GÜNCEL Haber Girişi : 27 Ekim 2008 20:25

Bardakoğlundan Küllüyelere methiye

Bardakoğlundan Küllüyelere methiye

Ali Bardakoğlu, Kırşehir'in Mucur ilçesi İnanç köyünde yaptırılacak Şeyh Edebali Camii ve Külliyesi'nin temelini attı.

Törende, ''Tarihimizden ve ecdadımızdan sadece taşı toprağı değil, hem maddi hem manevi çok güzel miraslar devraldık'' diyen Bardakoğlu, şöyle devam etti:

''Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ihya ettiği o güzel tarihi eserleri de devraldık, insan güzelliğini de devraldık. Birarada, barış içinde yaşama tecrübesini ve kıvamını devraldık. Şeyh Edebali, Akşemsettin, Ahi Evran, Aşıkpaşa, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre gibi irfan büyüklerini gördük, öğrendik. Gücün kuvvetin tek başına yetmediğini, medeniyet kurmak için gücün kuvvetin yanında irfanın, hikmetin olması gerektiğini öğrendik. İşte bugün burada temelini attığımız, adına külliye inşa ettiğimiz Şeyh Edebali irfanı temsil eder. Bilginin yanında hikmeti temsil eder. Kalbi derinliği temsil eder. O bize Müslümanlığın aynı zamanda bir ruh güzelliği olduğunu öğretti.''

Osmanlı Devleti'nin, gücün, irfanın, bilginin ve hikmetin uyum içinde buluşturulmasıyla oluşturulduğunu dile getiren Bardakoğlu, İnanç köyü halkına, manevi miraslarına sahip çıktıkları için teşekkür etti.

Bardakoğlu, Kırşehir'in, Anadolu'da irfan uygarlığının ocağı ve merkezi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bizim bunları yeni nesillere aktarmamız ve öğretmemiz, bir ahenk içinde yarınları teşkil etmemiz gerekiyor. Çünkü tarihini bilmeyen ve geçmişten devraldığı o güzel mirası bilmeyen, hayata umutsuz bakar. İnsanlarımız benliğini, Batı medeniyeti karşısında çok kolay unutabiliyor, başka heveslerin peşine düşebiliyor ve komplekse girebiliyor. Halbuki bizim her yerde iftihar edebileceğimiz büyük bir medeniyetimiz var.

Başka ülkelerin 100-200 yıllık tarihine nispet bizim binlerce yıllık insanlık tarihimiz var. İlim, irfan tarihimiz var. Biz, 800 yıl evvel medreseleri kurduk. Maddi ilimleri, pozitif bilimleri, dini bilimleri birarada yaşattık. Külliyede herşey vardır. Gönül dünyamızı külliyeler kadar geniş ufuklu ve kucaklayıcı yapabilirsek, biz nice külliyeler kurabiliriz. Ama 21. yüzyılda gönül dünyamız daraldı, orada kendimize bile zor yer buluyoruz.''

Bardakoğlu, törenin ardından Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu'nu ve Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin'i ziyaret etti.

Bardakoğlu, Kaman ilçesinde yaptırılan Çarşı Camii'nin açılışını da yaptı.