ERZURUM Haber Girişi : 20 Ocak 2014 16:14

TÜRK OCAKLARI ERZURUM ŞUBESİ YENİ YÖNETİMİNİ SEÇTİ

TÜRK OCAKLARI ERZURUM ŞUBESİ YENİ YÖNETİMİNİ SEÇTİ

Türk Ocağı Erzurum Şubesi, yaptığı genel kurul sonunda yeni yönetimi belirlendi. 
Yapılan görev dağılımı sonunda Şube Başkanlığına Av. Nizam Işık, Başkan Yardımcılığına Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım, Sekreterliğe Cahit Can, Muhasipliğe Fatih Akçalı, Yönetim Kurulu üyeliklerine Prof.Dr. Ümit Demir, Prof. Dr Nurtaç Can Polat ve Av. Onur Demirceylan getirilirken Denetleme Kuruluna ise Prof. Dr Hasan Seçen, İsmail Arslan ve Av. Kerim Yılmaz seçildiler.
Türk Ocağı Erzurum Şubesi Başkanı Nizam Işık, yaptığı açıklamada Türk Ocağının asırlık bir çınar olduğunu belirterek şu hususlara değindi:
“1912 yılında, Türk varlığının Rumeli’den sonra Anadolu’da da tasfiyesine çalışıldığı bir dönemde milli varlığımızı korumakta kararlı olan dönemin Türk Milliyetçileri bir araya gelerek birlikte çalışmak üzere Türk Ocağını kurdular. Türk ocağının amacı ve hedefi ilk günden itibaren tüzüğünde belirtilmiştir: Türk kültürünün gelişmesinde, Türk tarihinin öğrenilmesinde Türk milliyetçiliğini benimseyen vatansever gençler yetiştirilmesinde; Türk halkının milli şuur ve duygularının yükseltilmesinde çalışmak. Şeklinde ifade edilen bu gayeye ulaşmak için Türk Ocağı, 102 yıldan beri bir “milli mektep” gibi çalışmaktadır.
Ocaktan yetişenler, bir yandan Çanakkale savaşlarında 1. Cihan Savaşında, Milli Mücadelede canları pahasına vatan topraklarını savunmuşlar; diğer yandan Türk milliyetçiliği fikrine bağlı kalarak değişen dünya ve Türkiye şartlarına uygun görüşler, projeler, hedefler ortaya koyma gayreti içinde olmuşlardır. Bu yönüyle Türk ocakları hemen her dönemde tavrı, yaklaşımı, fikirleri önemsenen bir sivil toplum kuruluşu olarak takdir toplamıştır. Hele 80 yıl öncesinde bir ateş çemberinden geçmekte olan milliyetçiler Türk ocaklı olan, Türk ocağı fikrini benimsemiş bulunan şair ve yazarların ;: Peyami Safaların, Arif Nihat Asya’ların, Niyazi Yıldırım’ların, Karakoç’ların, Işınsu’ların, Sepetçioğlu’ların, kalemlerinden fışkıran berrak pınarlarla gönüllerini ferahlatmış ve o yangına böylece karşı koyabilmişlerdir. Kısaca Türk Ocakları “Eldeki malzemeleri en iyi şekilde kullanarak, en lezzetli yemeklerin yapılmaya çalışıldığı bir mutfaktır.”
Belirtelim ki Türk ocakları çalışmalarını yürütürken Türk milliyetçiliği fikrini temel almakta ancak hiçbir siyasi yapıyla organik bir bağ içinde bulunmamaktadır. Türk ocakları doğrudan herhangi bir siyasi parti yönetimine müdahaleyi doğru bulmadığı gibi her hangi siyasi partinin de ocak yönetimine müdahalesine rıza göstermemektedir.
Bir kültür, bir irfan, bir ilim merkezi olan Erzurum’da cumhuriyeti kuran bu mübarek şehirde bizde Türk ocağı fikriyatına uygun kültürel çalışmalar yapmak bu güne kadar yapılan çalışmaları daha ileriye taşımak gayesi ve gayreti ile Türk Ocağı Erzurum şubesi yönetiminde görev almış bulunuyoruz. Başta önceki yöneticilerimiz olmak üzere şubemizi kurup bu güne kadar taşımış olan bütün üyelerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyor, aydınlarımızın, gençlerimizin ve bütün Erzurum halkının, çalışmalarımıza ilgi ve desteklerini bekliyoruz.”