Haber Girişi : 07 Aralık 2020 07:53

Yine de kimse tedbiri elden bırakmasın! Vaka sayısı düştü

Yine de kimse tedbiri elden bırakmasın! Vaka sayısı düştü

Ülke çapında alınan tedbirlere özenle uyan illerin başında gelen Erzurum, Korona ile mücadelede umut verici gelişmelere sahne oluyor.

İki hafta öncesine kadar günlük vaka sayısı neredeyse 1000 sınırına dayanan Erzurum’da, son beş günden buyana, pozitif hasta sayısında kayda değer bir düşüş yaşanıyor.

ÇOK İYİ DEĞİLSE DE KÖTÜ DE DEĞİL

Uzmanları sevindiren bu gelişme, elbette ki Erzurum’da pozitif vaka sayısının istenilen seviyede olduğunu göstermiyor. Günlük 300-400 pozitif vaka sayısı ile Erzurum, Türkiye genelinde, çok iyi olmasa bile çok kötü olan iller içerisinde de değil.

KISITLAMALARIN SONUCU 20 GÜN SONRA…

Son günlerde yeniden uygulamaya sokulan kısıtlamaların ne denli etkili olup olmadığını ancak 20 gün sonunda görebileceğimizi ifade eden uzmanlar, şimdilik Erzurum ölçeğinde kırmızı alarm üretecek bir durum olmadığını ifade ediyorlar.

ERZURUM İŞİ CİDDİYE ALDI…

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada Adana, İzmir, Samsun, Hatay, Antalya ve Ordu illerinde vaka sayısı artıp azalmazken, aralarında Erzurum’un da bulunduğu onlarca ilde de, Türkiye’nin Korona’ya karşı verdiği savaşta mevzi kazandığını gösteriyor.

HASTA SAYISI DA ÖLÜ SAYISI DA DÜŞT܅

Erzurum’da Korona’ya bağlı ölü sayısı, günlük ortalamaya baktığımızda 3 ila 7 arasında olması, yoğun bakımdaki hasta sayısının hızla iyileşmesine işaret ediyor. Bir başka olumlu gelişme ise, Korona tedavi süresinin giderek kısalması. Artık hastanede tedavi gören her on hastadan altısı en geç bir hafta içerisinde iyileşip taburcu oluyor.

SORUN BİTTİ ANLAMINA GELMEZ…

Buna rağmen elbette ki ortaya çıkan bu olumlu tablo, bütün dünya için olduğu gibi ne ülkemiz ne de şehrimiz adına bu mücadelenin kontrol altına alındığı anlamına gelmiyor. Erzurum’da günlük 300 dolayındaki vaka sayısı, şehrin nüfusu göz önüne alındığında, asla tedbiri elden bırakmamamız gerektiğini gösteriyor.

VATANDAŞ KURALLARA UYDU…

Erzurum genelinde hafta sonu kısıtlamalarına yüksek oranda riayet edildi. Alınan sıkı tedbirler sayesinde, kısıtlamadan muaf olan görevlilerin dışında sokağa çıkma yasağını ihlal etme oranı yüzde üçü geçmedi. Polis ve jandarmanın cezalandırmak yerine yapıcı olan tavrı ise, şehir genelinde bir kez daha takdirle karşılandı.

SAĞLIK MÜDÜRÜ DE BEDEL ÖDEDİ…

Şehir genelindeki sağlık ordusunun salgına karşı verdiği olağanüstü mücadele, vatandaşlar tarafından ayakta alkışlanırken bu uğurda aylardan beri canla başla çalışan ve o sağlık ordusuna komuta eden Sağlık Müdürü Gürsel Bedir’in Korona’ya yakalanıp tedavi altına alınması, meselenin ne denli ciddi bir boyutta olduğunu gösteriyor.


BAŞKAN SEKMEN’İN ÜLKE ÇAPINDA ÖRNEK GÖSTERİLEN KORONA MÜCADELESİ

Erzurum genelinde salgına karşı sürdürülen bu amansız mücadelenin en ön cephesinde hiç kuşkusuz ki Büyükşehir Belediyesi bulunmaktadır. İşte o noktada Başkan Mehmet Sekmen’in değerlendirmesi:

“Salgınla mücadele kapsamında bir yıl içinde kentte 45 milyon metrekare kapalı, 60 milyon metrekare de açık alanı dezenfekte ettik. Bu çalışmalar halen daha sürüyor. Salgınla mücadelede sosyal belediyecilik alanında da hep ilklere imza attık. Koronavirüs ile ilgili şimdiye kadar 142 bin 21 çağrı aldık. 444 16 25 numaralı Çağrı Merkezi’mize gelen tüm çağrılar sonuçlandırıldı. Şimdiye kadar 5 bin 641 aileye gıda, giyim ve ayni yardımlar yapıldı. 65 yaş üstü maddi durumdan yoksun olan vatandaşlarımıza her gün iki öğün sıcak yemek ikramında bulunuyoruz. Zabıta ekiplerimiz 7/24 vatandaşlarımızın 65 yaş üstü ihtiyaç sahibi olan büyüklerimizin sürekli yanında yer aldı ve almaya da devam ediyor.

Bu süre zarfında 10 bin 900 vatandaşımızın ekmek, gıda, ilaç temini, maaş çekimi ve muhtelif taleplerini karşıladık. 14 bin 54 işyeri, dükkan, AVM denetime tabi tutuldu. Yine toplu ulaşım araçlarıyla birlikte 12 bin araç denetlendi.

 COVID-19 ile ilgili ESMEK’lerimizde 1,5 milyon maske, 500 bin siperlik maske ve 500 bin de önlük ürettik. Bu ürünler sağlık teşkilatı, güvenlik birimleri ve vatandaşlarımıza dağıtıldı. 40 bin vatandaşımıza hijyen seti dağıttık. Yine bu sürede 8 ton kolonya, 20 ton da dezenfektan solüsyonu ürettik. Bunlarla birlikte dijital platform üzerinden konser ve etkinlikler düzenledik. Halk günlerimizi de vatandaşlarımızın evde kaldıkları günlerde dijital olarak gerçekleştirdik.”

Peki aşıda son durum ne?

YERLİ VE MİLLİ AŞIMIZ GÜVENİLİR VE ULUSLARARASI DÜZEYDE OLACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli ve milli aşı konusunda Sabah gazetesine yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Türkiye yerli aşıda tüm prosedürleri yerine getiriyor ve süreçler Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarıyla birebir uyumlu. Hiçbir eksiğimiz yok. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun vereceği ruhsat uluslararası olarak geçerli. Yerli olarak 4'ü inaktif olmak üzere mRNA ve vektör aşılarıyla beraber geliştirilmekte olan 16 aşı adayımız var. Bunlardan Faz-1 çalışmaları devam eden aşımız inaktif yani en güvenilir olan geleneksel yöntemlerle olan aşı.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.