22 Kasım 2009 10:20

'Bavullar değil gönüller dolsun'

'Bavullar değil gönüller dolsun'

Bardakoğlu, hac ziyareti için geldiği Mekke'deki Din İşleri Ateşeliği'nde Türk basın mensuplarına bu seneki hac organizasyonu hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Bardakoğlu, "Biz hacı kardeşlerimizin şikâyetini önemsiyoruz, müşteri gibi görmüyoruz. Bu işin ticaretini yapmıyoruz." dedi.

Bu sene sağlıkta olumlu bir gelişme yaşandığını; geçen seneye göre müracaat sayısında yüzde 50 düşüş yaşandığını anlatan Bardakoğlu, hac günlerinde hacı adaylarını zamanında yerlerine ulaştırdıklarını ifade ederek, "Hiçbir hacımızı yerinde bırakmıyoruz. Helikopterle, ambulansla götürüyoruz, hac görevini ifa ediyor." dedi.

Hacda vekâletle kurban kesimine de değinen Bardakoğlu, "Hacılarımızdan istedik. Paralarınızı önceden yatırın. İslam Kalkınma Bankası'na biz yatırıyoruz. Program dahilinde bize bildirmelerini istiyoruz ve ihramdan çıkıyoruz. Alıyorlar, kestiklerine ve bir gramını zayi etmediklerine eminim." şeklinde konuştu. Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Daha önce kurbanlıklar kesilerek gömülüyordu. Şu anda artık İslam dünyası o mahcubiyetten kurtuldu. Dünya açlık çekerken Allah'ın verdiği nimetleri ibadet olarak zayi etmek savunulamaz. Biz de münferit kurban kesilmesini istemiyoruz. Münferit kesilen kurbanlar zayi oluyor. Allah'tan korkmuyorsanız bir deve kesin bakın başınıza neler gelir."

"ZEMZELER DE KARGO İLE TAŞINACAK"

Bardakoğlu, hacıların eşyalarının Türkiye'ye götürülmesi uygulamasına zemzem sularını da eklemeyi planladıklarını anlatarak, "Suud hükümeti zemzem ticaretine izin vermiyor. Bana göre haklılar. Zemzemin satılmasına izin vermiyorlar. Hacılarımızın zemzemlerini götürelim istiyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda zemzemlerin de hacılarımızın evlerine taşınmasını hedefledik. Hedefimiz, hacılarımızın bir valizle gelmesi, bir valizle dönmesi; ama manevi olarak gönül dünyasının dolmasıdır. Biz hacılarımızın valizinin değil gönül dünyasının dolmasını istiyoruz." diye konuştu.

Bardakoğlu, Diyanet'in hac organizasyonunu Suudi hükümetinin ve diğer ülkelerin takdir ettiklerini vurgulayarak, "Hangi kapıyı çalsak 'Gerçekten Türkiye bu işi birinci sınıf yapıyor' diyorlar. Böyle bir ülke ve organizasyon dünyada yok diyorlar. Mesela bize 5'te şeytan taşlamadan ayrılmamız söylenmiş, 5'ten sonra Türk hacılar yok. Bize verilmiş bu ayrıcalığı sürekli korumak istiyoruz. Artık oturmuş bir sistem var, buna rağmen aksaklıklar oluyor." ifadelerini kullandı