GÜNDEM Haber Girişi : 15 Ocak 2016 10:13

1001 Hatim geleneğini Tüm dünyaya YAYACAĞIZ

1001 Hatim geleneğini Tüm dünyaya  YAYACAĞIZ
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, önümüzdeki yıldan itibaren 1001 Hatim geleneğini tüm dünyaya taşıyacaklarını belirterek, " Artık bir gün değil, bir ay boyunca 1001 Hatim etkinlikleri olacak" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Dünya'da bir tek Erzurum'da var olan 1001 Hatim geleneğinin önemine dikkati çekerek, "Erzurum'da asırlardır yaşatılan 1001 Hatim geleneği ile İslam'ım kilidi bu muhteşem şehirde birlik ve vahdet ruhu yeniden canlanır, hatıralar yâd edilir, gözler yaşarır, kalpler titrer ve Kerim kitabımız Kur'an'ın nuru âlemi aydınlatır" dedi. İl Müftü Vekili Celal Büyük, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Yaylalı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Genel Sekreter Ali Rıza Kiremitci, ESKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Genel Sekreter Yardımcıları Ünsal Kıraç, Cevat Öksüz ve Zafer Aynalı, Kent Konseyi Başkanı Aydın Bozkurt, Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda 1001 Hatim geleneği ile ilgili sunum yapıldı. Başkan Sekmen, sunumun ardından yaptığı konuşmada, Erzurum'un kültür ve tarihiyle herkeste iz bırakan kadim bir şehir olduğunu söyledi. Sekmen, şunları kaydetti: "Takriben 16. yüzyılda Pir Ali Baba, 'Eğer her yıl 1001 hatim okunursa Allah'û Teâla bu memleketi felaketlerden, hususen de zelzeleden korur' der ve kendisine ait 8 köyün 3'ünü 1001 hatim okunması için hafızlara vakfederek 1001 hatim geleneğini başlatır. 1914 yılına kadar aralıksız devam eden 1001 Hatim geleneğine Birinci Cihan Harbi'nden dolayı 1939 yılına kadar ara verilir. 1939 yılında Erzurum Müftüsü Muhammed Sadık Solakzade tarafından tekrar başlatılır. O günden beri gönüllü hafızlar ve din adamları tarafından okunan 1001 Hatim aralık ayının son 15 günü ve ocak ayının ilk 15 günü okunur. Bu dönemde okunmasındaki maksat geçen yılı hayırla, ibadetle, kullukla tamamlayıp gelen yeni yıla da aynı duygu ve düşüncelerle 'Bismillah' demektir." 
1001 HATİM 
GELENEĞİ'NİN ÖNEMİ
Başkan Sekmen, konuşmasında bu güzel geleneğin önemine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Binbir hatim geleneği ile birlik ve vahdet ruhu yeniden canlanır, hatıralar yâd edilir, gözler yaşarır, kalpler titrer ve sonunda milletimize, memleketimize ve bütün İslam âlemine dualar edilir. 1001 hatim, Allah kelamının diller de terennüm edilerek gönüllere ve topluma dalga dalga yayılmasıdır. Her yıl olduğu gibi bu yılda 1001 Hatim dua programı 15 Ocak Cuma günü Ulu Cami'de sabah 09.00-12.00 arasında gerçekleştirilecektir. Akşam saat 17.30'da ise Kazım Karabekir Kapalı Spor Salonu'nda Binbir Hatim Kur'an Ziyafeti Programı yapılacak ve dünyaca ünlü Erzurumlu hafızlarımız Kur'an-ı Kerim okuyacaklar. Okunan takribi 30 bin hatimin İslam ümmetinin birliğine ve dirliğine vesile olmasını diliyorum. Allah'ın rahmet ve bereketi hepimizin üzerine olsun." Başkan Sekmen, bu güzel gelenekle ilgili sivil inisiyatif kuruluşları ve gazetecilerin önerilerine her daim açık olduklarını da kaydetti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.