SAĞLIK Haber Girişi : 13 Aralık 2009 09:48

Mehmet Bayraktutar : Resmi Nikah Yetkisi Müftülere de Verilsin

Mehmet Bayraktutar : Resmi Nikah Yetkisi Müftülere de Verilsin

Haber Türk Televizyonu’nda yayınlanan Haber Masası Programına katılan Diyanet-Sen Genel Sekreteri Mehmet BAYRAKTUTAR, Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun  erken yaşta evliliklere karşı alınacak önlemler çerçevesinde sunduğu  ;

1-Dini törenle erken evlilik yaptıran imamlara ceza verilsin.

2- Evlilik cüzdanını görmeden dini nikah kıyan, evli şahsı başkasıyla evlendiren imamlara verilen ceza artırılsın.

3-Toplumun bilinçlendirilmesi için camilerde hutbe ve vaazlarda konuya yer verilsin. Erkeklere de askerde erken evliliğin sakıncaları anlatılsın. 4-18 yaş altı evlilikler için veri tabanı ve şikayet hattı oluşturulsun.” önerileri değerlendirdi. 

Bayraktutar konuşmasında öncelikle nikahla birlikte iki tarafın haklarının  ve nesebin korunmasının amaçlandığını hatırlatarak bu çerçevede  “imam nikahı diye bir nikah yoktur.

Nikahın hem dini hem hukuki yönü vardır. Günümüzde Türk Medeni Kanunu, Belediye Başkanı ve onun yetkilendireceği memur aracılığı ile bu işi yapmaktadır. Nikah dini yönü itibariyle neslin devamı, hukuki yönü ile  kadın haklarının korunması açısından önemlidir.

Medeni Kanun’un 134. maddesinin 2. fıkrasında evlendirme memuru belediye olan yerlerde Belediye Başkanı veya görevlendirilecek memur, köylerde muhtarlar tarafından kıyılır şeklindedir. Bu maddeye Belediye Başkanı’ndan sonda müftü ibaresi eklenerek bu sıkıntının ortadan kalkacağı görüşündeyiz. Bu şekilde yapılacak  düzenleme hem halkımızın dini nikah konusundaki hassasiyeti  yerine getirilmiş olacak hem de din görevlilerinin kanun karşısında suçlu duruma düşmesi engellenecektir. Biz din görevlileri resmi nikahtan sonra çağrıldığımızda nikah kıymayız dua ederiz. Böylece dini nikah konusunda hassasiyet gösteren vatandaşlarımızın da isteği yerine gelmiş olur.

Bu şekilde yapılacak bir düzenleme sonucunda halkımız istediği kişiye resmi nikahını kıydıra bilecektir. Diyanet-Sen olarak Türk Medeni Kanunu’nda evlilikle ilgili yapılacak değişikliğin bu şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu