Laiklik inkıtaya uğrar mı?

Yarışmada birinci oldu ya, “hafız vali” Mustafa Çiftçi yüzünden…

Laiklik inkıtaya uğrar mı?

 

Bir vakitler devlet ricali (evvel emirde askerler) cenaze namazlarına iştirak etmez, beri yanda içtima düzeni alırdı.

80 darbesinin kudretli paşalarından hemşerimiz 3. Ordu Komutanı Selahattin Demircioğlu’nun biraderi vefat etmişti.

Hasankale’deki cenaze namazında, bütün subaylar paşayla bir birlikte cami avlusunun bir tarafında sıralanmışlar, ilçe halkı ise namazda saf tutmuştu!

Sonraki yıllarda da yüzlerce defa benzer manzaralara tanık olduk.

Bir subayın alenen namaz kılması, kendi için olmasa bile laiklik adına bir utançtı!

Bu hususta örnek göstereceğim onlarca materyale sahibim, ama kimsenin keyfini kaçırmak istemem…

Konumuz Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi…

Yani Erzincan’da tertip olunan hafızlık yarışmasında birinci olan hafız vali…

Sosyal medyada gördüm, kimi çevreler “laik bir ülkede hafız vali nasıl olur” sorusundan uçuşa geçerek, “laiklik elden gidiyor” pistine konmuşlar!

Tanıdık bir anlayış!

80’li yılların başında Erzurum Valisi Recep Birsin Özen’di; Allah rahmet eylesin…

Esaslı bir devlet insanıydı.

Recep Bey, İran Başkonsolosluğu’nun Erzurum’da açtığı hat sergisindeki tashihi görecek kadar Farsça ve Arapçaya vakıftı.

Sırf niye Farsça ve Arapça biliyor diye, o gün ki basında linçe uğramıştı!

Benzer arızalı gözler bugün de etrafı kesip duruyor.

Hangi vali namaz kıldı, hangi paşa kenarda durmayıp cemaatle saf tuttu!

Hakikaten laiklikten ne anlıyorlar bilmiyorum.

Yalnızca bende uyandırdıkları intiba şu:

Allah diyen tehlikeli!

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, yarışmada birinci gelecek ölçüde bir hafız…

Yahu bir vicdan sahibi çıkıp desin ki, “Bu Mustafa Çiftçi yüzünden Erzurum’da bizim özel hayatımız kısıtlandı, sosyal yaşamımız devlet baskısına maruz kaldı.”

Vali Çiftçi, kime “Sen niye laiksin” diye kaş çattı?

Hafız olması, hangi vakit O’nun adil ölçülerde valilik yapmasını perdeledi?

Bugün genelkurmay başkanı da savunma bakanı da cenaze namazı kılıyorlar.

Yahu biri çıkıp benim şu soruma cevap versin:

Laiklik niye elden gitmedi?

Bu milletin öyle bir derdi yok; yok.

Çünkü:

Dinin yeri ayrı, laikliğin yeri ayrı…

İlkokul talebesi bile biliyor bunu…

Dün nasıl ki bazı sebeplerden ötürü ölen kardeşi için dua okuyamayan paşalar kafir değildiyseler, bugün de namaz kılıp hafız olan valiler laiklik düşmanı değiller.

Bu ülkede mütedeyyin devlet yöneticileri imanlarının icabı adil olmakla mükellefler.

Adil olmazlarsa eğer imanlarına halel gelir.

Vali Mustafa Çifti şu kadar aydan beri Erzurum’da…

Birader, bir yurttaşımız çıkıp desin ki, “Ben vali beyden adalet istedim, o beni kapısından kovdu.”

Hem adil hem de hafız olmasında nasıl bir fenalık olabilir ki?

Bana lafın tamamını söyletmeyin.

Ben bu şehirde ileri derecede laikçilik pozları takınıp aynı zamanda kömür tüccarlarıyla yüzde üzerine iş yapan valiler tanıdım.

Onların hiç birinin insani ölçüsü bile yoktu.

Allah diyenden korkma, Allah adıyla aldatan kork.

Bendeniz Mustafa Çiftçi’nin hafız olduğunu bilmekteydim.

Bu sebeple de rahatım.

Öyle ya, O hafız Vali; Maun süresinin kime ne dediğini benden daha iyi biliyor.

Gelin şöyle bir ilke edinelim:

Bizi yönetenler; adil mi değil mi, bizi yönetenler önce insan olmayı başarmışlar mı başaramamışlar mı, bizi yönetenler kalıpların mahpusu mu?

Yani bilmem hangi tarikatın esirleri mi?

