EKONOMİ Haber Girişi : 18 Nisan 2022 02:32

DAİB Başkanı Tanrıver güven tazeledi

DAİB Başkanı Tanrıver güven tazeledi
DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, Olağan Seçimli Genel Kurulda başkanlığa yeniden seçildi. 

Hafta sonu yapılan ve iki listenin katıldığı genel kurulda, 2018 yılından bu yana Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Tanrıver, 455 oy alarak güven tazeledi. Genel Kurula katılan AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban ise ihracatın her yıl artarak devam ettiğini rakamlar ile anlattı.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği yeni hizmet binasında hafta sonu seçim heyecanı yaşandı. Yeni dönem için oy kullanacak çevre illerden gelen 1042 delege Erzurum’da buluştu. DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver yeniden aday olduğunu açıklarken rakibi Iğdır’dan Osman Bahar oldu.

İki listenin yarıştığı genel kurulda, kırmızı liste ile seçimlere katılan Ethem Tanrıver, 455 oy alarak başkanlığa yeniden seçilirken beyaz liste ile Tanrıver’e rakip olan Osman Bahar 319 oy aldı. Seçimlerde yeni yönetim kurulu, denetim kurulu ve TİM delegeleri de belirledi. İhracatçıların oylarıyla seçilen kurullar 2026’nın Nisan ayına kadar görevine devam edecek.

Genel Kurulda güven tazeleyen Ethem Tanrıver, kendisini tekrardan bu göreve layık gören üyelere teşekkür etti.

 YÜZDE 50 BÜYÜDÜK

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan Genel Kurul’da konuşan Ethem Tanrıver, görev süresi içinde verilen hizmetleri anlattı. Tanrıver, “Biz göreve geldiğimizde 1.770 milyar dolar ihracatla devraldık. 2021 sonunda 2 milyar 540 milyon dolarla bu işi bitirdik. Yüzde 50 oranında Türkiye ortalamasının çok üstünde büyüdük. 1430 tane yeni ihracatçımızı yaptık. Bunlardan 465 milyon dolar onlara ilk defa ihracatla kavuşturduk. Pandemiye rağmen sınır kapılarımızda çok güzel işler yaptık. Temassız gümrüğü ilk defa Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği yaptı. Habur’da Türkiye’ye rol model olan temassız gümrüğü biz yaptık. Eğitimler, seminerler verdik. Eksiklerimiz, hatalarımız olabilir ama biz gerçekten güçlü bir aileyiz. TİM’e ilk olarak benim dönemimde girdik. Amacımız birlik beraberlik. Biz yıkmaya değil yapmaya geldik. Ben değil biz modelini uyguladık. Hep başarılı olduk bundan sonra da olacağız. Eksiklerimiz varsa da hep birlikte düzelteceğiz” dedi.

SINIR KAPILARI HAREKETLENDİ

Türkiye’deki ihracatçıların önemli bir kısmının Doğu Anadolu’da olduğunu ifade eden Tanrıver, “Bugün Türkiye’de 85 bin ihracatçı var 29 bini Doğu Anadolu’da, bu gerçekten büyük bir önem. Yakında sınır kapılarımızdaki hareketlilik artacaktır. Yeni sınır kapıları açılacaktır. Ermenistan sınır kapımızın bize çok büyük avantajı olacak. Bu işleri birlikte başaracağız. Gittiğimiz yerlerde tohum ekip meyvelerini alıyoruz. Ekmeden kimse bir şey kazanamaz. Dönemimizde Eximbank irtibat ofisimizi açtık. İhracat Geliştirme A.Ş.’mizikurduk. DAİB’e yakışır bu hizmet binasını yaptık. Bir apartman dairesinde oturuyorduk, şimdi buradayız. 8 milyon 900 bin TL’ye her şey dahil bitirdik. Verdiğiniz her kuruşu doğru yere harcadık. Muhasebemiz herkese açık, herkes gidip bakabilir. Ben il dışına, yurt dışına giderim otel parasına kadar kendi cebimden harcarım. Aksiyse Allah benden çıkarsın. Birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun” diye konuştu.

YATIRIM, ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM ODAKLI EKONOMİK ANLAYIŞ

Genel kurul toplantısına katılan AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban ise, “Seçimler bizler için bugünü değerlendirmek, mevcut durumda aldığımız keyifle, bilgiyle, veriyle gelecekte daha iyi neyi ve kiminle yapabileceğimizin bir işareti olacaktır. Hem bölgemiz hem ülkemiz için verimli sonuçları elde edecektir inşallah. 2002 Türkiye’sinde ihracat 25 milyar dolarseviyesindeyken 2022 yılına geldiğimizde ihracatımız 200 milyar doların üzerine çıktı. Bunu AK Parti iktidarı ile yaptık. Ama bunun en önemli mimarları ihracata gönül vermiş olan sizlersiniz. Bu anlamda her birinizi yürekten kutluyorum. Eğer sizler bizim ortaya koyduğumuz hedeflere inanmış olmasaydınız bizler de bu hedeflere ulaşamazdık. Katkınız bizim ülkemiz için herşeyden çok daha önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarla belirttiği gibi, ‘Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı ekonomik anlayışımızla’ inşallah önümüzdeki dönemlerde 200 milyar dolar seviyesine gelmiş olan ihracat rakamlarımızı çok daha ileri noktalara 500 milyar doların üzerine çıkarma noktasında da çabalarımız var. çok somut iki çalışma yaptık. Ekim ayında mecliste çıkardığımız bir yasayla İhracatı Geliştirme A.Ş.’yi kurarak hem ihracatçımızın yeni pazarlara erişme noktasında desteklerini sağladık hem de kredi ve kefalet gibi konularda problemleri aşmak için destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

