GÜNDEM Haber Girişi : 03 Aralık 2013 11:56

Akademisyenler hava kirliliği için toplandı

Akademisyenler hava kirliliği için toplandı

Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Çevre Sağlığı Birimi yetkilisi tarafından Düzce’de hava kirliliği nedenleri ve çözüm yolları gündeme getirildi. 

Düzce’de ve Türkiye’nin çeşitli illerinde meydana gelen hava kirliliğiyle ilgili bilim adamları Akçakoca’da toplandı. 

Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi adına toplantıyı organize eden Düzce Üniversitesi’nden Prof.Dr. Peri Meram Arbak, şöyle konuştu: "Düzce son yıllarda sürekli havası kirli iller arasında yer alıyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün açıklamalarına göre, 2012 Yılı PM 10 ortalamalarının en yüksek bulunduğu hava kalitesi izleme istasyonları içinde Düzce’de bulunuyor. Buna göre, havası en kirli bölgeler Gaziantep, Kayseri 3 (Hürriyet), Siirt, Karaman, Ankara (Cebeci), Ankara (Sıhhiye), Ankara (Kayaş), Isparta, Düzce ve Ankara Dikmen olmuştu." 

Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Çevre Sağlığı Birimi yetkilisi tarafından Düzce’de hava kirliliği nedenleri ve çözüm yolları gündeme getirildi. 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde görevli Prof. Dr. Hasan Bayram, hava kirliliği alanındaki deneysel çalışmalarıyla ve İngiltere’de aldığı eğitimle dünya ölçeğinde ünlü bir bilim insanı olarak Türkiye’de Hava Kirliliği Sorununu değerlendirdi.

Prof.Dr. İbrahim Akkurt, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hem göğüs hastalıkları hem de meslek hastalıkları uzmanı olarak çalışan ve meslek hastalıkları bilim dalının kurucusu olarak bilinen kimliğiyle garaj çalışanlarının, egsoza maruz kalan meslek gruplarının sorunlarını aktardı.Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun hava kirliliği alanında GARD ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle yapılanları aktardı. 

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ege Güleç Balbay, Düzce bölgesinde hava kirliliği ve solunum sağlığının ilişkisi üstüne yaptığı çalışmaları anlattı. 

Toplantıda Türkiye’de hava kirliliği ve nedenleri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Hasan Bayram, özellikle kentleşme ve nüfus artışı, kömür ve petrole talep, motorlu taşıt sayısında artış, yetersiz yanma teknikleri, yeşil alanların azalması olarak nitelendirdi. Hasan Bayram, önlem alınması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Hava kirliliği, Türkiye’de geçen yıllara göre çok dramatik olarak görmüyoruz ama özellikle gelişmiş ülkelerle kıyaslarsan yine büyük sorun. Bütün kentlerde hava kirliliği sorunu var. Büyük kentlerde özellikle hava kirliliği taşıt sayısının artması ve kaçak yakıtlarda özellikle güneydoğu illerinde sorun var. Ciddi önlemler almak durumundayız. Ankara’da geçmişte mücadele edildi. Ancak son yıllarda bu denetlemeler gevşek gitti. Duman kirliliğini sorun olarak görüyoruz. Ölçümlere göre, bölgelerde değişiklik var. Kış ikliminin geçtiği yerlerde, İç Anadolu, Yozgat, Isparta, Erzurum, Gaziantep, Ankara, Ağrı. Özellikle Ankara’da yoğun bir kirlilik görüyoruz. Son yıllarda önlemler alınamıyor. Bu nedenle Ankara’da kirlilikle ilgili tedbir alınmalı."

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi toplantısı Akçakoca Otel’de gerçekleştirildi.