GÜNCEL Haber Girişi : 17 Aralık 2008 22:12

Alevi ve Caferiler'den Cami Yangınlarına Tepki

Alevi ve Caferiler'den Cami Yangınlarına Tepki
Alevi ve Caferi kanaat önderleri İstanbul'da ard arda yaşanan cami yangınları karşısında vatandaşları provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı. Türkiye'de yeni bir "Alevi-Sünni çatışması" oluşturmaya çalışan dış güçler olabileceğini vurgulayan önde gelen isimler, "Bu oyuna gelmeyelim" çağrısında bulundu.

Son günlerde İstanbul'da cami yangınları,"Bazı güçler yeni bir provakasyon çabası içine mi girdi?" sorusunu akıllara getirdi. Bu yangınlarla ilgili değişik kesimlerden ortak tepki geliyor. Yapılan çağrılar da "Provakasyonlara gelmeyin" yönünde gerçekleşiyor.

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, her kesimden vatandaşları dikkatli olmaya ve provakasyonlara gelmemeye çağırdı. Türkiye'den biten sağ-sol çatışmasının yerine etnik çatışmaların çıkmasını arzulayanların boş durmadığını vurgulayan Özgündüz, "Bir etnik çatışmayı zinde tutmak isteyen emperyalistler mezhebi çatışma çıkarmayı planlıyorlar. Muhtemelen camiye molotof atan eller cem evlerinde saldırıcak. O yüzden her dinden, her mezhepten vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Bu gemide hep birlikte yaşıyoruz. Bu gemiyi batırmak kimseye yarar getirmez" dedi.

Türkiye üzerinde yıllardır çeşitli oyunlar oynandığını belirten Karacaahmet Sultan Dergahı Cemevi Genel Başkanı Muharrem Ercan ise geçmişte benzer senaryoların Maraş, Çorum ve Sivas'ta da yaşandığını hatırlattı. Türkiye'de uzun süredir "Türk-Kürt"' çatışması çıkarmaya çalışan güçlerin bu kez de "Alevi- Sünni" kavgası çıkarmak için uğraştığını belirten Ercan, "Bunu yapan insan olamaz. Ne Alevi olabilir, ne de Sünni olabilir. Bunu yapanlar tamamen dış güçler tarafından yönlendirilmiş kişilerdir. Türkiye'nin üzerine oynanan oyunlarda provokatörlük yapanlardırr. Ben bir Alevi dedesi olarak tüm Alevi hatta tüm İslam âlemine sesleniyorum ve rica ediyorum. Böylesi bir oyuna gelmemelerini özellikle rica ediyorum.Cenab-ı Allah yarın bizden hesap sorar. 'Siz üç-beş çapulcunun oyununa gelip de böyle bir olayları neden yarattınız?' diye bizden hesap sorar. Cami de bizim için kutsaldır ve oraya atılan da bizim için hatadır, cem evi de kutsaldır oraya yapılan da hatadır. " ifadelerini kullandı.

Camilerin ardından aynı provokasyonun cem evlerine yönelik de uygulanabileceğine dikkat çeken Ercan, "Olabilir. Ben bunu olmaz diyemiyorum. Çünkü Türkiye her şeye gebe. İnsanlara artık güvenim kalmadı. Memlekette menfaatçi, satılık insan mı yok. Burada Alevi'yi, Sünni'yi, Lazı, Kürt, Çerkez'i kışkırtırlar. Bu vatan bizim vatanımız. Türkiye üzerinde bütün dış güçlerin gözü var. Biz de bu oyuna gelmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

-"TÜRKİYE'DEKİ TOPLUMSAL KUCAKLAŞMA SABOTE EDİLİYOR"-

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun da, Türkiye'nin aynı senaryoları geçmişte Maraş ve Çorum olaylarında yaşadığını hatırlattı. Maraş ve Çorum olaylarında bazı provokatörlerin vatandaşları galeyana getirdiğine işaret eden Altun, "Orda birkaç tane şarlatan çıkıyor. Burada insanlar hissi olarak galeyana geliyor. En yakın komşusunu öldürüyor ve felaketler yaşandığını biliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'ni son yıllarda bir çok konuda toplumsal mutabakat ve huzuru elde etmeye başladığını anlatan Altun, bu huzur ortamından rahatsız olan kişilerin böyle bir yolu denemiş olabileceğini aktardı. Altun, "Bugün de yaşadığımız süreçte toplumsal bir kucaklaşmanın gerçekleştiğini, geçmişe nazaran inanç kesimleri arasındaki diyalog eksikliği giderildiğini, herkesin birbirini daha iyi tanıma, anlama bilgilenme imkanına sahip olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar zaten sorun yoktu. O provokasyonların bir halkası gibi görünüyor. Daha çok şeyler de olabilir, hiç aklımıza gelmeyen şeyler de olabilir. Biliyorsunuz birkaç ay önce de sokaklarda arabalar kundaklanıyordu. Şimdi ibadet mekânları kundaklanabilir, başka oyunlar da tezgâhlanabilir. Biz bütün toplum olarak bunlara karşı çok duyarlı ve aklı selim olmak mecburiyetindeyiz. Çünkü toplumun kendi içinde bir sorun yok, o toplumdaki huzuru bozmak için ve bu olumlu gelişmeleri kesintiye uğratmak için ve huzuru bozmak için birçok şeyler yapmaktadırlar. Bunun için alevi olsun, Sünni olsun bu tür oyunlara kimsenin gelmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.