2002’DEN 2022’YE AK PARTİ HÜKÜMETLERİ MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNDE NELER YAPTI -III-

Dün ikinci bölümünü arz ettiğim bu çalışmada, 2002’den 2022’ye kadar Ak Parti hükümetlerinin yükseköğretim ve Milli Eğitim Sisteminde özellikle ‘alt yapı düzeyinde’ neler yaptığını arz etmeğe çalışıyorum. Bu çerçevede:

10- ‘Haydin Kızlar Okula’ Kampanyasını Başlattı ve Yürüttü. Ak Parti Hükümetleri, yoğun ve zorlu çalışmalarla bir yandan vesayet düzeninin kadın ve başörtüsü konusundaki çarpık anlayışını değiştirirken, bir yandan da ‘Haydin Kızlar Okula’, kampanyasını Sayın Cumhurbaşkanı’nın (o zaman başbakandı) ve Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde başlatarak, o güne kadar kız çocuklarını okula gönder(e)meyen velileri, çocuklarını okula göndermeleri için ikna etti ya da etmeğe çalıştı. Bu çalışmalarla beraber o çocukların velilerine de maddi destek sağlayarak önlerini açtı. Bunlarda bir hayli de başarılı oldu.

11- Sosyo-Ekonomik Yönden Dezavantajlı Öğrenci Velilerine Finansal Destek Verdi: Ak parti Hükümetleri, sosyo-ekonomik yönden sınırlı, zayıf ya da kısıtlı imkanları olan (yoksul) ailelerin kız ve erkek öğrencilerinin her birerleri için onların velilerine ayni ve nakdi destekler verdi. Ayrıca onların birçoğuna Sosyal Yardımlaşma Fonundan da kaynaklar ayırdı. Böylece o çocukların okumalarının önündeki en büyük engellerden birisi olan, maddi sıkıntı engelini de çok büyük oranda aşmış ya da hafifletmiş oldu.

12- Ders Kitapları Her Yıl Ücretsiz Olarak Öğrencilere Verildi: Bilindiği gibi ders kitapları, öğrenci ile öğretmen arasındaki köprüdür. Aynı zamanda ders kitapları, belirlenmiş eğitim ve insan felsefesine göre bilgiyi kaynağından öğrenci ve öğretmene taşıyan unsurdur. Bu yönüyle ders kitapları ve yardımcıları eğitim sisteminin en temel unsurlarından birisidir.

Ak Parti’den önce, özellikle okulların açıldığı ilk bir ay boyunca, ders kitapları ya da diğer ders materyallerini bulabilmek için büyük sıkıntılar yaşanırdı. Ak Parti Hükümetleri daha ilk yıldan itibaren bu sıkıntıyı kaldırarak, okullar açıldığı ilk günde, her yıl ders kitaplarını ve son bir yıldan itibaren de yardımcı kaynak kitaplarını öğrencilere bedava verdi. Böylece hem bir sıkıntıyı gidermiş hem de öğrenci velilerine önemli bir maddi katkı sağlamış oldu.

Ancak Bakanlığın önlem alıp, bir yıl kullanılan ders kitaplarının ya da yardımcı ders materyallerinin, daha sonraki yıllarda da kullanılabilmesini temin etmeğe çalışması yararlı olur, diye düşünüyorum.

13- Pek Çok Yeni Kamu ve Vakıf Üniversitesi Açıldı: Üniversiteler, bilim yuvalarıdır. Onlar ülkelerin bilim üretme, bilimi yayma, bilimi teknolojiye çevirme, ülkenin ihtiyaç duyduğu kadroları yetiştirme, tasarım ve vizyon geliştirerek hükümetlerin ve kurumların önünü açma gibi hayati önemde görevler yerine getiren ilim, irfan ve düşünce merkezleridir. Oralarda bu işleri yapmak üzere çok sayıda bilim insanları, mütefekkirler, sanat ve edebiyat insanları bulunur. Bir ülke, üniversitelerinin çokluğu ve kalitesine göre gelişir ya da geri kalır. Gelişmiş ülkelerde hem sayısal olarak hem de kalite bakımından çok sayıda üniversite vardır, olması da gerekmektedir.

100 yılda kurduğumuz üniversite sayısı 50 civarında idi. Ak Parti Hükümetleri bunu 20 yılda dört katının da üzerine çıkardı. Her şehre en az bir, Ülke genelinde ise, 150 civarında yeni üniversite kurdu. Böylece sayısal olarak 200’ün üzerinde üniversitemiz oldu. Bu üniversitelerin bir kısmı kamu, diğer bir kısmı da vakıf üniversiteleridir. Bu üniversitelerin her birisi, şu anda ciddi birer eğitim kurumu olma yolunda, önemli ve sağlıklı mesafeler kat etmektedirler. Bunlara daha çok maddi ve sosyal destek vermek gerekir. Bunların her birisi, ülkemiz açısından birer kazanımdır. Böylece ülkemizde kamu ve vakıf üniversiteleri arasında oluşması beklenen ‘rekabet’ ortamının da yolunu açmış oldu.

13- Özel Okullara ve Vakıf Üniversitelerine Destek Verildi: Özel okulların ve vakıf üniversitelerinin gelişmelerine teşvik, kredi, arsa vb destekler belli ölçüde de olsa verdi. Bundan sonra bu hususta daha da cesur davranılacağına ya da davranılması gerektiğine inanıyorum.

Yarın devam edelim.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.