EKONOMİ Haber Girişi : 15 Şubat 2011 22:50

Adana Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosundan Mevlid Kandili Programı

Adana Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosundan Mevlid Kandili Programı

Adana Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik bürosunun Sabancı Merkez Camiinde düzenlediği Mevlid Kandili ve Binbir Hatim Programı yoğun ilgi gördü.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) dünyaya teşriflerinin 1440. yıldönümü dolayısıyla Adana İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından Mevlit Kandili ve 1001 hatim programı düzenlendi.

Sabancı Merkez Camii'nde bayanlara yönelik düzenlenen organizasyona vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. İlahilerin okunduğu, salavat–i şeriflerin getirildiği, Kur'an–ı Kerim'in okunduğu programda Adana genelinde okunan 1001 hatmi şerifin duası yapıldı. Programda yediden yetmişe yüzlerce katılımcı hüzünlü dakikalar yaşadı.

Adana Müftüsü İsmail Canbolat, Peygamber Efendimizin (sav) dünyaya geldiği gecenin Mevlid Kandili olarak kutlandığını hatırlattı. Kâinatın Efendisi'nin Allah'tan bir rahmet olarak insanlığa gönderildiğini hatırlatan Canbolat, "Rahman olan Allah varlık âlemini rahmet üzerine inşa etmiş, O'nun rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Ancak Allah'ın asıl rahmeti insanları kurtuluşa davet etmek için gönderdiği mesajlarıdır. Bu mesajları insanlara ulaştıran peygamberler, Allah tarafından insanlığa gönderilmiş birer rahmet elçisidir. Yüce Yaratıcının insanlığa gönderdiği en son rahmet elçisi ise şüphesiz ki Hz. Muhammed (sav)'dir." dedi.

O'nun insanlığa getirdiği mesajın evrensel bir rahmet olduğunun bizzat Yüce Allah (cc) tarafından ifade edildiğini dile getiren Canbolat, Cenab-ı Hakk'ın yeryüzünde yaşayan bütün insanların rahmet peygamberinden nasibini almasını murat ettiğini vurguladı.

İslam dininin inanç ve ahlâkı birbirine bağladığını ve en güzel ahlak sahibi olarak da Efendimizi (sav) gönderdiğine işaret eden Canbolat, şunları söyledi: "İslâm Peygamberi de her defasında yüksek ahlakı tamamlamak için gönderildiğini ifade eder. Hz. Peygamberin hayatında davetini en çok kolaylaştıran şey kendi örnek hayatı olmuştur. Bugüne kadar müminler de Hz. Peygamberin üstün ahlakını ve örnek şahsiyetini hayatlarının mihveri, eğitimlerinin rehberi yapmaya çalışmışlardır. İslam, bir ahlak dini olarak insanlığı kurtuluşa ve hidayete davet etmektedir. Zaten ilâhi dinlerin öncelikli gayesi de insanlara güzel ahlakı kazandırmak, bu yolla kâmil insanı ve birbirini sayan ve seven, birbirinin derdine koşan, güzellikte yarışan mükemmel toplumu oluşturmaktır."


Rahmet ve şefkat peygamberi Hz. Muhammed'in (sav) zulmeti aydınlatan bir ışık olarak tanımlayan Canbolat, Allah'tan inen emirleri ilk kendi hayatında yaşayan Resulullah'ın her konuda insanlığa örnek teşkil ettiğini söyledi.

 İnanç, kültür ve medeniyet hayatının örnek şahsiyeti Hz. Peygamberin (sav) daha yakından tanınması gerektiğinin altını çizen Canbolat, O'nu ve getirdiği evrensel mesajın gençlere anlatılarak hayatlarına uygulanmasının sağlanmasını önerdi. Mevlit Kandili'nin 14 Şubat Sevgililer Günü'ne denk geldiğini ifade eden Canbolat, "Ne güzel bir tevafuk. Çünkü biz kendi kültürümüzde ve medeniyetimizde sevgili peygamberimize 'Sevgililer Sevgilisi' adını veriyoruz. Bizim kültürümüzde peygamberimize çok farklı bir sevgimiz var. Dolayısıyla bu iki günün bu sene tevafuk etmesini bir güzellik olarak görüyorum." diye konuştu.

Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'ndan sorumlu Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç ise günümüz nesillerinin Peygamber Efendimizi (sav) yeterince tanımadığına dikkat çekti.

O'nun bıraktığı iki önemli emanet olan "Kur'an ve sünnetine" sımsıkı sarılmanın önemini dile getiren Bilgiç, rahmet peygamberini sevmenin bilmeyle ilgili olduğunu sözlerine ekledi.
 
Ahmet TOKDEMİR-- Adana İl Müftülüğü