Türk Şiirinde Vatan Tartışmaları

Asırlık birikimi içerisinde şüphesiz şiiri oluşturan ana temalardan biri de “vatan” teması olmuştur.

Şairler, bu tema etrafında birbirleri ile yarış edercesine eserler vermiş, her bir şair vatan temasını kendi süzgecinden geçirerek okurlarıyla buluşturmuştur.

Namık Kemal’den Ziya Paşa’ya, Mehmet Akif’ten Ziya Gökalp’e, Orhan Şaik’ten Mehmet Emin Yurdakul’a ve daha çok sayıda isimler yazabileceğimiz “vatan şiirleri” nde bazen Erciyes’te gezeriz, bazen Sakarya Irmağı’ndan yudumlarken bazen Bingöl yaylarında yanık türküler dinleriz.

Rüzgarlar bize Palandöken’in soğuğunu, Akdeniz’in sıcağını, Karadeniz’in yağmurunu, Mevlana’nın bağrındaki Konya Ovası’nı; halaylar çekilirken Bayburt’ta, yere ayağını sağlam basan Efeler’i getirir vatan şiirlerinde.

Ana kucağındaki çocuğun güveni gibi sevda duyduğumuz vatan temasını ben dilim döndüğünce anlatırken elbette işin üstadları bu tema etrafında oldukça güzel bir panel ile buluşuyor...

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş öncülüğünde hazırlanan “Türk Şiirinde Vatan Tartışmaları” adlı panel dinleyicilerini bekliyor.

Erzurum Şehir-Der Başkanı Mustafa Uğurlu, panel başkanı olarak bu güzel etkinlikte yer alırken Murat Ertaş, Vedat Eğilmez, Ümit Çelik, Muhammet Erkaya, Selim Adım gibi değerli isimler dinleyicilere Mehmet Akif, Nazım Hikmet, İsmet Özel, Nihal Atsız’dan oluşan edebiyat değerlerinin etrafında vatan temasını işleyecekler. Halk şiirinde vatan temasına eğilip tarihimize kulak verecekler.

Kadim şehir Erzurum’da, böyle güzel bir etkinliğe imza atan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Murat Ertaş Hocamıza, Şehir-Der Başkanı Mustafa Uğurlu Hocamıza, konuşmacılarımıza yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Dinlemek isteyenler için panel etkinliği, 21 Ocak Pazar günü, saat 18.00.

Şehir-Der binasında bu güzel panele davetlisiniz.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Firdevs Albayrak 18 Ocak 2024 00:18