EKONOMİ Haber Girişi : 13 Ocak 2011 11:16

Adana Müftülüğünden Evlilik Sorunları ve Çözüm Yolları Konulu Konferans

Adana Müftülüğünden Evlilik Sorunları ve Çözüm Yolları  Konulu Konferans

Adana İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosundan Tarafından 'Evlilik Sorunları ve Çözüm Yolları, Anne Baba Çocuk İletişimi' Konulu Konferans Düzenlendi

İl Müftüsü İsmail Canbolat, Seyhan Kültür Merkezi'ndeki konferansın açılışında, 'Aile bir yuvadır. Geleceğimiz bu yuvanın sıcaklığına, samimiyetine, sağlıklı temeller üzerine kurulmuş olmasına bağlıdır' dedi.

Canbolat, bir toplumun kalkınmasının aileden başladığını, toplumda refah, huzur, mutluluk olacaksa bunun da temellerinin ailede atıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

'Aile yapısının sağlam temellere dayalı olması için bireylerin birbirini sevmesi, sayması, dinini, milletini, örf ve adetlerini bilmesi gerekir. Eğer toplumda sağlam bir yuva kurmak istiyorsak erkeklerimizi olduğu kadar, hanımlarımızı eğitmek, yetiştirmek ve ileriki hayata onları hazırlamak gerekir. Özellikle istikbalimizin emanetçisi olan gençlerimizin yetişmesine dikkat çekmek için bu tür etkinlikleri düzenliyoruz.'

Aile İrşat Bürosundan Sorumlu Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç'in 2010'da Aile Bürosunun faaliyetleri ve 2011 projelerine ilişkin sunumunun ardından Psikolog Gürdal Görhan konferans verdi. Adana Dr. Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniğinde görevli Psikolog Gürdal Görhan, kadınların, erkeklerin onları dinlemediği ve anlamadığı düşündüklerini belirterek, 'Kadının psikolojik ihtiyacı dinlenilmektir. Kadının önceliği duyguları anlamak, ifade etmek ve değiştirmektir. Erkekler çözümü düşünür ve kadının duygulara verdiği önemi algılayamayabilir. Kadın bu durumu duygusuzluk olarak anlamlandırır. Yapılması gereken yalnızca dinlemeyi öğrenmektir' dedi.

Kadın üzüldüğünde, erkeğin onun duygularını göz önüne almadan önerilerde bulunmaya başladığını ifade eden Gürdal, şöyle devam etti:

'Erkek birşeye üzüldüğünde de kadın, istenmeyen tavsiye ve eleştirilerde bulunarak onun kendisini yetersiz hissetmesine sebep olabilir. Erkek aslında kendisine akıl verilmesini değil, kabullenilmesini istemektedir.

Erkek genellikle paranın tüm sorunları çözeceği yönündedir. 'Her dediğini yapıyorum, yediği önünde yemediği arkasında, bu kadına rahat batıyor' gibi ifadeler kullanır. Kadınlar ve çocuklar maddi ihtiyaçları karşılanmadığında duygusal ihtiyaçlarını daha çok fark ederler. Duygusal ihtiyaçlar sevilmek, değer verilmek, önemsenmektir. Ancak böylece kendilerini mutlu ve güvende hissederler.'

Psikolog Gürdal Görhan, anne babalara önerilerde de bulunarak, şunları kaydetti:

'Çocuğunuzu kesinlikle bir başkasıyla hatta kardeşiyle bile karşılaştırmayın. Devamlı ders çalışmasını beklemeyin. Hazırlandığı sınavın önemi hakkında abartmadan konuşun ve başarıya sevineceğiniz mesajını verin. Dayak atmak çözüm değil, sorunu daha da arttırır.

Sevginin ispatı çocuğun karnını doyurmak değil, yüreğini doyurmaktır. Bunu çocuklara anlatırken sadece söz ile değil, davranışlarımızla göstermeliyiz. Çocuğu dünyaya getirmek annelik, ihtiyaçlarını karşılamak babalık değildir. Önemli olan o çocuğun iyi bir eğitim almasıdır.'

Seyhan Kültür Merkezi'ndeki konferansa, çok sayıda davetli katıldı. 

Ahmet TOKDEMİR

Adana İl Müftülüğü / Bilgi İşlem