EKONOMİ Haber Girişi : 18 Aralık 2013 09:04

10 ayda 959 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi

10 ayda 959 milyon dolarlık  ihracat gerçekleştirildi

Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu gibi Erzurum’da da ticaret sektörü, ekonominin can damarı haline geliyor. Bölge ve ilden ihracatta kaydedilen gelişmeler, üretimi tetiklerken, yatırımda da artış sağlıyor. Bölge ve il ihracat rakamları henüz ülke ortalamasının altında. Dış satımın çoğalması ve ekonomide ciddi katma değer sağlaması için OSB sayılarının artırılması artık kaçınılmaz. 

ON AYLIK VERİLER

Ekonomi Bakanlığı İl ve Bölgesel bazlı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Doğu Anadolu’nun bu yılın on ayındaki dış ticaret hacmi bir milyar 217 milyona yükselirken, Erzurum’un dış ticaret toplamı 91 milyon dolar oldu. Erzurum’un bölge toplamında dış ticaret payı yüzde 7.4 olarak hesaplandı.Bu yılın on ayında Doğu Anadolu Bölgesinde 554 firma tarafından 959 milyon dolarlık ihracat yapıldı. On ayda 61 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Erzurum’un bölge payı ise yüzde 6.3 olarak belirlendi. Bölgede ihracat geçen yıla göre yüzde 25.8 oranında artarken, Erzurum’da dönemsel artış oranı yüzde 62 oldu.

BÖLGE VE İL İTHALAT KARŞILAŞTIRMASI

Doğu Anadolu Bölgesinde 776 firma on ayda 258 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. 

Ocak-ekim dönemlerinde 29 milyon dolarlık ithalatın yapıldığı Erzurum’un bölge payı yüzde 11.2 olarak kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesine yapılan ithalat bir yılda yüzde 25.9 oranında gerilerken, Erzurum’da ithalat değerleri yüzde 60.4 oranında azaldı.