GÜNDEM Haber Girişi : 23 Temmuz 2014 23:47

23 TEMMUZ RUHU

23 TEMMUZ RUHU

23 Temmuz Erzurum kongresinin 95. yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından 3.5 milyon lira harcanarak restore edilen tarihi Erzurum Kongre binası, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 bakanın katıldığı törenle açıldı. Etkinlikler kapsamında Solo Türk gösterisi ile mehteran takımının konseri Erzurumlular’a unutulmaz bir gün yaşattı.

Erzurum Kongresi’nin 95. yıldönümü kentte büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in katıldığı etkinlikler kapsamında Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk. idari ve askeri erkanın da iştirak ettiği törende ilk olarak anıta çelenk konuldu. Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı sonrası Başkan Sekmen, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Erzurum Kongresi ile birlikte enkaz altında kalan milletin yeniden hayata döndüğünü söyleyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: 

o karanlık günlerde, Mustafa Kemal Paşa, 3. Ordu Müfettişi sıfatıyla, Millî Mücadele’yi teşkilâtlandırmak üzere, İstanbul’dan, vapurla Anadolu’ya gönderildi. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı. Havza-Amasya-Tokat-Sivas-Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum’a geldi. 23 Temmuz’da toplanan Erzurum Kongresi’ne Başkan seçildi. Mustafa Kemal Paşa’nın genel durumu izah eden açış konuşmasından sonra çalışmalara geçildi. 7 Ağustos 1919’da sona eren kongrede alınan kararlar milletimizin kurtuluşunu ve Cumhuriyetimizin doğuşunu temin etti. Mustafa Kemal Paşa, tarihi kongrenin hitamında yaptığı değerlendirme konuşmasında toplantının ruhunu ve değerini şu cümlelerle izah etti:

’Milletimizin kurtuluş ümidi ile çırpındığı en heyecanlı bir zamanda fedakâr muhterem heyetiniz her türlü eziyetlere katlanarak burada, Erzurum`da toplandı. Hassas ve necip bir ruh ve pek sağlam bir iman ile vatan ve milletimizin kurtuluşuna ait esaslı kararlar aldı. Bilhassa bütün cihana karşı milletimizin mevcudiyetini ve birliğini gösterdi. Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir" diyen Başkan Muhterem heyetinizin ve soylu arkadaşlarımın hakkımda gösterdiği içten saygı ve güvene burada açıkça teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bu kurtarıcı toplantımız son bulurken istekleri gerçekleştiren Yüce Allah’tan doğru yolu göstermede yardımlarını ve Şanlı Peygamberimizin fetihler dolu ruhundan şefaat niyazıyla vatan ve milletimize ve devleti ebed müddetimize mesut akıbetler temenni ederim…’ Bu konuşma hiçbir zaman unutulmamıştır."

RESTORASYON İÇİN TBMM BAŞKANI ÇİÇEK’E TEŞEKKÜR

Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum Kongre binasının restorasyonu için TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e teşekkür etti. Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vatanımızı düşman çizmesinden kurtaran ve Türk Kurtuluş Savaşını gerçekleştiren kararları alan Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapmış bu tarihi binanın restore edilmesinde gösterdiğiniz hassasiyete ve yaptığınız öncülüğe şahsım ve Erzurum halkı adına teşekkürü bir borç biliyorum. Erzurum Kongresi’ne tanıklık eden tarihi bina, yeni haliyle, şehrimize gelen yerli yabancı turistlerin, genç nesillerin millet şuurunu kazanmasına vesile olacaktır. Milletimizin birliğini ve Cumhuriyetin öyküsünü merak edenler bu kongreyi iyi tetkik etmek ve anlamak zorundadır. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kongreye katılıp tarihi kararlar alan milli mücadele kahramanlarını saygıyla selamlıyorum, ruhları şad mekanları cennet olsun. 30 Mart’ta milli iradenin şahsıma tevdi ettiği Şehr-i Emaneti, hizmet aşkıyla ecdadımızın şanına yakışır bir şekilde yürüteceğimi ifade eder, başta zatı aliniz olmak üzere şehrimize teşrif eden misafirlere, burada bulunan bütün konuklara ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliyorum." Buradaki tören kortej yürüyüşü, mehteran konseri, sergi açılışları ve Solo Türk’ün gösterisiyle devam etti.

