GÜNCEL Haber Girişi : 23 Mayıs 2009 11:50

Bardakoğlu: Mâtürîdî yolumuzu aydınlatmıştır

Bardakoğlu: Mâtürîdî yolumuzu aydınlatmıştır
MÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) tarafından ortaklaşa organize edilen ?Büyük Türk Bilgini Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik? konulu Uluslararası sempozyum dün Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu İmam Mâtürîdî'yi tanımamız gerektiğini, Mâtürîdî'nin bizim yolumuzu açtığını ve aydınlattığını belirtti.
Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) tarafından ortaklaşa organize edilen ?Büyük Türk Bilgini Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik? konulu uluslararası sempozyum dün başladı.
Üç gün devam edecek olan sempozyumun ilk oturumu Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleşirken bugünkü ve yarınki oturumlar Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yapılacak.
Sempozyuma akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda dinleyici katılırken, salonun tıka basa dolması dikkat çekti.
Sözlerin en güzeli Kur'ân-ı Kerim tilaveti ile başlanan sempozyumda açılış konuşmasını İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özek yaptı. Prof. Dr. Özek, bu sempozyum ile Mâtürîdî'yi ve Mâtürîdîlik'i tartışılacağını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu yaptığı protokol konuşmasında Mâtürîdîliğin ve Hanefiliğin birbirine geçtiğini, iç içe olduğunu söyledi. İmam Mâtürîdî'nin yaşadığı dönemde iletişimin çok kuvvetli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bardakoğlu, o günkü iklimde hür tartışma ortamının olduğunu bildirdi. Bardaoğlu; ?Bizim 14. asırlık bir köklü medeniyetimiz vardır. Yeter ki biz bunların farkında olalım. İmam Mâtürîdî'yi tanıyalım. Mâtürîdî bizim yolumuzu açmıştır ve aydınlatmıştır? dedi.
Sempozyumda protokol konuşması yapan MÜ Rektörü Prof. Dr. Necla Pur ise, İmam Mâtürîdî'nin tüm nitelikleriyle üç gün boyunca tartışılacağını söyledi. %99'u Müslüman olan Türkiye'de yaşayanların kıyıdan da olsa dinin gereklerini yerine getirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Pur, bu kişilerin İmam Mâtürîdî konusunda hemen hemen hiçbir bilgiye sahip olmadıklarına değindi.