Haber Girişi : 04 Şubat 2019 09:33

AYDIN-DEVLET-HALK İLİŞKİSİ

AYDIN-DEVLET-HALK İLİŞKİSİ
Bir kitap düşünün; kaleme alındığı dönemden ve konu aldığı ülkeden çok sembolize ettikleriyle ünlenmiş, birçok ülke için ilham kaynağı olmuş, okul müfredatlarında yıllarca okutulmuş ve hâlâ da okutulan bir kitap…
 Grigoriy Petrov tarafından kaleme alınan ve Finlandiya’nın toplumsal kalkınma hareketini konu alan "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" eserinden söz ediyorum. Atatürk tarafından müfredata konulması önerilen, eserin kahramanı olan Snelman’ın Atatürk’ü sembolize ettiği dahi düşünülen eser, özellikle Türkiye için kendisinden yalnızca coğrafik olarak değil, etnik ve kültürel anlamda da oldukça uzak olan bir dünya ülkesindeki kalkınma hareketinden fazlasını ifade ediyor. 1928 yılında Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve kültürel değişim hareketi sürerken "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" yi değerlendiren bir gazeteci, eser için: “Fin halkı bizlerin, onun ağabeylerinin yolunu basitleştirmek, gittiğimiz yolda emin adımlarla ve şüphesiz yürüyebilmek için bir deney yaptı. Bu sadece bir örnek değildir. Bu ayrıca bizim de kazanacağımızın kanıtıdır.” değerlendirmesini yapmıştı. 
Aynen yorumcunun da ifade ettiği gibi Finlandiya askeri yapısından, toplumun dini algılayışına ve en önemlisi de toplumdaki eğitim hareketi konusunda körpe cumhuriyetin önünde bir örnek olmuştu. Fakat örnek olmanın ötesine giderek Finlandiya, Cumhuriyetin erken yıllarında Mustafa Kemal’e ve onun davasına inanlara umut kaynağı olmuş; Finlandiya’nın başardığı gibi Türkiye’nin de başarabileceğini göstermiş ve bu ülke manda altına girmeden toparlanamaz diyenlerin fikirlerini çürütmek için kanıt oluşturmuştu.
"Beyaz Zambaklar Ülkesinde" eserinde konu alınan ve günümüze hitap eden birçok noktaya rastlanabilir. Fakat bu başlıklar içerisinde belki de en önemlisi Petrov’un devlet-aydın-halk üçlemesi arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğini irdelediği kısımdır. Kendisi iyi eğitim almış herkesin, halkın içinde bulunduğu durumdan sorumlu olduğu düşüncesiyle hareket eden Petrov, bu denklem içinde devlete yalnızca bir organizatör ve hatta belki de bir gözetmen vazifesi biçer. 
Nitekim bugün Finlandiya’yı uluslararası sınavlarda birinci kılan, eğitim sistemiyle parmakla gösterilen bir ülke haline getiren işte bu anlayıştır. Toplum içinde herhangi bir alanda uzmanlaşmış kimselerin yine bu alanlar için gelecekteki uzmanları yetiştirme misyonu ile hareket etmeleri beklenmektedir. 
Bu noktada devlet, aydınlarını da yanına alarak Cemil Meriç’in deyimi ile fildişi kulesinden cahil ve kaba gördüğü halka bakan bir kral pozisyonunda olmamalıdır. Çeşitli alanlarda Atatürk’ün yurtdışına eğitim almaları için gönderdiği öğrencilerin daha sonra Türkiye’de fakülteler, hastaneler ve sanat okulları kurarak Anadolu’nun dört bir yanından gelen öğrencileri yetiştirmeleri Atatürk’ün Cumhuriyetin aydınlarına, kendisinin zaten hiç girmediği, fildişi kulelerinizi yıkın emrinin vücut bulmuş halidir. 
Cumhuriyetin erken yıllarından başlayarak bugüne kadar Türk aydının bu misyonu ne kadar boyunlarının borcu bildikleri ve Anadolu’nun dört bir tarafından Hilmi Ziya Ülkenler, Fazıl Saylar yetiştirme gayretinde olup olmadıkları uluslararası sınavlarda Finlandiya ile Türkiye arasındaki sıralama farkını yaratan husustur belki de.
Halkın yüksek eğitim görmüş, düşünsel anlamda kendini geliştirmiş kesimini halka hitap etmeye teşvik edecek olan kuşkusuz ki devlet mekanizmasıdır. Devlet, "Beyaz Zambaklar Ülkesinde"de ifade edildiği gibi “üst katlarında geniş pencereli ve yüksek tavanlı büyük, ışıklı odaların, alt bölümlerinde ise penceresiz, kasvetli, dar ve nemli bodrum katlarının yer aldığı bir kule değildir.” Nitekim devlet adamlarının halktan uzak durduğu, toplumun büyük kısmını cahil ve eğitilmez gördüğü bir ülkede aydınların bütün varlıklarıyla halk için çalışması da beklenemez.
Etiketler : rabia
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.