GÜNCEL Haber Girişi : 18 Nisan 2009 00:19

Almanya'da Kutlu Doğum Haftası

Almanya'da Kutlu Doğum Haftası
Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Muhammed Şevki Aydın, Almanya'nın başkenti Berlin'de başkonsolosluk din hizmetleri ataşeliği ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından düzenlenen ''Kutlu Doğum Haftası'' etkinliğine katıldı.

Etkinlik programı bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim ve mealinin okunmasıyla başladı.

Program çerçevesinde ''Hz. Peygamber'in Öğretilerinde Aile'' konulu bir konferans veren Aydın, Peygamber'in taklit edilmemesi ve örnek alınması gerektiğini belirterek, ''Peygamberimizi örnek alabilmek için onu anlamamız ve kavramamız lazım'' dedi.

Taklitte insanın düşünmediğini, ancak bir kişiyi örnek alırken düşünmek durumunda olduğunu ifade eden Aydın, bir insanın Peygamber'i örnek alırken ''Hz. Muhammed olsaydı ne yapardı?'' şeklinde düşünmesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Güçlü Türk ailesi görünümünün de geçmişte kaldığı, Türk ailelerde sevgi eksikliği yaşandığını, bunun da gittikçe artan boşanma rakamlarından rahatlıkla görülebileceğini belirten Aydın, bir ailede muhabbet, merhamet ve huzur olması gerektiğini söyledi.

Muhabbet ve merhamet için ailede herkesin çaba harcaması gerektiğini, bunun da huzuru beraberinde getireceğini ve bunun çocukları da olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Aydın, yanlış inanış ve kültürlerin de bir kenara bırakılması gerektiğini, aile içinde korkutmaların günümüzde sevgiden daha fazla ön plana çıktığını, bu durumun değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

''Kadın ve cinsiyet anlayışımızda hala büyük hatalarımız var'' diyen Aydın, özellikle Anadolu'da hala erkek çocuğa, kız çocuktan daha fazla önem verildiğini, bu durumun da değişmesi gerektiğini, bunun için de eğitimin çok önemli olduğunu söyledi.

Anne ve babalardan da çocuklarından istediklerini kendilerinin de yapmalarını isteyen Aydın, yapılan her şeyin bilgi ve bilinçle yapılması, bu bağlamda Hz. Muhammed'in de yeniden keşfedilmesi gerektiğini belirtti.

Aydın, anne ve babaların da hatalı olabileceklerini, bu nedenle onların her dediğine uyularak değil, Kuran-ı Kerim'in okunarak ve anlaşılarak hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, öz eleştiri yapılmasının ve Peygamber'in anlaşılmaya çalışılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Büyükelçilik Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, Hz. Muhammed'in, kendi sözleriyle güzel ahlakı tamamlamak amacıyla dünyaya geldiğini söylediğini belirterek, Hz. Muhammed sevgisinin en fazla yaşandığı toplumun da Türk toplumu olduğunu söyledi.

Arslan, Hz. Muhammed'in tüm farklı kültürlere de hoşgörü içinde baktığını, bu anlayışın sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Berlin Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Mehmet Vakur Erkul, DİTİB'e düzenlediği etkinlikten dolayı teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin kendilerine, din ve kültürlerinin unutulmaması gerektiğini hatırlattığını ifade etti.

Berlin Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Hayri Yaşar, 1989 yılında alınan bir kararla Hz. Muhammed'in doğum günü olan 20 nisanı kapsayan hafta boyunca yurt içi ve yurt dışında ''Kutlu Doğum Haftası'' düzenlendiğini hatırlatarak, dünyada sürekli şekilde barışın hüküm sürmesi temennisinde bulundu.

Konuşmalardan sonra, 14 ila 19 yaş arasındaki gençler arasında düzenlenen ''Hz. Peygamber'e Mektup Yarışması''nı kazanan öğrencilere Erkul tarafından ödüller verildi. Yarışmayı Süheyla Keskin kazanırken, Ayşe Fatma Özkullu ikinci, Süheda Nur İnan da üçüncü oldu.

Programın sonunda Nuri Karademirli yönetimindeki Berlin Türk Musikisi Konservatuarı tarafından Tasavvuf Musikisi konseri verildi.