EKONOMİ Haber Girişi : 06 Ocak 2011 16:49

Birecik İlçe Müftülüğü Barış Elçileri İlçedeki İki Husumeti Bitirdi

Birecik İlçe Müftülüğü Barış Elçileri İlçedeki İki Husumeti Bitirdi

Şanlıurfa ili Birecik İlçe Müftülüğü personeli arasında İlçe Müftüsü Mekki SOLMAZ’ın koordinesiyle bir barış komisyonu kurulmuş ve ilçedeki husumetleri bitirme adına faaliyetlerine başlamıştır. Bu bağlamda;
Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde, iki aile arasında bir kişinin öldürülmesiyle başlayan kan davası barışla sonuçlandı. İlçe Müftülüğümüz ile beraber yörenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle ikna edilen Kılıç ve Şahin ailesine mensup 2 bin kişi, oluşan onlarca metre kuyrukta tekbirler eşliğinde yarım saat tokalaşıp, birlikte yemek yiyerek barıştıklarını ilan etti.

Geçen yıl Ekim ayında, 19 yaşındaki Nahsan Kılıç isimli genç aralarında husumet bulunan Mevlüt Şahin tarafından sokak ortasında kurşun yağmuruna tutularak öldürülmüştü. Bu olayın ardından iki aile arasında başlayan kan davasının başka ölümlere yol açmasını önlenmesi için başta ilçe müftülüğümüz ve ilçenin ileri gelenleri, iki aile arasına elçi olarak girdi. Yapılan görüşmelerin ardından her iki ailenin de barışmayı kabul etmesi üzerine, Birecik ilçe merkezindeki bir dinlenme tesisinde barış yemeği düzenlendi.

Barış törenine AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ramazan Başak, Birecik Kaymakamı Oktay Erdoğan, İlçe Müftüsü Mekki SOLMAZ, bürokratlar ile iki aileye mensup yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Şahin ailesinin fertleri oluşturdukları uzun kuyrukta, husumetli oldukları Kılıç ailesinin barış törenine gelmesini bekledi. Uzun konvoylar ile tesise gelen Kılıç ailesinin fertleri, dakikalarca uzun kuyrukta hasımları ile tekbirler eşliğinde tokalaştı. Uzun süren tokalaşmanın ardından yemek için salona geçen kalabalığa konuşan Birecik Kaymakamı Oktay Erdoğan, "Yeni bir yıla barışla girmek mutluluk verici. Ben Birecik'e geldiğimden bu yana 3 barış yemeğine katıldım. İnsanlarımızın kan davasına son vermeleri ve barışmaları hepimizi mutlu ediyor. Bu ailelerimizin davranışının diğer kan davasını sürdürenler tarafından da örnek alınmasını arzu ediyorum" dedi. AK Parti Milletvekili Ramazan Başak ise, İslam dininin barışı emrettiğini vurgulayarak, Kılıç ve Şahin ailelerini barışmalarından dolayı kutladı. Ardından söz alan İlçe Müftüsü Mekki SOLMAZ İslam dininin barış, kardeşlik, sevgi ve hoşgörü dini olduğunu ifade ederek vatandaşlarla İslam dininin barışa önem verdiği konusunda sohbet etti. Sohbetinin ardından dua ederek bir daha kırgınlıkların, kavga ve dövüşlerin olmadığı bir hayat temenni ederek konuşmasını bitirdi.

Salonda bulunanların birlikte duaya âmin demesiyle kan davalı ailelerin ileri gelenleri Yusuf Kılıç ile Mehmet Şahin'e el sıkıştırdı. Kılıç ve Şahin ailesi reislerinin tokalaşması sırasında törene katılanlar ise tekbir getirip, barışı kutladı. Kan davasının barışla sonuçlanmasının ardından iki aile fertleri ve törene katılanlar birlikte yemek yedi.

Bir hafta önce de yine Birecik Diktepe köyünde meydana gelen kavgada araya girip ayırmak isteyen bir gencimiz kaza ile kendisine isabet eden kurşunla hayata veda etmişti. Birecik İlçe Müftülüğümüz her zaman olduğu gibi barıştan yana olmanın, İslami çerçeve içerisinde bir hayat sürmenin en ideal bir yol olduğunu anlatarak iki aile arasında barışı sağlamak için uğraşı vermiş, barışı gerçekleştirmek için aileleri telkin etmiş ve kan davası güdülerek bir yere varamayacağını ifade etmişlerdir. Nihayet bu bağlamda istenilen barış sağlanmış ve iki bin kişilik bir barış yemeği tertip edilmişti.