KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 16 Aralık 2023 10:08

500 yıllık kadim gelenek, 1001 hatimler başladı

500 yıllık kadim gelenek, 1001 hatimler başladı
​​​​​​​"1001 Hatim" Pir Ali Baba Türbesi’nde dualarla başladı.

Erzurum’u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan ‘1001 Hatim’ geleneği okunan dualar ile başladı.

Pir Ali Baba'nın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 500 yıl önce başlattığı Kur'an-ı Kerim okuma geleneği, her yıl devam ettiriliyor. Şehrin afet ve beladan korunması için başlatılan gelenek kapsamında, bir ay boyunca Kur'an-ı Kerim okumasını bilen gencinden yaşlısına herkes hatim indiriyor.

Camilerde sabah namazı ile birlikte hatim indirilmeye başlanan Erzurum’da bugün Pir Ali Baba Türbesi’nde de bir program düzenlendi. 15 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında devam edecek olan Binbir Hatim geleneği her yıl Dutçu köyü yakınlarındaki tepede bulunan Pir Ali Baba Türbesi’nde başlatılıyor.

Pir Ali Baba Türbesi'nde düzenlenen törende tekbirler eşliğinde atlar üzerindeki hafızlar, Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönemde Kur'an-ı Kerim okuyarak şehri dolaşmasını temsili olarak canlandırdı. Hafızlar hilal şeklinde oluşturdukları düzenle ellerindeki cüzler ile '1001 Hatim'i bu yıl başlatmış oldu.

VALİ ÇİFTÇİ: BİRLİĞİMİZ VE DİRLİĞİMİZ DAİM OLSUN

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum'da beş yüz yıldan fazla süredir devam eden 1001 Hatim geleneği vesilesiyle bir araya geldiklerini belirterek, “Birliğimizin beraberliğimizin daim olmasını da Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Hakikaten aynen mübarek Ramazan ayında olduğu gibi 1001 hatim geleneğinde de bu mübarek iklimde, Erzurum'da beş yüz yıldır süren güzel bir gelenek var. Bugün sabah namazında önce Ayaz Paşa Camisi'nde başlayan kadim gelenek, inşallah bir ay boyunca devam edecek. Böylece şehrimizi de manevi olarak bir zırh büründürmüş olacağız. Zaten geçmişte de bu âdetin, bu geleneğin ortaya çıkması şehrin bütün belalardan, musibetlerden korunması, bir nevi manevi olarak sigorta altına alınması vesilesiyle bu gelenek başlamıştı. Bu geleneği başlatan en başta Pir Ali Baba ve sürdüren bütün vatandaşlarımıza, hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da kıyamete kadar bu kutlu gelenek ilimizde devam eder” diye konuştu.

SEKMEN: HUZURUNU VE MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, milletleri millet yapan değer yargıları olduğunu hatırlatarak, "Beş yüz yıl küsur yıl önce Pir Ali Baba tarafından başta Erzurum olmak üzere şehrimizin ve ülkemizin her türlü beladan, musibetten korunması için bir gelenek başlatmış. Bu gelenek o günden bu yana devam ediyor. Tabii Kur'an'ın bizim inancımızda çok önemli bir yeri var. Allah'ın gönderdiği son kitap olarak hep biliriz. Böyle de inanırız. Böyle bir geleneği başlatmanın huzurunu ve yaşatmanın mutluluğu içerisindeyiz. Pir Ali Baba'ya, rahmet diliyorum. Binlerce hatim okunacak, bunun dünyevi olarak rahmetinden, bereketinden istifade ediyoruz. Manevi olarak da istifade edeceğiz. Bu hatim geleneğinin şehrimize, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz" dedi.

Konuşmalardan sonra Erzurum İl Müftüsü Rüstem Can dua ettirdi. Ardından Pir Ali Baba Türbesi’nde hafızlar at üstünde Kur'an-ı Kerim okuyarak topluluğa doğru geldi. Tören, katılımcıların Pir Ali Baba Türbesi’ni ziyaret etmesi ile tamamlandı. Kentteki tüm camilerde sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla başlayan "1001 Hatim" kapsamında Kur'an-ı Kerim okunması 13 Ocak tarihine kadar sürecek.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • dadaş25 18 Aralık 2023 13:33

    Kur'anı Kerimin Tefsirini okullarda mecburi ders yapmadıktan sonra hepsi kendimizi avutmaktır.

  • Taha Tuğlular 16 Aralık 2023 13:26

    İslamiyet gelenekle yaşayan bir din değildir. Gelenekler Kur'an hakikatlerinin önüne geçemez. Hani, 2022 yılının 1001 hatim duasında bir vekil eline mikrofonu alıp " 1001 hatim sadece Erzurum'daki afet ve depremleri önlemez,bu hatim tüm Türkiye ve hatta İslam coğrafyası için geçerlidir " diyerek tam bir din sömürüsü yapmıştı. Halbuki bu 500 yılda bırakın Erzurum'u tüm Türkiye'de ve İslam dünyasında büyük felaketler yaşandı. 1939 erzincan ,1999 marmara ,2000 Kastamonu sel, 2023 k.maras depremleri yaşandı.gazze katliamı yaşandı. Niçin 1001 hatim bunlarin önüne geçmedi. Neden bu mubarek dini kirli sömürülerinize alet ediyorsunuz, neden neden ?..

  • Taha Tuğlular 16 Aralık 2023 11:50

    Binbir hatim, doğal afetleri korumaz. Böyle bir şey yoktur. 2 Haziran 1859 yılında 6.1 depremde 15 bin kişi ölmüş, 7000 hanenin, 3500' u yerle bir olmuş. 1. Dünya savasinda, binlerce ev yakılıp yıkılmış, binlerce insan öldürülmüş, can mal namus tarumar edilmiştir, 1901,,1924, 1939,1952,1983,84 depremlerinde binlerce insan ölmüş ve evler yıkılmıştır. Kandilli ilçesi tarihten silinmiştir. hele diğer afetleri saymiyoruz. Hani 1001 hatim neden korumadi. Kur'an ,1001 hatim okunsun, doğal afetler onlensin diye değil, okunsun anlaşılsın, amel edilip hayata uygulansin diye indirilmiş son ilahi kitaptir. Rabbimiz, bir ok ayette tedebbur ediniz, yani anlayarak okuyunuz, hayatiniza uygulayınız buyuruyor, biz de tam tersini yapiyoruz. Solakzade hazretleri kuranin mealini tam iki kez hatmederek halka anlatmış, biz bunu yapmalıyız demiştir. Bin yıldır bize Kur'an'ı okuyp anlamamız bilerek ogretilmedi, onun icin de bu perişan haldeyiz. Peygamberimiz hiç doğal afetler için,1001 hatim okutmamistir. Evet Kur'an okumak sevaptir. Ama kuran telaffuz edilmek için değil, tedebbur edilmek için inmiş bir kitaptir. Neden, Kur'an'ın mealini hatmettirip, inananlarin " bu bizim kitabımız, acaba bize ne diyor, neyi yapmamızı istiyor" demiyoruz. Kur'an'ı anlamadigimiz için İslam alemi perişan durumda. Açlık, kıtlık, yokluk, ölüm vayhşet her şey asırlardır yaşanıyor. Kur'an'ın mealini hatmetmeliyiz. Bunu gelenek haline getirip kitabımızın ne dediğini anlayıp yaşamalıyız ki mutlu ve refah içinde olalım, selamlar.