ERZURUM KONGRESİ 95 YIL SONRA YENİDEN CANLANDIRILDI 

23 Temmuz Erzurum kongresinin 95. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında restoresi tamamlanan kongre binası TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katıldığı törenle açıldı. 95 yıl önce yapılan tarihi Erzurum kongresi temsili olarak yeniden canlandırıldı. 

23 Temmuz Erzurum kongresinin 95. yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Geçtiğimiz yıllara oranla çok daha geniş kapsamlı olarak planlanan kongre etkinlikleri kapsamında restoresi tamamlanan kongre binası, törene katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıldı.

Açılış törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve çok sayıda davetli katıldı.

ALA: 23 TEMMUZ’DA VERİLEN KARARI 10 AĞUSTOS’TA TAÇLANDIRACAĞIZ

Açılışta konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, 600 yıllık adaletli hükümdarlıktan sonra İstiklal savaşı yıllarında milletin büyük bir sıkıntıya düştüğünü, bu sırada Erzurum Kongresinin toplandığını hatırlattı. Çıkış yolu aranırken Gazi Mustafa Kemal’in Erzurum’a gelerek kongreyi topladığıne işaret eden İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum’un zulme, işgale ve ülkeye yönelik taarruzlara itirazın yüksek sesle dile getirildiği bir yer olduğunu bildirdi.

Erzurum Kongresinde alınan kararlardan birisinin millet iradesi ve her türlü baskıya ’hayır’ demek olduğuna dikkati çeken Bakan Ala, "En problemli zamanda burada bugünkü adıyla bir meclis toplanıyor. Bu milletimizin başı en çok dara girdiğinde meclisimiz çağrılacak, toplanacak yerdir. Eğer öyle bir yer yoksa meclis oluşturulup ve o kararlar alınacaktır. Yani milletimizin başı derde girdiğinde meclis kapatılacak yer değil. Meclis, ’problemler çoğaldı, yaptık darbeyi ve meclisi dağıttık’ demek Mustafa Kemal’in burada başlattığı ruha,y yaptığı işe tam aksi hakarettir. Ona vurulmuş büyük bir darbedir. Bunun altını kalın çizgilerle çiziyorum. Buranın restore edilmesinde TBMM Başkanı bu mekanın bu hale gelmesinin sebebidir. 23 Temmuz’da 95 yıl önce verdiğimiz kararı yani ’millet yönetecek’ kararını şimdi 10 Ağustos’ta taçlandıracağız. Bundan sonra devletin başına, cumhurun başına kimin geleceğine de millet karar verecek. Milletin adamını milletin başına getireceğiz" diye konuştu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugünün kutlu ve mutlu bir gün olduğunu, hem Kadir Gecesi hem de Erzurum Kongresinin 95’inci yıl dönümünün kutlandığını belirtti. Aynı zamanda İslam dünyasında İslam tarihinin en kanlı dönemlerinden birinin yaşandığını bildiren Cemil Çiçek, Gazze, Suriye ve Irak’ta çocuk, yaşlı ve kadın demeden insanların öldürüldüğüne dikkati çekti. Medeni dünyada insan hakları adına söylenmedik laf bırakılmadığını, ülkelerle ilgili insan hakları karneleri hazırlandığını, ancak en büyük insan hakları ihlallerine çanak tutup arka çıktığına işaret eden Cemil Çiçek "Neredeyse bu kan dökmeyi kutsayacak bir tavır ve bir aymazlık içerisinde. ’Kimyasal silah kullanma ama nasıl birbirini öldürürsen öldür’ demek gibi bu yüzyılda asla kabul edilemeyecek bir tavır ve aymazlık içerisinde" dedi.

Levent AKPINAR-Cem BAKIRCI