KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 20 Kasım 2023 22:32

Kısır Gecesi projesine AB hibe desteği

Kısır Gecesi projesine AB hibe desteği
Düzce Üniversitesi’nden Araştırma Görevli Özkan Işık hazırladı.

Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Araştırma Görevli Özkan Işık’ın yaptığı proje Avrupa Birliği Sanatsal Üretim Fonu’ndan hibe desteği almaya hak kazandı.

Araştırma Görevlisi Özkan Işık’ın “Kısır Gecesi” adlı projesi; “Erzurum ilinde düğünden bir gün önce erkeklerin kendi aralarında düzenledikleri bekârlığa veda partisine verilen isim olarak tanımlanıyor. Bu gecede damat ve arkadaşları bir araya gelerek eğlenirler. Eğer eğlence kırsalda gerçekleşiyorsa köy odalarında, şehirde gerçekleşiyorsa kahvehanelerde veya alternatif mekanlarda bir araya geliniyor. Bu mekanlarda ki bir aradalıkları, erkeklerin erkeklik temsillerini sergilediği, pekiştirdiği ve nihayet güçlendirdiği ve egemen olmanın hatırlandığı/onaylandığı alanlar olarak görmek mümkün. Eğlence iki temel kısımdan oluşur. İlk kısım, küçük yaş ve yaşlılarında yer aldığı orta oyunlarından oluşmaktadır. İkinci kısımda ise yaşlılar ve çocuklar mekanı terk eder ve hikayeler anlatılır. Bu eğlence ve bir araya gelmenin en temel ve önemli anlamlarından birisi gizil öğretici olma çabasıdır. Proje kapsamında Erzurum’daki erkeklerin düğünden bir gün önce eğlendikleri bu gecede eğlenmek için gruplar halinde gerçekleştirdikleri orta oyunların ve anlattıkları hikayelerdeki sanatsal bir görselleştirme ile sürülecektir” içeriğini kapsıyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.