EKONOMİ Haber Girişi : 05 Kasım 2008 17:34

Yiğit cedid Camii görüntü kirliliğinden kurtuldu

Yiğit  cedid Camii görüntü kirliliğinden kurtuldu
Bursa nın en işlek caddelerinden olan Cumhuriyet Caddesi'ndeki tarihi Yiğit Cedid Camii, etrafını saran yapılardan kurtarılarak restore edildi.

Merkez Osmangazi Belediyesi'nin tarihi ve kültürel mirasa yönelik önemli çalışmalarından birisi olan Yiğit Cedid Camisi restorasyonu ve çevre düzenlemesinin açılışı renkli bir törenle gerçekleştirildi. Törene Ak Partii İlçe Başkanı Tahsin Kara, mülk sahibi Memduh Gökçen, Muhtarlar Derneği başkanı Ferruh Sevimgil ve vatandaşlar katıldı. Kentin köklü ailelerinden biri olan Gökçen ailesine ait yapı, ailenin izni alınarak restore ettirildi. Pek çok tarihi yapının restorasyonuna katkısı olan Memduh Gökçen'e de Başkan Altepe tarafından bir plaket verildi.

Zamanla caminin etrafında oluşan dokular Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kurulu'nca onaylanan projeyle temizlendi. Proje kapsamında Yiğit Cedid Camisi'nin iki cephesi, minaresi ve çatısı restore edildi. Caminin etrafını saran dokular temizlendi ve caminin kot farkından kaynaklı bir kısmının yolun altında kalması çevre düzenlemesiyle ortadan kaldırıldı. Yiğit Cedid Camisi'nin bütün mimari güzelliği çevre düzenlemesiyle birlikte ortaya çıkarıldı. 2008'in Ocak ayında başlayan proje 6 ay gibi bir sürede tamamlandı. Yiğit Cedid Camii restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaklaşık 76 bin YTL mal oldu. Proje Akaygil inşaat firması tarafından gerçekleştirildi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Aktepe açılış töreninde yaptığı konuşmada kentin en önemli zenginliğinin tarihi yapıları ve kültür mirası olduğunu söyledi. Bunun için 100'ü aşkın projenin hazırlandığını belirten Altepe, "Tarihi mirasın ayağa kaldırılması noktasında 60 kadar projeyi tamamladık, bir o kadar proje üzerinde de çalışıyoruz. Bugün Bursa, yeni bir değerine daha kavuştu" dedi. (CİHAN)