Haber Girişi : 14 Mayıs 2017 21:17

Helal olsun, ''Erzurum Metrosu'' bakanlar kurulunda görüşülecek aşamaya geldi

Helal olsun, ''Erzurum Metrosu'' bakanlar  kurulunda görüşülecek aşamaya geldi

Milletvekilimiz Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı müjdeyi verdi. Yıllardır hayalini kurduğumuz Erzurum Hafif Raylı Sistem Projesi nihayet hayata geçiyor. Siyasetin sihirli eli dokununca böyle oluyor işte, gazete sayfalarında, sivil kuruluşların proje havuzlarında mayalanan projeler ete kemiğe bürünüyor; tasavvurdan, tasarıdan, plandan gerçeğe dönüşüyor.
Sayın Ilıcalı, hayalleri, projeleri olan usta bir siyaset adamı; çalışkan, takipçi bir milletvekili. Bu yönünü raylı sitemde de gösterdi.
Biz raylı sistem olarak yazıp çizdik hep, öyle alışmış ağzımız, Sayın Milletvekilinin açıklamalarında "Erzurum Tramvay Projesi" olarak geçiyor, bu büyük yatırım.
Milletvekilimizin medyada yer alan açıklamalarından öğrendiğimize göre, projenin Bakanlar Kurulu gündemine geliş süreci şöyle bir seyir takip etmiş:
Büyükşehir Belediyesine daha önce teslim ettiği projeye maddi destek sağlamak maksadıylaAfyonkarahisar'da gerçekleştirilen AK Parti 25. İstişare Toplantısında bir konuşma yapmış Ilıcalı.
Ayrıca, Ulaştırma Bakanlığının 2017 yılı bütçe görüşmelerinde söz alıp,UDH Bakanı Ahmet Arslan'a hitaben şöyle demiş; "Sayın Bakanım, Erzurum seçim bölgemde bir Raylı Sistem Projesi hazırladım, 'Gönderin, Ulaştırma Bakanlığına destek olalım.' demiştiniz. Büyükşehir Belediyemiz gönderdi. Ne olursunuz, bu 13 kilometrelik projeyi bir an önce yapalım. Ankara Yüksek hızlı Tren Garının açılışında da Sayın Cumhurbaşkanımız 'Yüksek Hızlı tren Erzurum'a 2023'te gelecek.' dedi. Erzurum'da hemen bunu başlatalım"
Bu sıkı takip karşılıksız kalmamış.
Konu, hükümet ve Cumhurbaşkanımız nezdinde de yankı bulmuş.
Ve Sayın Milletvekilimizin telefonda konuşmamızda ifade ettiğine göre, çok yakın bir zamanda Bakanlar Kurulu gündemine taşınacak proje.
***
2005 yılından bugüne kadar muhtelif vesile ve aralıklarla defalarca kaleme aldığımız yazıların birinde şöyle demişiz:İki Devlet Üniversitesine sahip bir şehir için bu sisteme lüks diyebilir miyiz? Hangi açıdan bakarsak bakalım, geleceğin Erzurum'unda raylı sistem "olursa iyi olur" tarzında bir yatırım olarak değil, "olmazsa olmaz" bir projedir.
'Her şey bitti kaldı fıstıki yeşil' diyenlere de sözüm var: Çağdaş şehircilik, sadece günün maslahatlarıyla uğraşmak değildir, aynı zamanda "geleceğin kenti"niplanlamaktır.
Raylı sistem geleceğin Erzurum'u için temel bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Bu projeyi sadece "muhtemel yolcu kapasitesi" ve "maliyet" açısından da düşünemeyiz. (Böyle itirazlar vardı devlet katından o zamanlar.)
Bu hizmet, belirtmeye çalıştığımız unsurların yanı sıra "Asrın ipek yolu merkezi" olma iddiasındaki Erzurum için bir "prestij yatırımı" olacaktır.
Büyükşehir Belediyemizin ve ona destek olacak Hükümet'in böyle prestijli bir projeye imza atması bize gurur verir. Şu soğuk memlekette insanımıza sımsıcak, kaliteli, çağdaş bir toplu taşıma imkânı sunanlar, şehrin hizmet tarihine geçeceklerdir.

***
On yıldan beri bu hususta kalem oynatıyor, ENER adına açıklamalarda bulunuyoruz.
Bu vesileyle ENER STRATEJİ MERKEZadına Sevgili Mükremin Uzun'un doktora çalışması boyutunda hazırladığıçok kapsamlı, değerli çalışmayı hatırlatmak isterim, epey yankı bulmuştu.
Etkili olalım diye bu yazılarımızda hep başka illeri örnek veriyor :" Antalya, Konya bu işi başardı, biz de istiyoruz, biz de. Hatta ODTÜ'nün kampüsünde bile var raylı sistem." Diye kıyameti koparıyorduk.
Bunları yazarken şöyle bir hayalim vardı: " Böyle güzel işler konusunda hep başka illeri örnek veriyorum, bizi de bir gün örnek gösterecekler mi?  Görecek miyim bu günleri?"
Vallahi gördüm.
Sayın Ilıcalı'nın açıklamasını okuyan MO Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, toplamış medyayı yapmış açıklamayı.
Demiş ki: "Erzurum'a 13,5 km'lik raylı sistem-tramvay projesi yapılacak. Bizim Erzurum'dan neyimiz eksik. Milletvekillerini ve Büyükşehir Belediyesi'ni göreve davet ediyoruz"
Onlara da yapılsın, yapılmalı.
Çok sevindirdi beni şehrimin müspet manada başka illere örnek gösterilmesi, inanın göğsüm kabardı, omuzlarım tikeldi!
***
Evet, siyasetin iş bitirici ağırlığını koymasıyla bu muazzam proje artık karşımızda durmuyor, Bakanlar Kurulu'nun gündemini süslüyor.
Harika bir gelişme bu.
Hükümet için küçük, şehir için çok büyük bir adım.
Yıllardır gündeme gelen bu büyük hizmet konusunda hiç bu kadar somut gelişme olmamıştı.
Başta Sayın Ilıcalı olmak üzere tüm siyasi ekibe teşekkür ediyor, rayların döşeneceği günü hasretle bekliyoruz.
Yıllar önce bir yazımızda demişiz ya "Şu soğuk memlekette insanımıza sımsıcak, kaliteli, çağdaş bir toplu taşıma imkânı sunanlar, şehrin hizmet tarihine geçeceklerdir."
Evet, helal olsun, geçiyorlar işte!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.