EKONOMİ Haber Girişi : 25 Ağustos 2011 15:43

Bandirma Müftülüğü 2011 Yili Kadir Gecesi Mesaji

Bandirma Müftülüğü 2011 Yili Kadir Gecesi Mesaji

Kıymetli Din Kardeşlerim!

Bazı zaman ve mekânlar Yüce Allah tarafından değerli kabul edilmiş, yeryüzüne hayır ve bereketlerin inmesine vesile kılınmıştır. Yüce Allah’ın insanlığa son ilahî hitabı Kur’an’ın indirilmeye başladığı gece olan Kadir gecesi de bin aydan daha hayırlı ve değerlidir.

Kadir gecesi Kur’an’ın Kadir suresinde şöyle anlatılır: “Şüphesiz, Biz onu Kadir gecesinde indirdik.  Bilir misin, nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gece Melekler ve Ruh (Cebrail), Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”

 ‘Kadir’  kelimesi kudret, değer, şan, şeref, mertebe ve takdir gibi anlamlara gelir. Bu surede anlatılan, hem indirilen Kur’an’ın değeri ve yüceliği, hem de onun indirilmeye başladığı gecenin değerli ve hayırlı oluşudur ve Kadir gecesini önemli ve değerli kılanın, o gece indirilmeye başlanan Kur’an olduğu açıkça ifade edilmektedir. Bin ay olarak ifade edilen süre ortalama bir insan ömrüne denktir. Yani Kur’an bir geceyi bir ömürden daha hayırlı hale getirmiştir. Kur’an-ı Kerim, zamanı değil, insanı yüceltmek için indirilmiş bir kitap olduğuna göre, onu anlamaya çalışanların ömürlerine değer katacaktır. Kur’an bizim gönlümüze, zihnimize, hayatımıza inerse, işte o zaman her gecemiz Kadir gecesi gibi olacaktır.

Kadir gecesinde, meleklerin her türlü iş için indirilmeleri, esenlik ve rahmet tecellilerinin bütün geceyi kuşatması, bu geceyi ibadet ve dua ile geçirmeye davet olarak anlaşılmalıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.), Kadir gecesini inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek ibadetle geçiren kimselerin geçmiş günahlarının affedileceğini müjdelemektedir. Rabbimizin rahmet ve affına, inanan kulları için hazırladığı mükâfatlarına erişmemize, manevî anlamda dereceler elde etmemize vesile olan her şey ibadet niyetiyle yapılabilir. Ayrıca bu geceyi Kur’an okuyarak, ayetlerin anlamları üzerinde düşünerek geçirmek çok faydalı bir ibadet olacaktır. Bu gece, kendimiz, ailemiz ve diğer mü’minler hatta tüm insanlık için, açlık ve darlık çeken kardeşlerimiz için ve vefat etmiş bütün yakınlarımız için dualar etmeliyiz. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in öğrettiği gibi Allahım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affet şeklinde dua edebiliriz. Kadir gecesinde ve gündüzünde, ana babalarımızın, dostlarımızın, komşularımızın ve diğer yakınlarımızın -en azından telefonla arayarak- Kadir gecelerini tebrik etmeli, gönüllerini almalı, hastalara, yaşlılara, düşkünlere de bu gecenin farklılığını hissettirmeliyiz. Dargın olanlar bu mübarek gece vesilesiyle barışmalı, gönüller ferahlatılmalı, kederli yüzler güldürülmelidir.

Bu kutlu günlerin milletçe birlik ve dirliğimize, sıkıntılarımızın giderilmesine, günahlarımızın affına ve her türlü iyilik ve güzelliklere erişmemize vesile olmasını diliyoruz. Yüce Allah Kadir Gecesinin feyiz ve bereketini üzerimizden eksik etmesin.

 

Cahit ÇETİN

Bandırma Müftüsü

 

 

 

Not: 26 Ağustos 2011 Cuma günü saat 15.00’de İhsaniye Camii’nde bayanlara yönelik bir programımız, akşam teravih namazı öncesi de Haydarçavuş Camii’nde merkezi sistemle bütün Camilerimize ulaşacak bir programımız olacaktır. Tüm Bandırmalıları davet ediyoruz.