EKONOMİ Haber Girişi : 26 Kasım 2008 11:19

552 camiye elektrik faturası şoku

552 camiye elektrik faturası şoku

Samsun genelinde 552 camide elektrik borcu sıkıntısı yaşanıyor. Elektrik borcu olan camilerin 149'unun şehir merkezinde, 403'ünün ise ilçe ve köylerde olduğu ifade edildi. Önceleri sadece aydınlanma gideri olan camilerin; şimdi klima ve ısıtıcılar gibi teknolojik aletler kullanarak çok fazla miktarda elektrik sarfiyatı yapmalarıyla oluşan tuzlu faturalar, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ)'nin borçları tahsilata yönelmesiyle cami yöneticilerinin başına dert oldu. Samsun İl Müftüsü Osman Şahin, 2003'ten bu tarafa 3 milyar ile 114 milyar arasında borcu bulunan camiler olduğunu belirterek, "Müftülük olarak borç ödememiz mümkün değil. Burada görev derneklere düşüyor. İnşallah en kısa sürede bu işi çözerler." dedi. Sıkıntının birinci muhatabının kendisi olmadığını ifade eden Şahin, "Bu borçlar 2003'ten bu tarafa biriken borçlar. Burada asıl muhataplar; cami dernekleri ve yetkili elektrik dağıtım şirketidir. Çözümü noktasında gayret göstereceğiz." diye konuştu.

Cami cemaatleri ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Cemaat'in bağışlarıyla bu sıkıntılar çözülmeli' cevabına tepki gösteriyor.

YEDAŞ yetkilileri de Maliye Bakanlığı tarafından Dinayet İşleri Başkanlığı'na 1 milyon 200 bin YTL para ayrıldığına dair kendilerine yazı geldiğini, elektrik borcunun bir kısmının da buradan karşılanacağını dile getirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen YEDAŞ yetkilisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Şimşek'in aylardır elektrik borçlarının ödenmesi gerektiğine dair açıklamalar yaptığını hatırlatarak, "Eğer elektrik borçları ödenmezse EPDK'nın 1628 Sayılı Kanunu gereği ayrım yapılmaksızın kamu kurumları veya kuruluşların, tüzel ve özel kişilerin elektriği kesilecek. Bizim yükümlülüğümüz; kanunu ve talimatları yerine getirmektir." ifadelerin kullandı. (CİHAN)