EKONOMİ Haber Girişi : 18 Ağustos 2011 16:26

8.Ezanı Güzel Okuma Türkiye Birincisi Kadir Demirci oldu

8.Ezanı Güzel Okuma Türkiye Birincisi Kadir Demirci oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ’Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ kutlama etkinlikleri kapsamında Mardin’de düzenlenen ’8. Türkiye Ezanı Güzel Okuma Yarışması’ büyük ilgi gördü.

Fuat Yağcı Camii’nde düzenlenen final yarışmasına Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akpınar, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkhan, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güven ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İbrahim Benlioğlu jüri üyesi olarak katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz, ezanın bir parola olduğunu ve orijinal metni ile okunduğunu söyledi. Dr. Karagöz, "Türkçe ezan, Kürtçe ezan, İngilizce veya Fransızca ezan okunmaz." dedi. Karagöz, 8 yıldır devam eden bu yarışmayla ezanın daha güzel okunmasını teşvik etmeye çalıştıklarını kaydetti. Her camide ezanın en güzel şekilde okunmasını istediklerini söyleyen Karagöz, “Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlarımız güzel ezan dinlesin diye merkezi ezan sistemine geçti.” şeklinde konuştu.

Ezanın güneş sistemine göre ayarlandığına dikkat çeken Karagöz, dünyanın her yerinde ve her dakikasında Arapça ezanın yankılandığını vurguladı. Ezanın, dünyanın her yerinde aynı dille işitilmesinin önemine değinen Karagöz, şunları söyledi: “Ezanın dünyanın her yerinde aynı şekilde işitilmesi önemli, bu nedenle ezan farklı dillerde okunamaz. Ezan Arapça’nın dışında Türkçe, Kürtçe, İngilizce veya Fransızca okunamaz. Günde 24 saat dünyanın her yerinde Arapça ezan okunuyor. Dünyanın her yerinde Müslüman kardeşlerimiz var. Her dakikada dünyanın her bir yerinde aynı ezan sesi duyuluyor. Ezan bir paroladır, orijinal metni ile okunur. Türkçe ezan, Kürtçe ezan, İngilizce veya Fransızca ezan okunmaz. Dünyanın neresine giderseniz gidin ezan her yerde aynı işitilir.”

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ise Ramazan ayındaki finalin Mardin’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ezanın İslam alemi için büyük önem taşıdığını kaydeden Coşkun, yarışmanın, farklı dinlerin ve dillerin hoşgörü kentinde yapılıyor olmasının kendilerini mutlu ettiğini anlattı. Konuşmaların ardından, Saba ve Rast makamında sabah ezanını okuyan yarışmacılar, camiyi dolduran yüzlerce vatandaşın büyük ilgisini gördü.

Katılımcılar sırayla tanıtıldı. Yarışmaya katılan yarışmacılar: Şanlıurfa bölgesinden İmam Hatip Rıfat Ablay Diyarbakır’dan, Çorum bölgesinden İmam Hatip Ramazan akıncı Çorumdan, Osmaniye bölgesinden Müezzin-Kayyım Murat Ardıç Osmaniye’den, Ardahan bölgesinden Veyis Ağsakallı Erzurum’dan, Sivas bölgesinden İmam Hatip Kadir Sağırkaya Kayseri’den, Kocaeli bölgesinden Müezzin-kayyım Oktay Çakmur Bursa’dan, İzmir bölgesinden Müezzin-Kayyım Muzaffer Gülmez İzmir’den, Kırıkkale bölgesinden Müezzin Kayyım Kadir Demirci Kastamonu’dan, Iğdır bölgesinden İmam Hatip Muharrem Ölçücü Bitlis’ten, İstanbul bölgesinden Müezzin-Kayyım Numan Akbaş yarışmacı olarak katıldılar. Yarışmacılar sırayla Rast, Uşşak, Saba ve Hicaz makamlarında ezanlarını okudular. Jüri heyetinin değerlendirmesine göre Kırıkkale bölgesi Kastamonu’dan katılan Müezzin-Kayyım Kadir Demirci birinci, Şanlıurfa bölgesi Diyarbakır’dan katılan İmam Hatip Rıfat Ablay ikinci, Kocaeli bölgesi Bursa’dan katılan Müezzin-Kayyım Oktay Çakmur üçüncü oldular

Dereceye giren din görevlilerinin ödüllerinin 1 Ekim 2011 günü Ankara’da yapılacak olan ’Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ açılış töreninde teslim edileceği kaydedildi.