GÜNCEL Haber Girişi : 24 Şubat 2009 23:24

Almanya'da Cami Karşıtları Ekonomik Krizi Bahane Gösterdi

Almanya'da Cami Karşıtları Ekonomik Krizi Bahane Gösterdi
Almanya'nın Köln kentinde, cami karıştı aşırı sağcı Pro Köln grubu, eylemlerine bu sefer de ekonomik kriz ve işsizliği gerekçe gösterdi.

Pro Köln, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Köln'de inşa etmek istediği DİTİB Merkez Camii ve Genel Merkez kompleksine karşı ayda bir gerçekleştirdiği 'Cumartesi Gösterisleri'nin sonuncusunu 14 Şubat'ta gerçekleştirdi. Kendilerinin ırkçı olmadığına inandırmak ve daha fazla taraftar toplamak için her ay farklı bir argüman kullanan Pro Köln hareketi, bu gösterisinde ise dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizi kullandı.

Venloer Strasse caddesindeki gösteriye karşı, kültürel çoğulculuk ve toplumsal barış savunucusu karşıt göstericiler de boş durmadı. Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Elfi-Scho Antwerpes ve Ehrenfeld İlçe Belediye Başkanı Josef Wirges'in de katılıp konuşmalarıyla destek verdiği karşıt göstericiler, Türk ve Alman bayrakları, pankart ve sloganlarla aşırı sağı lanetledi.

'Sağa karşı öğrenciler' (Schüler gegen Rechts) insiyatifi, topladığı imzaların dev listesini açtı, sanatçılar Gregor Merten ve Carmen Dietrich'in öncülüğündeki 'Kültürler Meleği' (Engel der Kulturen) grubu ise dinler arası diyalog ve kardeşliğe vurgu yapan rozet ve üç ibadethaneden alınıp karıştırılmış kum dolu torbacıklar dağıttı. Karşıt gösteride ayrıca yine tencere kapakları çalarak ve müzik eşliğinde halaylar çekerek Pro Köln taraftarlarının sesi bastırıldı.

Karşıt gösteride bir konuşma yapan Köln Büyükşehir Belediyesi İkinci Başkanı Antwerpes, caminin yapılacağı Ehrenfeld semtini kastederek "Burada, Ehrenfeld için el ele verdik. Burada toplumsal kuvvetlerin ırkçılığa karşı bir araya gelmesinden dolayı çok mutluyuz. Barış içinde bir arada yaşamak için 'Aşırı Sağcılığa Karşı Ehrenfeld Birliği' kuruldu. Hepimiz bu birliği destekliyoruz. Ayrımcılık ve eşitsiz muameleye karşıyız. Barış içinde birlikte yaşam için hepimiz sorumluluk üstleniyoruz" dedi.

Köln'ün aşırı sağa karşı her zaman birlik, beraberlik içinde olduğunun altını çizen Antwerpes, "Ey aşırı sağcılar, gözünüzün içine bakıyoruz, sizden korkmuyoruz. Her türlü ırkçılık ve ayrımcılığa karşı durduğumuz için buradayız. Yazık ki, bu kadar büyük bir polis gücü burada olmak zorunda. Siz aslında neye karşısınız? Siz insan onuruna karşısınız. Utanmalısınız" diye konuştu.

Pro Köln tarafının, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma'nın kafasında sarıkla seccade üzerinde oturduğunu temsil eden ve üzerinde "Schramma'ya gidecek, cami olmayacak" yazılı pankartı dikkat çekti. Pro Köln Başkanı Markus Beisicht, krizi ve işsizliği kullanarak, "Resesyon yaşıyoruz. Milyonlarca işsizimiz var ve Türkiye ve diğer İslam ülkelerinden gelenler kalifiye eleman olarak gelmiyor. Aksine sosyal sisteme kazandırdıklarından çok, oraya yük olup, oradan para alıyorlar. Hiç bir ekonomi böyle bir göç almaya uzun süre dayanamaz. Avustralya ve ABD sürekli göç alıyorlar ama seçerek, kalifiye göç alıyorlar" şeklinde konuştu. Beisicht ayrıca camilerin kiliseler gibi olmadığını, camilerin politik yönlerinin de olduğunu ileri sürdü.



(CİHAN)