KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 28 Ekim 2023 09:23

Oltu taşı tozu sanata dönüştü

Oltu taşı tozu sanata dönüştü
Erzurumlu Ebru Sanatçısı Mehmet Kotan, Oltu taşının tozunu ilk kez kullanarak birbirinden güzel eserler ortaya çıkardı.

Ünü artık dünya geneline yayılan ve sadece Erzurum’un Oltu ilçesindeki madenlerden çıkarlan Oltu taşı; tespih, takı ve daha onlarca ürüne dönüşebiliyor.

Aynı zamanda Oltu ilçesinde dünyaya gelen Ebru Sanatçısı Mehmet Kotan, Oltu taşını tozunu farklı bir şekilde değerlendirerek birbirinden güzel ebru eserleri ortaya çıkardı.

18 yıldır ebru çalışmaları yapan Mehmet Kotan, yıllar önce Oltu taşının ebru sanatında kullanımı ile alakalı düşüncesi olduğunu belirterek, “Oltu taşını ezerek toz haline getirdim. İki mermer arasına tekrar ezdik. Bilinenin aksine Oltu taşı aslında kahverengi bir tona sahiptir. Bu taş hava ile temas edince sertleşir ve siyah rengini alır. Oltu taşını ebruda kullandığımızda kağıtta öz rengini çıkarıyor. Oltu taşımız taş olarak başta tespih olmak üzere usta ellerde birçok ürüne dönüşüyor. Benim ebru çalışmalarımda ilk kez farklı bir formatta görücüye çıkmış oldu. Çifte Minareli Medrese’nin avlusunda eserlerimiz sergilenmektedir” dedi.

Oltu taşının zor da olsa ebru eserlerinde kullanılmasının bir Oltulu olarak kendisini mutlu ettiğini anlatan Mehmet Kotan, “Hem zeminde hem de desenlerde kullandım ve hakikaten güzel eserler ortaya çıktı. Kahverenginin birçok tonunu yakalamak mümkün. Bu tamamen kıvamla alakalı bir durum. Genç kardeşlerime de ebru sanatı ile tanışmalarını ve yapmalarını tavsiye ederim” diye konuştu.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.