ER-VAK PASİNLER’DEYDİ

Cumartesi günü, Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’nin davetlisi olarak Pasinler’deydik.

70 kişilik bir grupla gittiğimiz Pasinler’de yapılan ve yapılması düşünülen hizmetleri yerinde görüp bilgiler aldık.

İstişare niteliğinde olan bu davette, Er-Vak’ın hazırlamış olduğu DAP Projesi’nin bölge hakkındaki kalkınma yol haritalarını anlatıp, konuyla ilgili uzman üyelerimizin görüşlerini paylaştık.

Hatırlanacağı üzere Pasinler, Erzurum’un potansiyeli en yüksek ilçelerinin başında gelmektedir.

Anadolu’nun kapılarının Türklere ilk defa aralandığı Pasinler Savaşı’nın bu bölgede olması, tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunması, bereketli Pasin Ovası, termal suları, Kargapazarı Şehitliği’ne ev sahipliği yapması, Sarıkamış Harekâtı sırasında 11.Kolordu’nun burada karargâh kurması, 28 Mart 1915 yılında 3.Ordu Sıhhiye Reisi Dr. Tevfik  Salim Bey tarafından hazırlanan tifüs aşısının ilk kez Hasankale’de uygulanması, Anadolu’da kurulan ilk vakfın bu coğrafya da olması, Şair Nef’i, İbrahim Hakkı Hz., Alvarlı Muhammed Lütfİ Hz. ve Âşık Reyhani gibi ünlü şahsiyetleri bağrından çıkarması, demir yolunun geçtiği bir ilçe olması, Pasinler’in önemini yeteri kadar izah etmektedir.

Bu kadar zengin potansiyeline rağmen Pasinler’in istenilen kalkınmayı sağlayamadığı ve nitelikli göçü önleyemediği ne yazık ki bir gerçektir.

Hülasa yağın, unun ve şekerin bir arada bulunduğu bu ilçemiz, bir türlü helva yapımını gerçekleştirememektedir.

İlçenin bu potansiyellerini profesyonelce kullanıp, marka haline gelmesi, elbette ki imkânsız değildir. Günümüzde bu kadar avantajlara sahip olmadığı halde Sandıklı, Gönen, Beypazarı, Safranbolu gibi markalaşan ilçeleri gördüğümüzde Pasinler’in de kısa zamanda böyle bir konuma gelebileceğini söylemek mümkündür.

Pasinler dışında yaşayan bu toprağın çocukları ile özellikle çeşitli makam ve mevkilerde olan ve maddi imkânları yüksek Hasankaleliler’in ilçelerine olan aidiyet duygularının artırılması şüphesiz ki ilçenin sosyal dokusu üzerinde ciddi etkiler yapacaktır.

Pasinler’in ciddi bir sıçrama yaparak arzu edilen hedefleri yakalaması uzak bir ihtimal değildir.

Geçmişte iyi niyetle yola çıkılarak yapılan ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle sekteye uğrayan özel teşebbüse ait devre mülkün sorunlarının çözülerek Belediye’ye devredilmesi Pasinler’e maddi ve manevi bir rahatlama sağlayacaktır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak dört yıllık ‘Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’ bölümünün açılması, bununla bağlantılı olarak ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin oluşturulması ilçeye çok şey kazandıracaktır.

Pasinler, patates tohumu üretimiyle tarım alanında sesini duyurabilir, termal seracılık konusunda atılımlar yapabilir.

İlçe merkezinin yorgun bir görünümde olduğu hemen anlaşılmaktadır. Aziziye ilçesindeki dönüşüm örneğinde olduğu gibi alternatif bir caddenin açılması ve ilçe girişine estetik bir görünüm kazandırılması ileriye dönük projeler arasında sayılabilir.

Sn. Başkan Ahmet Dölekli’nin kısa bir süre içerisinde ilçeye güzel kazanımlar sağlaması Pasinler’in geleceği için ümit vericidir.

Yeni yapılan aile kabinleri ve Büyük Çermik, emsallerine gıpta ettirecek güzellikteydi. Termal Otel’in ve diğer eski iki kaplıcanın restore edilmesi termal turizmi açısından çok yerinde bir hizmet olmuştu.

Yapımı devam eden 150 kişilik termal otel ve yapılacak olan bungalov evler ile aqua park’ın ilçeye bir hareketlilik sağlayacağı muhakkaktır.

Yaptığımız istişare neticesinde, Pasinler’in, yakın zamanda marka bir ilçe haline gelmesi için yöre halkının ilçeyi sahiplenmesi ve ortak akıl kullanması gerektiğini söyleyebiliriz.

Belediye başkanının davetlisi olarak gittiğimiz Pasinler’de son derece güzel ağırlandığımızı vurgularken, Er-Vak olarak bu ilçemize ait başka sorumluluklarımızın da olduğunu hatırladığımızı ifade eder, ev sahipliğinden dolayı Sn. Başkan Ahmet Dölekli’ye ve ekibine Erzurum Kalkınma Vakfı olarak teşekkürlerimizi sunarız.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.