Erzurum’da Mustafa Bey, bizim ilk hafız valimiz de değil üstelik…

Meraklıları için adres:

Vali Hafız Paşailkokulu…

Kur’an okuyandan değil; Kur’an’ı okumadığı halde ısrarla cephe açanlardan korkun.

Bir de Kuran’a iftira edenlerden beri durun.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, eğer ki valilik hizmetinin önüne hafızlık mertebesini dayatırsa sizi temin ederim ki ilk karşı çıkan ben olurum.

O’na derim ki:

Tanrı olmak, ne kadar çok altın sahibi olmakla mümkün olsaydı sen bugünün Mısır’ına bile Firavun olurdun.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Taha Tuğlular 18 Mayıs 2024 15:24

    Sayın Hanımefendi, son cümle hiç anlaşılmadı, burada ne demek istediğinizi açıklar mısınız ?. Namaz kılmayan o paşalar birer darbeci idiler. Hamd olsun o günler geride kaldı, bu ülkede darbeler de Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde , tarihe gömüldü. Darbe çok pis bir şeydir. Halkın iradesine ipotek koymaktır. Artık o darbeler ve paşalar yok. Şimdiki kahraman ordumuz ve paşalarımız da artık halkın iradesine saygı duyan, demokrasiye bağlı bir anlayışı taşımaktadırlar. Zaten ordunun görevi de budur. Darbe yapmak değildir. Selamlar.

  • Taha Tuğlular 17 Mayıs 2024 14:21

    Hanımefendi, bu yazınızla laiklikle adeta alay etmiş, laiklikle dalga geçmişiniz. Eğer bu ülkede, laiklik olmasaydı, siz şu anda, peçeli, burkalı kıyafette,kafes arkasında bekliyor olacaktıniz. Laiklik birçok konuda büyük değişiklikler ve güzellikler getirmistir. Mesela siz laiklik sayesinde hür ve özgür, seçme, seçilme hakkı olan, devlette ve sosyal hayatta, istediğiniz makamda ve yerde çalışan modern bir kadınsinız. Bunun kıymetini biliniz. Birçok Arap ve İslam ülkelerindeki kadınlar bu haktan mahrumlar. Neden bir ağacı görüp kocaman ormanı görmüyor, bir ormanı bir ağaca feda ediyorsunuz. Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır. Daha dikkatli yazınız. Yazmadan önce bir plan yapıp o plan doğrultusunda yazınız. Klavyeyi önünüze çekip aklınıza eseni yazmayınız. Yoksa laikliğe, demokrasiye inanmış, başta milyonlarca kadınlar olmak üzere diğer milyonlarca vatandaşı incitirsiniz. Sayın Vali Bey, hafızlık yarışmasında derece almış diye, bunu laiklikle ilişkilendirmeyiniz. Yoksa yazdığınız bu tür yazılar, milyonların gözünde yok hükmünde olur. Hoşça kalınız. Selamlar.

  • Kenan Sevim 16 Mayıs 2024 22:45

    Sayın yazar güzel bir yazı olmuş ama insanların sabırlarının son noktasındayız inanın maaşlar yetmiyor hergün zam zam zam. Vatandaş bu kötü gidişe bir çözüm bekliyor haberini okumak istiyor. İnanın laik antilsik artık umrumuzda değil canımızın dersine düşmüşüz en basit bir kıyma yarım milyar olmuş 500 tl. Et bu kadar pahalı olmuş iken ovayı imara açıyorlar hobi bahçesi kurup hayvancılığı önlüyorlar. Köprüköyde merayı tel örgü ile çevirdiler tarla yaptılar eski belediye başkanı tarım ilçe ses etmedi mera burası hayvanı nerde otlatacak. Valimiz bu işlere çok dikkat etsin. Et girmeyen bir eve doktor girer buna inanın. bu işler hayat memat meselesidir ülke meseledir. Tarım arazisine yapılaşma ne olursa olsun engellenmelidir hobi bahçesi tini house hepsi yasaklanmalıdır. Hobi bahçeleri yıkılmalıdır. Bunu devletten başkası yapamaz. Devletin güçlü eli bunu yapabilir. Bu çözümleri görmek okumak istiyoruz geleceğe güven duymak istiyoruz. Kısaca tehlikenin farkında olan vali istiyoruz.

  • İdris GÖR 16 Mayıs 2024 13:32

    İnkıtaa uğrayabilir ama inkıtaya (!) uğramaz.

