Haber Girişi : 12 Aralık 2015 08:53

''ERZURUMLU ANAM'' YETİM KALDI

''ERZURUMLU ANAM''  YETİM KALDI
Doksan Üç Harbi'nden geliyor izi 
Şehit Erzurum'un dağları düzü 
Araştırdım anam öz DADAŞ kızı 
Çünkü benim anam Erzurumludur 

Benim anam analardan baş idi 
Şehit vermiş iki gözü yaş idi 
Sırtında cepheye mermi taşıdı 
Çünkü benim anam Erzurumludur 
Yaranî sevdiğin Hak'tır vatandır 
Şehitleri toprağında yatandır 
Bu dediğim ana Nene Hatundur 
Çünkü benim anam Erzurumludur... 

Eski Erzurum Evleri Restoran'da AB den gelen misafirlerimizle yemek ikramı sonrası kahvelerimizi içerken, garsonlardan biri gelip beni bir beyefendinin görmek istediğini söyledi.
Kalktım oturduğumuz sekinin aşağısında merdiven başında yakışıklı orta yaşlı beyefendinin beklediğini gördüm. Beni görünce sanki yüzünde güller açtı, o kadar sevgi dolu bakıyordu ki içimden "acaba eski bir tanıdık mı" diye düşünüp kim olduğunu çıkarmaya çalıştım. Yok, ilk defa görüyordum ama çok yakın biri gibiydi. Merdivenden indim, elini uzattı "Zekiye bacı, seni hep görmek isterdim, burada olduğunu duyunca çağırttırdım, kusura bakma" "estağfurullah, buyurun" dedim "burada ayakta durmayalım, misafirleriniz var sizi fazla tutmayayım, ben âşık Yarani, hani Mehmet Çalmaşır türküyü söyleyince sen de şiirini okumuşsun ya "Benim anam Erzurumludur" şiirirnin şairi, Ozan Yaranî'." Dedi.
O anda dünyalar benim olmuştu, "ciddi misiniz buyurun bir kahve ikram edeyim ozanım" dedim. Israr edince misafirlerimizin yanına geldi, bir saat kadar oturdu, Erzurum özleminden, baba özlemine, köyünden, dost, arkadaş, anlamlarına gelen 'Yaranî' mahlasının dost ve arkadaş canlısı olduğu için yine arkadaşları tarafından verilmesine kadar pek çok konuda sohbet ettik. "Erzurum'a gezmeye geldim,misafirim" dedi?
26 Kasım Cuma günü Gebze' de vefat ettiğini öğrenince önce "keşke tanımasaydım" diye düşündüm ama ne mutlu bana ki bu değerli insanları tanıma imkânını rabbim bana vermişti.
Yâranî'nin ilk ustasının aşık hikayelerini ustalıkla anlatan dedesi Mahmut Efendi olduğunu, Sümmani, Aşık Şenlik, Bardızlı Mevlüt İhsani, Reyhani gibi âşıklardan etkilendiğini söyledi. Yaranî, âşık olmak için sevmeli çile çekmeli, milletin nazını çekmeli, maddi manevi sıkıntı çekmeli diyordu.  
Âşıkların irticalen şiir söylemelerinin önemini anlatırken irticalen şiir söylemenin insanın kendi ruhunda oluştuğuna inanıyor ve kendisini "âşık"olarak nitelendiriyordu. Bunun yanı sıra âşıklığın bir meslek olarak kabul edilmesi gerektiğine inanıyordu. 
Âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden Âşık Yaranî (Cengiz Ay) 26 Kasım 2015 Cuma günü Gebze'de vefat edip Oltu'da toprağa verildi ve asıl adı Cengiz Ay olan Âşık Yaranî 1946 yılında Oltu ilçesine bağlı Topkaynak köyünde dünyaya gelmişti ve ailesinin tek çocuğu idi ama Azrail tek çocuk falan anlamıyordu, sırası gelince alıp götürüyordu. 
Yarani'nin vefatı haberlerde bile yer almadı,onun yerine boru dansı yapan bir kız ölseydi TV Kanalları doğal gazı unutur gündemi değiştirirlerdi..

Nur içinde yat büyük ozan, makamın cennet olsun inşallah?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.