SİYASET Haber Girişi : 01 Ağustos 2011 01:14

30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür A.Ş’nin katkılarıyla düzenlenen 30. Kitap ve Kültür Fuarın açılışını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez gerçekleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışta yaptığı konuşmaya yarın idrak edeceğimiz Ramazan’ın hayır, bereket ve huzur getirmesi temennisinde bulunarak başladı.

“Kitapla camiyi buluşturan bu güzel etkinliğin 30. Yılında birlikte olmak ümit verici bir durumdur” diye söze başlayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “İslam Medeniyeti kitap medeniyetidir. Bizim camilerimiz, mabetlerimiz ‘oku’ nidalarının yankılandığı mekânlardır” dedi.

“İstanbul Üniversitesi ile Bayezit Cami arasındaki kitap köprüsünde olduğumuz için ayrıca mutluluğumu ifade etmeliyim” diyen Başkan Görmez, konuşmasının devamında yayın kuruluşlarının temsilcilerine seslenerek şu ifadelere yer verdi;

“Yayıncı dostlarımızdan istirhamım kitabı yüceltmekte ısrar etsinler. Sanallığın hayatları kuşattığı bu zamanda lütfen kitabı yüceltmekte ısrar edelim. Yayıncılığın sıkıntıda olduğunu biliyorum ama biz kitabı yüceltmeye devam edelim”.

Cemil Meriç’in “Her kitap geleceğe atılmış bir mektuptur” sözüne atıfta bulunan Başkan Görmez, “Yayınladığınız kitaplar şimdi okunmuyor olabilir ama bu kitaplar ilerde İslam’ın ilerlemesine kaldığı yerden devam etmesine neden olacak bir klasiğe dönüşebilir” diye konuştu.

Son yıllarda İslam’ın içinden geçtiği süreci hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yayıncılara önemli gördüğü bir hususu aktardı. Başkan Görmez, “Yerel olmanın ötesinde uluslararası platformlarda dünyayı kitapla buluşturarak bu birikimi, ilimi, irfanı ve tecrübeyi paylaşalım. Dünyanın bu ilme, irfana, hikmete ihtiyacı var” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Yabancı Dil ve Lehçeler Daire Başkanlığı kurulduğunu belirten Başkan Görmez, uluslararası bir yayın anlayışı ile hareket ederek kıymetli eserlerin tercümesinin yapılması hususunun önemini vurguladı. Buna ek olarak uluslararası bir kitap fuarına ev sahipliği yapacak en layık şehrin İstanbul olduğunu sözlerine ekledi.

Yayın politikalarının önemine de vurgu yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez,”Bilhassa  islama dair yazılmış kitaplarda yer alacak bir cümleyi on defa düşünmeli tekrar tekrar kontrol edilmeli” uyarısında bulundu.

“İslam’ın temel kaynaklarına dayanmayan mesnetsiz ve yanlış bilgilerle dolu olan kitapların İslam’ın aleyhine birer propaganda aracı olmasına müsaade etmeyelim. Buna destek vermeyelim” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bütün bunların yanında birde estetik kaygının olması gerekliliğini vurguladı. Başkan Görmez estetik kaygıdan söz ederken şu sözlerle açıkladı;

“Kitapların içeriğinin yanı sıra dış estetiğinin, mizanpajının, kapağının, cildinin de o nisbette özenli olması gerekir.  Peygamber Efendimiz (s.a.v)’i anlatan bir kitap o minvalde zerafet, nezahet, nezaket ve nezafet timsali olmalı” şeklinde konuştu.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yürüttüğü iki büyük kampanyaya da değinen Başkan Görmez, bu kampanyaların insanlık adına önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Sanatçı Erkan Mutlu’nun yanı sıra Yayınevi temsilcileri, yazar ve sanat camiasından çok sayıda ünlünün de katıldığı açılışa halktan da yoğun ilgi vardı.

30. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul Bayezit meydanında 26 Ağustos tarihine kadar devam edecek.