GÜNDEM Haber Girişi : 21 Şubat 2024 07:58

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinde yeni dönem

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinde yeni dönem
EkoAvrasya Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hikmet Eren, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmî ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklığın ve karşılıklı işbirliğinin yeni bir boyut kazandığını ve kardeş iki ülkenin oldukça güçlü ilişkilere sahip olduğuna vurgu yapan Hikmet Eren, “Azerbaycan ile aramızdaki ortak değerlerin ve gönül birlikteliğimizin giderek derinleşmesi ve kuvvetlenmesi, geleceğe dair en büyük arzumuzdur. Yeniden cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev'in ilk resmî ziyaretini Türkiye'ye yapmış olması, iki ülke arasındaki köprülerin ne denli sağlam kurulduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Birlikte küresel alanda birçok başarıya imza atarak ikili ilişkilerde büyük yol kat eden Türkiye ve Azerbaycan’ın; bölgesel istikrar, ekonomik kalkınma ve ticari dayanışma konularındaki işbirliklerini büyük bir kararlılıkla uygulamayı sürdürdüklerini ifade eden Hikmet Eren, “Geçtiğimiz yılda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin 7,5 milyar dolara ulaşması, bu alandaki potansiyelin önemini göstermektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da belirttiği üzere iki ülke arasında ‘İpek Yolu’ hâline gelen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, esasen bu ilişkinin bir meyvesidir. Küresel çerçevede Türkiye ve Azerbaycan’ı temsil eden bu ve bunun gibi ulaştırma ve enerji projeleriyle birlikte ekonomik potansiyelin 15 milyar dolar hedefine ulaşabilmesi için bizler de var gücümüzle çalışacağız” dedi.

İkili ilişkilerini tüm alanlarda en üst düzeye çıkaran Türkiye ile Azerbaycan’ın, karşılıklı güven ve istikrarı devam ettirmeleriyle birlikte uluslararası arenada da hak ettiği değere ulaşacağına inancının tam olduğunu belirten Hikmet Eren; “Karabağ’da kazanılan zafer, iki ülke arasındaki kardeşlik bağının ne denli güçlü olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. Kafkaslar’da barışın ve egemenliğin sembolü hâline gelen Azerbaycan'ın yanında olmak, milletimize karşı tarihî sorumluluklarımızdan biridir. Bu noktada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, ülkemizi barışın, istikrarın ve iş birliğinin garantörü olarak gördüğünü dile getirmesi, bizleri gururlandırmakta ve geleceğe yönelik ümitlerimizi arttırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı”nın, ortak milli ve manevi değerlere sahip genç nesillerin yetişmesine vesile olması ve pilot-okul olma özelliği teşkil etmesi dolayısıyla oldukça önem arz ettiğini belirten Hikmet Eren, “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin daha sağlam bir yapıyla sürdürülebilmesi için her iki ülke de büyük gayret göstermektedir. ‘Bir millet, iki devlet’ şiarıyla çıkılan bu kutlu yolda Türk dünyasının önemine tekrar tekrar vurgu yapan ve bu anlayışla hareket eden cumhurbaşkanlarımıza, kararlı duruşlarından dolayı teşekkür ediyor, iki ülke arasındaki kardeşlik ve işbirliğinin daim olmasını temenni ediyoruz” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.