Vali Bey, madem onlara dokunamıyorsunuz… O halde Düzgün’ü, Tema’yı ve Güvendik’i kapatın gitsin!

Bu şehri dibine kadar sömürüyorlar, ama bu şehre bir liralık bile katkıları yok!

Evet; şu fahiş fiyata ürün satan, (bu yüzlerce milyon lira ceza yiyen, lakin buna rağmen bildiğinden zerre kadar geri durmayan hatta yediği o cezaları halkın üstünden ödemeye çalışan) kazık üstüne kazık atan, insaftan ve izandan fersah fersah uzak olan zincir marketlerden söz ediyoruz…

Bilen bilir ki körü körüne şehir şovenisti filan değilim.

Kim nerede ticaret yapacaksa yapsın, yeter ki adil ve ölçülü osun…

Her şehirde olduğu gibi Erzurum’da da hani şu üç harfli marketlerin adeta merdivenaltı angarları, (market demiyorum. Çünkü bu iğrenç yerler, adeta savaş dönemine ait yığınak yapılan zemin altı depolara benziyor. Estetik yok, sunum yok, hizmet yok, alternatif yok) var…

Belki tek tük sırf laf olsun torba dolsun kabilinden bir iki yerel ürün olsa da, esasında bu şehre dair neredeyse hiçbir şey satmıyorlar!. Satsalar bile o ürünlerin satılmaması için en kötü pazarlama taktiği uyguluyorlar.

Siz bu üç harflilerin hangisinin şöyle esaslı bir şekilde hijyenik ve gösterişli bir dükkan açtığını gördünüz?

Neredeyse tekmili birden merdiven altında…

Bu tosunlar, her yerde olduğu gibi Erzurum’da da mahalli esnafa amansız savaş açtılar.

Dedikleri çok net:

Düzgün kapansın…

Tema kapansın…

Güvendik kapansın…

Bir de bu şehrin adına ne kadar imalat ve üretim varsa onlar da kapansın.

Öyle olmasaydı, bu üç harfliler, estetik fukarası mağazalarında dibine kadar Erzurum harici ürün satarlar mıydı?

Su almak için tamamen kazaen girdiğim bu kazıkçı ve karaborsacı mağazalarda bir baktım ki bize ait hiçbir su markası yok.

Oysa Erzurum’un suyu da var, yumurtası da…

Oysa Erzurum’un yağı da yoğurdu da… Oysa Erzurum’un peyniri, eti, sucuğu, pastırması, kavurması ve sütü de var…

Kaymağımız da var, şekerimiz de…

Ama bu küçük çaplı küresel sömürgeciler, ya yerel ürünleri görmezden geliyor ya da onları yok parasına satın alarak bin katlı fiyata satıyorlar.

Şimdi anlıyorum, niye bu üç harfli yerlerde Palandöken kaynaklarından fışkıran su yok…

Ben her hangi bir mağazanın reklamcısı değilim.

Bırakın birçok mağazası olan misal; Tema’yı, Güvendik’i ya da Düzgün’ü…

Benim için…

Mahalle arasındaki bakkaldır esas olan…

Kayakyolu’ndaki Ömer, namı diğer Emiroğlu…

Saftır, namusludur, temizdir…

Bu sebepledir ki…

Gözümle görsem inanmam; İskender Hoca’mın, Hacı Zülküf Bakaç’ın ya da Muammer kardeşimin Erzurum’a sırt çevireceklerine…

Hani arada bir olur ya İsrail ürünlerine boykot…

Ben size bu üç harflilere boykot filan uygulayın demiyorum.

Dediğim şu:

Madem bunlar, o kadar ısrara ve yasaya rağmen bu şehirde imal edilen ürünleri satmamakta direniyor, siz de Allah rızası için onlara mesafeli durun.

Erzurum’un suyu mu çıktı ki kolunda sırmalısı en başköşede satılıyor?

Siz hiç bugüne kadar bu merdivenaltı marketlerin bu şehrin hayrına tek kuruşluk bir yardım ettiğini duydunuz mu?

Vergilerini bile bu şehre ödemiyorlar!

Misal; fakirler bir yana,  BB Erzurumspor’un ne vakit eli dara düşse, önce İskender Hoca; olmadı oğlu sevgili Ömer koşar yardıma…

Siz bu şehirde ne vakit fakir fukara için kesenin ağzı açılması lazım geldiğinde, ya Muammer Özdemir’in ya da Zülküf Bakaç’ın geri durduğunu gördünüz?

Pekii siz bu para baronlarının, Erzurum’da hangi fukaranın derdine deva olduğuna şahitlik ettiniz?

