Buzlar Eridi

?2 trilyon ton buzul eridi!? Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yeni uydu verilerine göre, Grönland, Antarktika ve Alaka?da 2003'ten bu yana 2 trilyon tondan fazla buzul eridi. Bir gazetede gördüğüm bu başlık beni çok etkiledi. Gerçekten bilim adamları felaketin eşiğinde olduğumuzu söylediler. Peki, yaşadığımız dünya bu duruma nasıl geldi? Yaratıldığı ilk dönemde var olan bir eksiklikten dolayı mı ortaya çıktı bu durum? Maalesef bu günkü dünyanın durumu, ne yaratıldığı anda vardı, nede böyle bir durum hasıl olması için programlandı.?Yaşanan bu tahribatlar insanın kendi elleriyle oldu.? O, yedi göğü, birbiri üzerinde tabaka, tabaka yarattı, Rahman?ın yaratmasında bir aykırılık, uygunsuzluk görmezsin. Gözünü döndür de bak, bir bozukluk görüyor musun? Sonra gözünü iki kez daha döndür bak. Göz aradığı bozukluğu bulmaktan umudu keserek hor ve bitkin bir halde sana döner.?(Mülk Suresi-3/4.Ayet)

      Allah(c.c); âlemi insanın hizmetine tabiri yerinde ise tertemiz verdi. Ve yeryüzüne öyle bir düzen ve ölçü getirdi ki, her olayı bir plan ve programın tecelli zincire bağladı. Gündüzün geceyi takip etmesinden, mevsimlerin akışına, atmosferdeki kat kat tabakalardan, atomlardaki kuarklara varıncaya değin bu denge ve ölçü kendini inanılmaz bir hassasiyette hissettirdi.?Göğü yükseltti ve ölçüyü koydu. Ölçüde haddi aşmayın.(Rahman Suresi-7/8.Ayet)

     Yüce yaratıcı sadece kendisini bilip tanıması ve kulluk etmesi adına bu kâinatı insanoğlunun emrine vermiş;  bu emaneti kendinden sonra gelecek kuşaklara iletmesi bağlamında da uyarılarda bulunmuştur. Dikkatinizi toplayarak aşağıda vereceğim ayeti okumanızı istirham ediyorum:?İnsanların kendi işledikleri(kötülükler)sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı kötü sonuçlarını dünyada onlara tattıracaktır.(Rum suresi-41.Ayet)

 

******

     Yukarıda da itinayla vurguladığım bu dünya emanetini muhafazasını, ancak onun tabii dengesini koruyarak temin edebiliriz.

Hâlbuki insanoğlu kendi eliyle bu dengeyi bozmaya başlamıştır. Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı çevre sorunları, sanayi atıkları ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bunun sonucunda toprak, su ve hava kirlenmekte ve zehirlenmekte, nice hayvan ve bitki türleri yok olup gitmektedir. Hatta bu bozulmanın genetik bozulmaya bile yol açması söz konusudur. Buna bir de sosyal hayattaki bozulma eklenince insanın, Allah?ın koyduğu değerleri dikkate almamasının acı faturası ortaya çıkmaktadır. Ayette yeryüzünün bu şekilde bozulmasına sebep olan insanın, bunun acı sonuçlarının bir kısmını dünyada tadacağına, asıl cezasının ise ahirette olacağına işaret edilmektedir. İnsanın yapıp ettikleri sonucu karada ve denizlerde ortaya çıkan bu bozulmaya asırlarca önce işaret edilmiş olması dikkat çekici değil midir?(www.diyanet.gov.tr)

 

******

    Küresel ısınmayla birlikte değişen dünya dengesindeki farklılıkları hepimiz hisseder olduk? İklimler yer değiştirdi; o kadar değiştirdi ki güneş buluttan sıyrıldığında yanıyoruz, bulutla kaplandığında ise donuyoruz. İlkbahar diye bir mevsim neredeyse ortadan kalktı. Yağmurun yoğun bir şekilde yağdığı zamanın hemen sonrasında hiç üşenmeyin, bulabilirseniz ham toprağa bir bakın. Güneş yüzünü gösterdiği andan itibaren topraktaki suyun nasıl buharlaşıp yok olduğunu, toprağı büzülmüş bir yapıya büründürerek nasıl çatlattığını göreceksiniz. Çok değil sizden 50 yaş büyük bir tanıdığınıza eskilerin iklim geçişlerini bir sorun. Onların sizlere anlattıklarıyla yaşadıklarınız arasındaki uçurumu inanın fark edeceksiniz! Musibetler kapımızı çalmadan evvel, elimizde ki nasihatleri değerlendirelim. Link ( TIKLAYIN )

Önümüzde bulunan bu felaketlere karşı neler yapabileceğimizi düşünelim. İlk önce birey olarak başlatalım bu hareketi. İnceleyelim, araştıralım.Çevremizdekilere ulaştıralım edindiğimiz bilgileri.Bu halka genişleyerek devam etsin.

 

Şimdilik; güneş buzulları eritiyor?

Ya buzullar da biterse?.....

 

     Hayatın, sizi daraltmadığı anlar geçirmeniz dilek ve temennilerimle?

Yüzünüz Hep Gülsün!


24.12.2008 23:31:00