İHRACATA VERİLEN ÖNEM

İhracatçıyı destekleyen Eximbank’ın bugün 130 ülkeden fazla ülkeye hizmet verdiğini kaydeden Taşkesenlioğlu Ban konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ben yıllarca Sudan’a, Uganda’ya, Tanzanya’ya ihracat yapmış bir kadın olarak söylüyorum. 2016’da yılında Sudan’a ilk başörtüsü göndermek istemiştim. Eximbank’ın bana söylediği şey, bizim limitlerimiz çok iyi değil diyordu. Ama bugün Eximbank o dönemde 25-30 ülkeye gerçek anlamda çalışırken bugün 130 ülkeden daha fazla ülkeye hizmet veren bir banka haline geldi. O gün sadece Türkiye’nin belli başlı güçlü firmalarına ihracat için destek veren Eximbank, bugün benim gibi çok küçük bir yatırımcının da ihracatçının da yanında. Bu büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etme yolunda ihracatçılara verdiğimiz somut göstergelerden bir tanesiydi.”

YENİ PAZARLAR

Afrika’yı da pazara açtıklarını aktaran Taşkesenlioğlu Ban, “Yeni pazarlara da ulaştırmamız lazımdı sizi.  Türk Hava Yolları ile uçamadığımız yer kalmasın anlayışı ile uçuş noktalarımızı 60’lardan 200’lerin üzerine çıkardık. Sadece Afrika’da son 20 senede 40’tan fazla yeni büyükelçilik oluşturarak hemen hemen her elçiliğimize de ticaret ataşelerimizi göndererek siz değerli ihracatçılarımıza sadece Avrupa’yı değil Afrika’yı da ihracat alanı olarak göstermeye çalıştık. Pandemi dönemi bize şunu gösterdi. Aslında Avrupa için de Afrika için de dünyanın birçok bölgesi için de Türkiye gerçekten yatırımın, üretimin ve ihracatın merkezi olacaktır. Her alanda neye ihtiyacınız varsa yanınızda olmaya ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

‘BİRLİĞİMİZİN MARKA DEĞERİNİ ZİRVEYE TAŞIMAMIZ ELZEMDİR’

Yönetim kurulu başkanlığına tek aday olarak rakip olan Osman Bahar ise, şöyle konuştu;  “Bir önceki seçimde bu sayının yarısı kadardık. Yüksek oranda katılımla yapılan genel kurulumuz birliğimizin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu birlik sizlerin sesi ve haklarınızın savunucudur. Ekibin güçlü, liyakatlı olması elzemdir. Temel hedefimiz üyelerimizin çalışma hayatını kolaylaştırmaktır. Bu birliğin güçlenmesi daha çok üyenin katılımı ve ortak aklın fikirleriyle mümkündür. Aslolan insan kazanmak ve onları temsil edebilmektir. Birlik olarak güçlü durmamız üyelerimizle ile her alanda temsil ve bürokraside haklarını savunmak konusunda rol almamız gerekmektedir. Daha büyük pazarlar için hep beraber mücadele edeceğiz. Bütün üyelerimizin katkısına ve aklına ihtiyacımız var. Birliğimizin marka değerini zirveye taşımamız elzemdir.”

SEÇİMLERDE KİMSE KAYBETMEYECEK

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde Ethem Tanrıver, oyların 455’ini alarak bir kez daha başkan seçildi. Teşekkür konuşması yapan Tanrıver, kendisini tekrardan bu göreve layık gören üyelere teşekkür ederek “2018 yılında başladığımız görevimize yeni dönemde de devam edeceğiz. Kıymetli ihracatçılarımız bu görevi bize layık gördüler, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Seçimlerde aslında kimse kaybetmeyecek, DAİB ailesi olarak hepimiz kazanacağız. Bizler Ekip olarak makamı küçültecek, hizmeti büyüteceğiz. Genel kurulumuza teşrif eden tüm ihracatçılarımıza tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • levent sütçü 19 Nisan 2022 13:37

    Sayın Taşkesenli Ban hanım hakikaten Erzurum İhracatının her sene artarak devam ettiğini beyan ederken acaba bilmediğimiz bir Erzurum varda acaba oranın milletvekilimi?????????? Artık İzmirdeyim de artık böyle milletvekilim olmadığı için zoruma gitmiyor.