Madem, o uyduruk dükkanlarda bu şehirde üretilen ürünler satılmıyor hatta o dükkanlar baş tacı ediliyorsa…

Şu halde gelin, bize ait ne varsa alayının dibine birden kibrit çakıp yakalım…

Öyle ki, adım başı…

Siz bu şehrin özbe öz evladı olarak o merdivenaltı yerde ruhsat talep etseniz, o ilçenin belediyesi size postun kıllarını saydırırken niyedir bilinmez bu üç harfliler cin misali her yere tünüyorlar!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ayaz 01 Aralık 2021 12:41

    3 harfli mağazalarda Erzurum'un su firmasının da satışı var. Hiç alış veriş yapmadığın yada fiyatların seni etkilemediği yazından anlaşılıyor. Yap bir liste yüreğin yiyorsa tüm mağazalardaki satış fiyatları ile birlikte buradan açıkla Tema-Güvendik-Düzgün-Migros(bu üç harfli değil diye mi unuttun yoksa..)Şok-A101-Bim-Erpa

  • rasim erdoğan 21 Kasım 2021 19:02

    21.11. 2021 tarihinde düzgüne gittim sizde gidip bakabilirsiniz. üst katta satılan erkek berrak marka fanilanın internet satıoş fiyatıyla arasında tam 20 tl vardı. 1 fanilada 20 tl fark olur mu.. sizde erzurumda aşıyorsunuz gdip kendi gözlerinizle görebilirsiniz. berrak fanila erkek beyaz. Erzurumu soyup soğana çeviren düzgündür temadır. 3 harfli marketle olmasa seni beni soyup soğana çevirirler. Allah yüzümüze bakmışta rekabet olmuş siz ne dediğinizi biliyormusunuz. lütfen bir alışveriş listesi yapın aynı ürünleri bir a 101 den bir düzgünden alın aradaki fiyat farkını görün sonrada bir yazı yazıp gerçekleri söyleyin. Yoksa o marketlerde çalışanların hakkı kukuku szin üzerinizde kalır.

  • Yıldırım Yılmaz 20 Kasım 2021 21:22

    3 harfli dediğiniz mağazalar olmasa bu yerel marka avm bire on zam yapmıştı. bu haliyle bile pahalıya satıyorlar ürünü yerel mağazalar. kimse hesap sormuyor. yerel ürünleri bile 15-20 tl fiyat farkı koyarak satıyorlar şehri düşünüyorlarsa fiyatları asgari seviyede tutarlar. düzgünde indirimli dediği ürünün fiyatı 39,90 iken tema da bu ürün indirimsiz 39,40 tl idi. manavda şeftalinin kilosu 10 iken düzgünde 15 tl idi. siz hala yerel markaları savunun. 3 harfli diye kötülediğiniz firmalar bu ülkenin düşük gelir grubunun geçinmesini sağlıyor.

  • levent sütçü 19 Kasım 2021 15:13

    Sayın Şener; Bir karadenizli veya bir kayserili bir konyalı olsa bu duruma çözüm bulabilirdi. Yere göğe sığdıramadığınız belediyeler bunlara hiçbir kural ve kriter koymadan bunlara ruhsat veren Belediyelerin bu sorumlulukta hiçmi payı yok.

  • Ali paslı 19 Kasım 2021 14:50

    Almasınlar kardeşim zorla mı hayret

  • ahmet şen 17 Kasım 2021 07:47

    erzurumda üetilen kasar peynirinin kilosu 50 tl olmuş. bim olmasa kasar yiyemeyiz. siz erzurum firmalarına catın, niye bu kadar pahalı diye. halkın alışveriş yaptığı markete bile göz diktiniz. düzgün ucuz olsa herhalde herkes oradan alışveriş yapar değil mi.

  • Ahmet Han 16 Kasım 2021 17:39

    Sayın Şener haklısınız ama Erzurumda halkı düşünmeyen yerli firmalarda de var. Mesela Erzurumun kendi damacana su fiyatları. 19 litrelik damacana suyu 11 liradan 15 liraya 10 gün evvel çıktı ,hepsi birden çıkardılar. % 37 zam. Dağdan gelen suya ne oldu da böyle zamlandı. Yoksa dağ da suyu bunlara dolarla mı vermeye başladı.

  • Yusuf 15 Kasım 2021 18:04

    Yazının içeriği hakkında katılıyorum görüşünüze Ancak isim verdiğiniz için bende isim vereceğim tema nin 2 gün arayla 5.kg toz şeker ücretinde %10 üzerinde zam yaptığını da unutmayın bu bir örnek bu saydığınız marketlerin de üç harflilerden geri kalır yanı yok hepsi aynı sayın yazar

  • akademisyen. 15 Kasım 2021 15:31

    sizi canı gönülden tebrik ediyorum sayın şener...Mükemmel bir tespit.

  • Selahattin Parlak 15 Kasım 2021 14:13

    Mehmet bey sektör olarak hiçbir ilgim olmamasına rağmen bir Erzurumlu olarak yıllardır içimi acıtan bir olaya parmak basmışsınız bir duyanın olması ümidiyle ağzına kalemine sağlık diyerek hayırlı günler diliyorum

  • Misafir 15 Kasım 2021 11:07

    Dediğiniz marketler bedevaya mi dağıtıyor ürünleri bazı ürünler hatta daha pahalı bırakın artık bu zihniyeti sizin bahsettiginiz yerel firmalqr 18 saat personel calistirir sigorta yapmazdı 3 ayda yarım gün haftalık izin verirdi. Öyle bil keseden sallamak olmuyor

  • Baki Yiğit 15 Kasım 2021 07:46

    Bu üç harfllilerdeki hemen hemen her şey saydığınız yerel marketlerden ucuz.

  • Cahit turan 15 Kasım 2021 07:33

    Raf bedeli alamıyorlar ondandır. Buradan uzun uzun yazmama şu an gerek yok. Bunlar tedarikçi fırmalar dan aldıkları raf bedelini fiyatlara yansıtsalar inanınfiyatlar yüzde yirmi düşer.