GÜNCEL Haber Girişi : 04 Şubat 2010 21:25

Bardakoğlu: Diyarbakır Anadolu'nun İslam'a açılan kapısı

Bardakoğlu: Diyarbakır Anadolu'nun İslam'a açılan kapısı
Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'da, Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret etti.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, burada yaptığı açıklamada, en son yaklaşık üç yıl önce geldiği Diyarbakır'da, Anadolu'nun her yerine götürdükleri din hizmetleri açısından geri kalındığını gördüğünü belirtti.

Diyarbakır'ın en çok sahabe ve peygamberi bağrında barındıran kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, ''Peygamberimizin vefatından 7 yıl sonra, burada İslam nidası olan ilk ezan duyulmuş. Anadolu'nun Müslümanlaşması Diyarbakır üzerinden olmuş. Diyarbakır çok sayıda tarihi, kültürel ve ilmi mirası içinde barındırıyor. İslamın o şanlı tarihindeki birçok ulema, evliya bu toprakların insanları. Biz Diyarbakır'ı hep bu güzelliklerle biliyoruz. Burada bizim hizmetlerimizi yerinde görmemiz ve daha ileriye götürmemiz gerekiyordu'' dedi.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Diyarbakır'da üç gün kalacağını, bu süre içerisinde din görevlileri, çevredeki il ve ilçelerin müftüleri, kentteki emekli müftüler, imamlar, vaizler ve dini ilimlerde öncülük yapmış kişilerle bir araya geleceklerini kaydetti.

Cuma namazı vaazında Diyarbakırlılarla buluşacaklarını ifade eden Prof. Dr. Bardakoğlu, şunları kaydetti:

''Biz herkesin 'Diyanet İşleri' olma gayreti içerisindeyiz. Güzel Diyarbakırlılarla, toplumun önde gelen ilim, irfan ehli şahıslarla buluşup düşüncelerimizi paylaşacağız. Onları dinleyeceğiz. Cumartesi günü de din görevlilerimizle bir araya geleceğiz, onların taleplerini dinlemek, heyecanını görmek, ihtiyaçlarını dinlemek, eksiklerimiz varsa birlikte gidermeyi amaçlıyoruz. Tek taraflı bir nutuk değil, onları dinlemek, birlikte yol almak için toplanacağız.''

Vali Mutlu da Bardakoğlu'nu Diyarbakır'da ağırlamaktan büyük sevinç duyduklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Bardakoğlu, Vali Mutlu'ya çeşitli dini kitaplar hediye ederken, Vali Mutlu da kendisine ebru tablo verdi.

Ali Bardakoğlu, daha sonra Vali Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

-''HEPİNİZ İNSANLIK KARDEŞİSİNİZ''-

 Prof. Dr. Bardakoğlu, ziyaret sırasında, Hazreti Peygamberin, ''Hepiniz Ademdensiniz ve hepiniz toprağa aitsiniz'' hadisini anımsattı.

''İki kısa cümle, bütün insanlığın kaderini ve mutluluk çizgisini oluşturuyor'' diyen Bardakoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''(Hepiniz Ademdensiniz), yani babanız Hazreti Adem, anneniz Hazreti Havva. Hepiniz insanlık kardeşisiniz, insan olarak birbirinizi sevmeyi öğrenin, en büyük zenginlik gönlünüzdeki insan sevgisidir. Hepiniz toprağa aitsiniz, bu dünya hayatını bir sınav olarak yaşayacak ve Allah'ın huzuruna bu sınavı ne kadar verip vermediğinizi denemek, göstermek için çıkacaksınız. Onun için biraz mütevazi olunuz, biraz başınızı Rabbinizin kaderine, takdirine eğik olarak yaşamanız gerekir.''

Bardakoğlu, sevgi yoksunluğu ve sevgi yoksulluğunun, bu dünyada en büyük yoksuluk olduğuna işaret ederek, bilgi yoksulluğunun ise en büyük fakirlik olduğunu vurguladı.

Ekonomik yoksulluğun da birçok sorunu beraberinde getireceğini dile getiren Bardakooğlu, şöyle konuştu:

''Ama önce gönlümüzdeki sevgi yoksulluğunu bizim gidermemiz lazım. Ne çekiyorsak bu sevgisizlikten. İnsanı sevmek, tabiatı, Rabbimizi sevmek, o sevgileri yitirdik. Gönlünüzde barışı sağlayamıyorsak, Rabbimizle barışı sağlayamıyorsak, dünyada barış olmuyor. Dünya ne çekiyorsa, gönül dünyasında, gönlünde kavgası olan insanlardan çekiyor.

Diyanet olarak bütün günübirlik çalkantıların daha üstünde bir anlayışla insanlığa böyle bir davet yapıyoruz. Diyoruz ki; 'Ey insanlar, dinlerinizin, inançlarınızın, ırklarınızın, bölgelerinizin, kültürlerinizin, giyim kuşamlarınızın farklı olmasına hiç önem vermeyin, siz insan olarak değerlisiniz. İnsan olarak önce gönlünüzde o barışı, sevgiyi, huzuru yakalayın. Dinimiz insana, insan olarak değer vermiş, Allah katında en değerlimiz Allah'tan en çok çekinenimizdir. Irkların, kültürlerin, bölgelerin, zenginliğin, fakirliğin insan katında anlamı var, Allah katında hiçbir anlamı yok' inşallah yarınlarımız bugünden güzel olur.''

-BAYDEMİR'İN KONUŞMASI-

Osman Baydemir ise herkesin mutlaka günü geldiğinde Allah'ın verdiği can emanetini bir vesileyle iade edeceğini, bunun geri alınacağını söyledi.

Yeryüzünde kainatın var oluşundan beri bütün insanların arasında adaleti, barışı, kardeşliği, hoşgörüyü, uzlaşıyı tesis etmenin Kur'an-ı Kerim'in hükmü olduğunu anlatan Baydemir, şöyle konuştu:

''Peygamber Efendimizin de çeşitli hadislerinde bu emir bizlere verilmiştir. Bir insan yaşamını yitirdikten sonra üç nedenle amel kapanmaz. Bunlardan bir tanesi hayırlı bir evlat yetiştirmek, insanlığın istifade edeceği bir ilmi eser bırakmak, bir diğeri de şükürler olsun ki Rabbim bize de nasip etmiş, insanların sürekli istifade edebileceği yol, köprü, park, bahçe gibi kalıcı eserleri inşa etmek veya inşasına katkıda bulunmak. Tam bu noktada belediyecilik, belediyelerimiz bu eserlerin ortaya çıkarılmasında büyük bir gayret içerisindeyiz. ''

Yoksulluğun en büyük fitne ve fesatlardan biri olduğunu belirten Baydemir, ''Çatışmalar, ölümler, yoksulluğun da zeminini oluşturur. Bunu durdurmak, bir başka açıdan da ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaktır. Bu da ilmi ve sosyal kalkınmayı beraberinde getirir. İnşallah bütün bu süreçlerde toplum olarak Türküyle, Kürdüyle, diğer farklı mezhep ve inançlara mensup insanlar olarak bu sınavı başarı ile veririz'' dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Bardakoğlu ve Baydemir birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.