  • Erzurumlu Dadaş 15 Mayıs 2024 17:16

    İnanın bu daha siftah. Dört yıl seçim yok. Zamlar yağmur gibi yağacak yıldırım gibi yakacak. Şu anda, Erzurum, istanbuldan sonra turkiyenin en pahalı suyu u kullanıyor. Eskiden olduğu gibi elektrik motorlarıyla çekilip sehire verilmiyor. Yukarıdan akıp geliyor, masrafı da yok. Vatandas perişan, hayat pahalılığınin altında kıvranıp inim inim inliyor. Vali bey yarışmada birinci olacağına halkın bu dertlerini gidermede birinci olsun. Ben vali beyin hafız olmasina, Kur'an okumasına bakmiyorum. Beni ilgilendiren icraatidir. Hem Sevgili Peygamberimiz " siz insanlarin ibadetlerine bakmayın, para muamelatina, yaptığı işlere bakın " buyurmuyor. Bu yazdığınızin laiklikle uzaktan yakından ilgisi yok, tamamen demagoji yapıyorsunuz. Kur'an okumak, hafız olmak olmalı ama siyasete endeksli olmamalı, tamamen Allah rızası için olmalıdır.zaten bu ülkede bu mübarek din yıllardır siyasete endekslenerek çok çekti. Lütfen bu dini incintmeyiniz. Bırakınız herkes istediği gibi yaşasın bu hayatı sadece fine baglamayin , kalemin hakkını veriniz, lütfen. Selamlar.

  • Cem d. 15 Mayıs 2024 09:15

    Derya hanım valimiz şehrin yönetiminde lider olmalı sekmen sanki bu şehrin yöneticisi valisi rektörü gibi davranıyor bu şehrin yöneticisi vali ise kendini göstersin. Kafadına esen kitap yasaklıyor kafasına esen yüzde 40 zam yapıyor, kafasına esen istediği yerde yıkım yapıp yol açıyor bu şehrin bir karayolları Dsi müdürü yokmu kültür müdürü yıkmu ki bir fuarda yayınevi yasaklanıyor bu diktatörlük veya firavunluktur. Yıllar rezalet yolları asfaltlanmak yetine üstüne vazife olmayan şeyler yapılıyor. Kitapla uğraşmayın asfaltla sahte bitümle ilgilenin attığınız asfalt 2 ay dayanmayıp dökülüyor. Yama yama yaparak ancak 1 ay dayanır. Sekmenin attığı asfalt dökülüyor altındaki asfalt sapasağlam onu kullanıyoruz böyle başkan olmaz olsun. Oy verenler bu günaha alet oluyor vebali onların üstüne olsun

  • halis demir. 14 Mayıs 2024 14:55

    şimdi 1 günde ulaşıma % 40 zam gelmiş. maaşlara gelen zam 6 ayda % 20 ve temmuzda gelecek. şimdi minibüsü kullanan kim. öğrenci işçi memur öğretmen. zengin olan durumu olan zaten arabasına atlayıp gidiyor. Bunu göremiyormuşsunuz. valimiz niçin buna engel olmuyor. 1 gecede % 40 zam olur mu. Üstelik kartlarımıza 15 gün 1 ay öncesinden paramızı yüklemişiz. hem önceden paramızı verip biniş hakkımızı alıyoruz hem zamma maruz kalıyoruz. Böyle adaletsizlik olur mu.

  • Ali er 13 Mayıs 2024 14:45

    Vali beye maşallah ancak devletin dini adalettir. Erzurum’da halk küflü ekmeği ramazanda yedi valimiz 1 kelime etmedi, yollar aşırı bozuk aracımızla hergün çukura düşüyoruz valimiz müdahalede bulunmuyor. Üniversiteye gidince yollara 50 adet atlatma koymuşlar her 40 metrede bir atlatmada içimiz dışımıza çıkıyor ameliyatlınolanların dikişleri patlayıp geri dönüyor bir kez olsun bunar kanun ve tğzüklere aykırıdır denilmedi. araçlar 1 senede alt takım amortisman hurdaya çıkıyor 1 alt takım 10 bin amortisör 4 bin binlerce araç milyonlarca tl para servet yok olup gidiyor bir kere olsun uyarı yapılmadı. Valimizden bunları rica ediyoruz yabancı araç girişi olmazsa atlatmaya gerek kalmaz ama kapıları açıp sonra atlatma koyarak ve uyarı işareti konuşmadan biranda kendimizi sarsıntı içinde buluyoruz. Bu iş kural tüzüğe göre yapılır yani Müslümanlık başka devlet işi hizmeti başka. Keşke belli ettirmeseydi Allah’la kendi arasında kalsaydı meşhur olmaaydı daha takva olmazdıydı. Mng civarında Eksoz patlatanlar için defalarca yazdım bir denetim olmadı kafeler önü 2 şerit kapatılıyor yol bulamıyoruz buna bir çare sundum kaldırımı 2 metre içeriye alın zamanında devlet önlemini almış boşluk bırakmış ama şimdi o boşluk kafelere kiralanmışız bunları çözün milletin gönlünde yer edinin. Şehre bir eseriniz olsun.