SİYASET Haber Girişi : 30 Mart 2011 09:00

Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Üsküp'te Buluştu

Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Üsküp'te Buluştu

Makedonya'da Balkan ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları 5. Bölge Toplantısı gerçekleştirildi. Makedonya,Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Slovenya ve Romanya Diyanet İşleri Başkanları ve Baş Müftüleri'nin katıldığı toplatıda belli dönemlerde hükümetler tarafından el konulan Vakıf mallarının iadesi konusunda yaşanan gelişmeler ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Makedonya Cumhuriyeti İslam Dini Birliği Başkanı Reisul ulema Süleyman ef. Recepi, Vakıf mallarının iadesi konusunda bazı sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ?Müslümanların yanlış hareketinden, yanlış davranışlarından, Müslümanların yanlış üretimlerinden yada örnek alamayışlarından kaynaklanan sebepler üzerinde de durmak zorundayızö dedi.

Arnavutluk Müslüman Topluluğu Başkanı Selim Muça ve Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva kendi ülkelerindeki vakıf mallarının korunması ve iade edilmesi hakkında bilgi verdiler.

Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Mustafa Aliş Hacı ülkesinde yaşanan sıkıntılara değinerek ? Maalesef Osmanlı döneminden sonra kalan vakıf mallarımız yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Sofya'da 82 camiden bugün ibadete açık tek bir camimiz kalmıştır. Elbette ki o camilere vakıf malları da bağlıymış. Hala söz konusudur, çünkü komünist dönemden önce bütün vakıfları yok edememişler ö, dedi.

Karadağ İslam Birliği Başkanı Rıfat Feyziç, vakıf mallarına ait tapuların mevcut olmadığını altını çizerek bundan 50 yıl önce devletin, kağıt fabrikası için ham madde çok az olduğundan yeni kağıt üretemediğini bundan dolayı da "bütün eski arşivlerinizi, eski kağıtlarınızı devlete iade edip kağıt fabrikasında ham madde olarak kullanılması gerekiyor" içerikli yazıyla bir arşivin yok olduğunu söyledi.

Romanya Müftüsü Murat Yusuf Müslümanların durumunu şöyle özetleyerek ö Romanya devleti din adamlarına destek veren tek AB ülkesidir. Balkanlarda yaşayan Müslümanların kanaatimce ortak sorunları olduğunu düşünüyorumö dedi.

Slovenya Müftüsü Necat Grabus ise ?Biz hepimiz İslam'ın Türk kültürü bölgesine aitiz. Biz Balkan Müslümanları ile ortak değeri paylaşıyoruz, fakat ayrı lisan konuşur ve ayrı ülkelerde yaşıyoruzö dedi.

Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ? Balkanlarda kardeşlerimiz bugün vakıflarını geri alma mücadelesini yürütürken dini hayatı şekillendirmeye çalışırken, biz 150 bin Batı Trakya Müslüman Türkü Lozan antlaşmasıyla Türkiye tarafından Yunanistan'a emanet olarak bırakıldığımızdan dolayı,Osmanlıdan ayrıldığımız günden beri Türkiye'yi kendimize hami kabul etmişizö dedi.

Prof. Dr. Mehmet Görmez' in Türkiye Diyanet İşleri Başkanı görevine başlaması dolayısıyla tasavvuf musiki konseri düzenlendi.