ERZURUM Haber Girişi : 26 Aralık 2016 00:38

15 Temmuz'u verdiğimiz sadakalar ve gösterdiğimiz merhamet sayesinde atlattık

15 Temmuz'u verdiğimiz  sadakalar ve gösterdiğimiz merhamet sayesinde atlattık
15 Temmuz'u verdiğimiz sadakalar ve gösterdiğimiz merhamet sayesinde atlattık
Mariye Çelik'in röportajı
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 'Halep'te İnsanlık Ölmesin' adı altında başlatılan yardım kampanyasıyla ilgili olarak konuşan İl Müftüvekili Celal Büyük, ''15 Temmuz gecesinde yüce Rabbimizin bize bir nusreti, yani yardımı oldu. Birincisi, biz millet olarak çok sadaka verdik. Suriyeli muhacirlere ensar olduk. İkincisi ise, biz Suriyeli kardeşlerimize merhamet ettik Allah da bize merhamet etti. Halep'te de aynı şeyi yapmalıyız,'' dedi.
Halep'te yaşanan insanlık dramının ardından düzenlenen türlü yardım kampanyalarına bir yenisi de Türkiye Diyanet Vakfı'nın, ' Halep'te İnsanlık Ölmesin' kampanyası ile eklendi. Kampanya hakkında bilgi veren İl Müftüvekili Celal Büyük, 15 Temmuzu hatırlatarak o gün Allah'ın bize yardım ettiğini ve yardımının iki önemli noktası bulunduğunu, bunların; Suriyeli mültecilere yapılan yardım yani sadaka ve onlara duyulan merhamet olduğunu söyledi. İl Müftüsü Büyük, Bu sebeple Halep için vatandaşların aynı hassasiyetle devam etmeleri gerektiğini belirtti. Yardım kampanyasının içeriğinin oradaki asli ihtiyaçlar neticesinde çıkan analiz sonuçlarıyla ortaya konulduğuna dikkat çeken İl Müftüsü, kampanyanın İhtiyaç üzere olduğundan dolayı önem arz ettiğini ifade etti. Önem noktası ile ilgili ise Büyük, diğer STK'ların da kendine göre bir çalışma yürüttüğünü; fakat Türkiye Diyanet Vakfı Başkanlığı'nın gücünü kullanarak orada bir ihtiyaç çalışması yaptığını bu sebeple önem arz ettiğini vurguladı. 

YARDIMLAR AYNİ VE NAKDİ 
OLARAK YAPILABİLİR
'Halep'te İnsanlık Ölmesin' kampanyasının ayni ve nakdi olmak üzere iki şekilde de gerçekleştirilebileceğini anlatan Büyük, bu hususları şöyle açıklıyor: "Türkiye Diyanet Vakfı, Halep'te insanlık ölmesin, diye bir kampanya başlattı; hem ayni yardım kampanyası hem de nakdi yardım kampanyası. Kısaca ben şöyle söyleyeyim mesela Halep yazıp 5601 sms atıp bütün operatörlerden 10 TL karşılığında yardım yapabiliyoruz.  Bununla birlikte müftülüklerimize müracaat edilmesi halinde vatandaşlarımız istediği kadar nakdi yardım yapabiliyor. Bir de Türkiye Diyanet Vakfı, bununla birlikte bir ayni yardım kampanyası başlattı; ama bunu diğerlerinden farklı kılan şey şudur;  uzman bir ekiple bu güvenli noktalara ulaşan Halepli kardeşlerimiz üzerinde ihtiyaç duyduğu malzemelerle alakalı bir analiz çalışması yapıldı. Halep'ten bu bölgeye intikal edenlerin ağırlıklı olarak neye ihtiyaç duyduklarını bir liste olarak çıkarıldı. Biz de Türkiye Diyanet Vakfı Erzurum şubesi olarak bugün itibariyle bu kampanyanın startını veriyoruz."

İHTİYAÇLARIN EN ÖNEMLİSİ 
KIŞLIK GİYECEKLER
Vatandaşın yardım hususunda ellerinden geleni yaptıklarını fakat önemli olanın ihtiyacı karşılayacak ölçüde yapılması gereken yardımlar olacağına dikkat çeken Büyük, "Şu anda burada ciddi anlamda bir soba ihtiyacı, odun kömür ihtiyacı var. Yatak, halı, temizlik ve hijyen malzemelerine ihtiyaç var ki biz bunu şöyle yapacağız; kova, sabun, şampuan, deterjan, çocuk bezi yani bunlarla alakalı bir koli yapacağız. Mutfak malzemelerine de ihtiyaç var. Tabak, çanak, çatal, kaşık, sürahi, çaydanlık vs. En önemlisi ise kış aylarındayız kışlık giyecek ihtiyacı var. Battaniye, ayakkabı ihtiyacı var. Bebekler ve çocuklar için bebek bisküvisi ve mamasına ihtiyaç var. Bunlar şu anda TDV yapmış olduğu çalışma da ivedilikli olarak alınması gereken malzemeler. Şimdi biz millet olarak hayrı seviyoruz da mesela biz hayır yapalım dediğimiz zaman herkes bir şeye yoğunlaşıyor. Herkes, un, şeker getiriyor; ama oradaki ihtiyaçların neyse onu asıl karşılamamız gerekiyor. Bundan yola çıkarak TDV bir çalışma yaptı. Biz de bugün 20 ilçemizin müftüsüyle bir toplantı yaptık. Bugün kampanyayı başlatıyoruz ama Cuma namazında da vatandaşlarımıza duyurduk. Allah nasip ederse her bir camimize vatandaşımız ihtiyaç listesinden hareketle yardımlarını yapsınlar diye biz bu listeleri camilerimize asacağız. Vatandaş bu listeye bakarak bir koli hazırlayacak ve camimize teslim edecek," diye konuştu. 
Cumhuriyet Caddesi esnafına da yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür eden Celal Büyük, kendi aralarında 70 Bin TL topladıklarını, bunun 100 Bin TL'ye ulaşmasını beklediklerini ve ulaştığında bu paranın tümüyle ihtiyaç doğrultusunda kışlık giyecek almak için kullanacaklarını söyledi. 7 Ocak tarihine kadar yardımların toplanacağını hatırlatan İl Müftüsü, "Sayın Valimizin öncülüğünde gerçekleştiriyoruz biz bu çalışmayı. Kampanya bittikten sonra 9 Ocakta da şehrimizden tırları hareket ettireceğiz. Bu çalışma da ayrıca çok şeffaf yürütülüyor gelen her şeyin kaydını biz alıyoruz. Bunlar Diyanet işleri Başkanımız tarafından bizzat tırlarla teslim edilecek," dedi. 


Etiketler : müftü
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.