100 milyonluk can suyu

İşte Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum’a, asla yadsınamayacak katkısı…

Her türlü teknik altyapıya ve YÖK mevzuatındaki esnekliğe rağmen Rektör Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesi’nde yüz yüze eğitimde ısrar etti.

İşte bu kararlı duruş sayesinde, (ETÜ hariç) Erzurum’da halen 70 bin üniversite öğrencisi eğitim görüyor.

Son iki yıldan beri ciddi ekonomik sorunlarla mücadele eden Erzurum esnafı, Atatürk Üniversitesi’nin cesur duruşu sayesinde, 70 bin öğrenciden aylık ortalama 100 milyon liralık bir ciro elde ediyor.

65 yıldır Erzurum’un sosyal, kültürel, bilimsel ve iktisadi yapısında hayati rol oynayan Atatürk Üniversitesi; bu şehir, bu bölge ve bu ülke için ne denli değerli bir kurum olduğunu bir kez daha ispatladı. Ülkemizde bir çok kamu ve özel üniversitede yüz yüze eğitim özellikle bazı alanlarda zorunlu olmamasına karşın Atatürk Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve ekibinin çok samimi çabaları sonucu mecburi oldu.

İşte Çomaklı’nın bu cesur adımları sayesinde, Erzurum’da 70 bin dolayında üniversite öğrencisi fiilen derslere giriyor, eğitime devam ediyor. Elbette ki öğrenciyi “müşteri” ya da salt “eşittir para” olarak görmedik, görmüyoruz da… Ancak şu da bir gerçek ki, bu 70 bin öğrenci, bu şehirde eğitim görürken gayet tabi olarak harcama yapıyor.

O harcama aylık ne kadardır diye bakıldığında, rivayetler muhtelif… Çünkü bu hususta yapılmış bir bilimsel saha çalışması yok. Fakat bakkal hesabıyla yapılan değerlendirmelerde, 70 bin öğrencinin şehre aylık nakit girdisi en az aylık 100 milyon lira… Pandemi ile birlikte işleri büsbütün kötüye giden esnaf için aylık 100 milyon lira ciddi bir kaynak olarak görülmektedir.

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da birçok yerde, sırf şehir ekonomisi üniversite ve öğrenciye dayalı merkezler var. Erzurum da bugün iki üniversitesiyle bu merkezlerden biri olma yönünde ilerliyor. Muhtemelen birkaç yıl içerisinde bazı özel üniversiteler de kurulacak. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı işte bu süreci hızlandıracak adımlar atıyor ve şehir ekonomisini güçlendirmek için proje üzerine projeler geliştiriyor.

 

İŞTE ÜNİVERSİTENİN DEĞERLENDİRMESİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak tanımlanan Covid-19’un Türkiye’de yayılmasını önlemek amacıyla 2020 yılında ülke çapında online (çevrimiçi) olarak verilen eğitim, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde 70 binden fazla öğrenciyle  Atatürk Üniversitesinde yüz yüze devam ediyor.

Atatürk Üniversitesi, yaklaşık 1 buçuk yıl süren online eğitim sürecini teknolojik alt yapısı ve uzaktan eğitim modeline yönelik geniş bir bilgi ve birikimi sayesinde başarılı bir şekilde tamamlayarak, salgın etkisinin azalmasıyla birlikte 2021-2022 eğitim öğretim yılına tekrar yüz yüze başlamaya karar verdi.

2021-2022 Güz Yarıyılında üniversite bünyesinde yürütülen bütün programlarda yüz yüze eğitime geçen Atatürk Üniversitesinde ilk yarıyıl sorunsuz şekilde sona ererken, ikinci yarıyılda ise eğitim-öğretim kaldığı yerden devam ediyor.

Öğrenci, akademisyen ve idari personelin yeni dönemin eğitim modelinde salgından etkilenmemesi için tüm önlemleri alarak imkanları seferber eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, uzun süre devam eden online eğitimin başarıyla tamamlandığını ve oldukça faydalı olduğunu, ancak hiçbir modelin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını söyledi.

Güz yarıyılında yüz yüze eğitimin başlamasıyla aylardır suskun olan üniversite kampüsünün öğrencilerle tekrar şenlendiğini belirten Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin 65 yıllık tecrübesi, teknolojik alt yapısı, mevcut bilgi işlemi, uzaktan eğitim deneyimi, öğrenme ve öğretmeyi geliştirme faaliyetleri, dijital dönüşüm çalışmaları, akademik ve idari personel yetkinliğiyle “Hayatın Hizmetinde Hep İleriye” prensibiyle hareket ettiğini aktardı…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ali er 15 Mart 2022 21:14

    sanat sanat içinmidir yoksa sanat insan için midir. hayır ilim para içindir esnaf içindir can suyu içindir.

  • halis demir 14 Mart 2022 19:01

    yüzyüze egitim esnaf için yapıldıysa eyvah ayvah. demek ki egitim öğrenim ilim bilim sadece lokantacı esnafı içinmiş. yaşasın çağ kebabı. ilimden de bilimden de daha önemli.

  • Dadaş 14 Mart 2022 13:34

    Kurulması düşünülen kadın üniversitelerinden biri mutlaka Erzurum da nene hatun üniversitesi olmalıdır. Bu mesele için siyasetçisi, akademisi, medyası, iş dünyası, bürokrasisi bu işin peşini bırakmamalıdır. Bu meseleyi yapabilecek bir sürü şehir bulunmakla birlikte çantada keklik değildir. Umarım kaçan balığa üzülmekle yetinilmez.