Hacı Adaylarına uygulamalı Tavaf dersi

Bu yıl Eskişehir'den hacca gidecek olan hacı adaylarına Müftülük tarafından Reşadiye Camiinde uygulamalı hac semineri verildi. Eğitim kapsamında hacı adayları ihram giyip Kabe maketi etrafında temsili tavaf yaptı.

Çekilen kuralar neticesinde Eskişehir'de hacca gitmeye hak kazanan bin 300 hacı adayı, hac duaları, beşeri münasebetler ve yapılan aşılarının ardından Eskişehir Müftülüğü'nün nezaretinde uygulamalı olarak tavaf tatbikatına katıldı. Hacı adaylarına önce nasıl ihrama gireceği ve kabe etrafından nasıl tavaf edecekleri sözlü olarak anlatıldı. Gerçekleştirilen anlatımın ardından hacı adayları, ihramlarını giydi. Daha sonra camii içerisinde kurulan Kabe maketi etrafında temsili olarak tavaf yapılışı, İl Müftü Yardımcısı Selami Bağcı ve Din Görevlileri öncülüğünde uygulamalı olarak hacı adaylarına gösterildi. Din görevlilerin uygulamalı gösterisinin ardından bu kez hacı adayları Kabe maketinin etrafında tavaf yaptılar.Bir hayli heyecanlı oldukları gözlenen hacı adayları, anlatılanları can kulağı ile dinleyip, gösterilen kuralları pür dikkat izledi.Kendilerini adeta hac ortamında hisseden hacı adayları, 3 saatlik seminer sonunda ihram giymeyi ve tavaf etmeyi öğrendi.

Bu sene ilk kez hacca gidecek olan Mehmet Ali Sağlamlı, tatbikatın kendilerine büyük katkı sağladığını belirterek, " Bilgileri kitaptan öğrenmeye çalışıyorduk. Ama ihram giymeyi ve tavaf etmeyi uygulamalı olarak yapmamız bizim için iyi oldu.Yapılacakları gitmeden önce görmemiz bizi rahatlattı." dedi.

Müftü Yardımcısı Selami Bağcı ise hıÜüacı adaylarının kutsal topraklarda dini vecibelerini yerine getirirken zorlanmamaları için müftülük olarak uygulamalı seminer verildiklerini söyledi. Seminer'de tavaf, say ile burada uyulması gereken kuralların detaylı olarak anlatıldığını belirten Bağcı," Bu seminerler hacı adaylarımıza çok faydalı oluyor, Hacı Adaylarımız Hacda bu seminerler sayesinde hiç sıkıntı çekmiyorlar. Bu yıl Hacca Eskişehir'den özel şirketlerle birlikte 1300 civarında hacı adayımız gidiyor. Şirketlerin hac yolculuğu başladı. Diyanet olarak 13 Kasım 2008 de hacılarımız yola çıkacak" diye konuştu. (CİHAN)

30.10.2008 13:14:00