EKONOMİ Haber Girişi : 19 Ekim 2010 23:09

Adana da Vekaletle Kurban Semineri Düzenlendi

Adana da Vekaletle Kurban Semineri Düzenlendi

Diyanet İşleri başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfınca ortaklaşa gerçekleştirilen Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu açılışı Başkan Ali Bardakoğlu’nun da katılımı ile Ankara’da yapıldı. Uydu Üzerinden canlı yayınlanan ve tüm il ve ilçe müftülükleri ile yurt dışı teşkilatlarımızda da takip edilen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program İl müftülük toplantı salonunda Adana İl Müftülüğü personeli ve Merkez ilçelerdeki Din görevlileri tarafından da izlendi.

Ardından Tanıtım filmi izlendi. Daha sonra TDV genel Müdürü Süleyman AKÇEŞME bir konuşma yaptı. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Ali BARDAKOĞLU bir konuşma yaptı. Her ibadetin ayrı bir önemi ve değeri bulunduğunu belirten Bardakoğlu, "Kurban ibadetinin yerine hayır yapmak, burs vermek, başkasının ihtiyacını karşılamak yetmez, geçerli olmaz. Kurban dinimizin temel ibadetlerindendir. Hiç bir ibadet diğer ibadetin yerine geçmez. Başka hayır ve yardımlar kurban yerine geçmez. Elbette diğer yardım ve hayırlar önemlidir.Ama her ibadetin ayrı anlamı ve değeri vardır” dedi.

Buna göre yurtiçinde 290 lira, yurt dışında 140 avro ödeyen vatandaşlar kurbanlarını vekalet yoluyla Diyanet'e kestirebilecek. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kurban için ödenen bedelle ancak kurban kesilebileceğini söyledi. Yoksul ve muhtaçların hasretle beklediği kurban bayramına bir aydan daha az bir zaman kaldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, vekaleten kurban kestireceklere bir dizi uyarıda bulundu. "Vekaletle kurban faaliyeti hiçbir zaman bir yardım toplama faaliyeti olmamalıdır ve olması asla tasvip edilemez." dedi.

Diyanet Vakfının geçen sene yaklaşık 250 bin başvuru aldığını kaydeden Bardakoğlu, kurban kesimi sırasında yaşanan istenmeyen görüntülerin ibadeti zedelediğini söyledi. Bardakoğlu, "Hiçbir kardeşimiz ben bu ibadeti yerine getiriyorum diye otoban kenarlarında açık arazilerde kirin pasın içinde hayvan kesmesin.

Sayın Baradakoğlu şöyle devam etti : Kurban İnsanın Allah'a yaklaşmasıdır, kurban Allah ile bizim aramızda bir köprüdür. bağdır insanlarıda birbirlerine yaklaştırır. Kurban ibadeti yapılırken çevreye dikkat edilmeli ve çevre bilinci oluşturulmalıdır, kötü ve çirkin görüntülerin oluşumu engellenmelidir.

Türkiye'de hayvan rezervi sıkıntısı bulunmadığını belirten Bardakoğlu, "Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın verileri ortada. Ülkemizde 11 milyondan fazla büyük baş, 27 milyon civarında küçükbaş havyan bulunuyor. “diye konuştu. Her yıl 3,5 milyon büyük baş hayvan kesildiğini aktaran Bardakoğlu, "Bunların sadece beşte biri kurban için kesiliyor." ifadesini kullandı.

Yılda 9 milyon kadar da küçükbaş havyan kesildiğini kaydeden Bardakoğlu, "Bunlardan 2 milyonu kurban için kesiliyor." dedİ