ABD SURİYE’DEN ÇEKİLDİM-ÇEKİLMEDİN DİYEREK DÜNYA İLE DALGA GEÇİYOR...

Çok değil, iki ay kadar önceydi... ABD Başkanı Donald Trump Suriye’den “çekilme” kararı aldığını ilan etmişti.

Ama aynı Donald Trump birkaç gün önce bu kez “çekilmeme” kararı aldığını ilan etti.
İki ay içinde ne oldu?
Pentagon Trump’ın kulağını çekti: “Saçmalama! Bilmediğin konularda abuk subuk laflar etme! İlla ki konuşacağım diyorsan önce bize bir danış, bizim düşüncemizi öğren sonra çık konuş” dedi.
Pentagon böyle söyleyince Trump’ın paçaları tutuştu, damadıyla oğluna danıştı, Kongre’den gelen uyarı mektubunu da okuyunca “Amerikan askerlerinin bir kısmının Suriye’de bulundurulmasına yüzde yüz katılıyorum” diyerek, daha önce söylediklerinin tümünü yalayıp yuttu.
*
Bu arada Pentagon, IŞİD’in “Suriye’de vites değiştirerek köklerine dönmeye başladığını” Washington Post’un kulağına fısıldadı. WP de bu bilgiyi allayıp pullayıp gazetede yayınladı.
Habere göre, IŞİD Suriye’de elinde kalan son kale Bağuz’u da kaybetti ama kritik bölgelerde “uyuyan terör hücreleri” oluşturdu. Sadece Suriye’de de değil, Irak’ta da aynı çalışmayı yaptı.
Ayrıca IŞİD, gündüzleri yerin altına girip, geceleri dışarı çıkmaya başladı.
İlginçtir IŞİD’e yerel destek de kesilmedi.
Washington Post, uzmanları da konuşturmuştu. Uzmanlar önümüzdeki ayların, örgütün bölgede hâlâ kırılgan olan istikrarı bozup bozamayacağını ve yeni dalga şiddet eylemlerine girişip girişemeyeceğini göstereceği uyarısında bulunuyordu.
*
WP’deki haber şunu anlatmak istiyordu: IŞİD, Suriye’de de, Irak’ta da bir biçimde varlığını sürdürecekti. Bu durumda ABD’nin askerlerini çekmesi beklenemezdi. Irak’ta zaten askeri vardı. Suriye’de de olacaktı.
Bu da ABD’nin hem Irak’ın hem de Suriye’nin kuzeyini kontrol altında tutmaya devam edeceğini gösteriyordu.
*
Demek oluyordu ki, ABD ve İsrail’in, PKK/PYD’yle birlikte devlet oluşturma planı, gerçekleşebileceği zamanı bekleyecekti.
Ayrıca ABD askerleri Suriye’de bulunduğu sürece, Filistin’de çocukları, kadınları öldüren Netanyahu, Tel Aviv’deki evinde geceleri rahat uyuyacaktı.

VENEZUELA’NIN
ELEKTRİKLERİNİ KESTİLER
Emperyalist saldırılarda bu yeni bir yöntem olmalı. Ülkenin 23 eyaletinden 22’sinde perşembe akşamı elektrikler kesildi ve bir daha da gelmedi.
Venezuela hükümeti, siber saldırıyla elektrik sistemine sabotaj gerçekleştirildiğini öne sürerken ABD’yi suçladı.
Tabii ki, ABD’nin yanında Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada gibi müttefikleri de düşünmek gerek. Onlar da böyle bir suç işleyebilir.
Ancak hiçbirinden ses çıkmadı. Onların yerine işbirlikçileri Guaido konuştu. Destekçilerini sokağa çıkmaya ve eylem yapmaya çağırdı.
Ve böylece elektriklerin niçin kesildiği de anlaşılmış oldu.


18.03.2019 09:40:00